back to top
DomovSlovenijaLegenda o Ljubljanskem zmaju

Legenda o Ljubljanskem zmaju

Najverjetneje je ljubljanski zmaj najbolj prepoznaven simbol našega glavnega mesta. Od časa baroka naprej je zmaj tudi del samega mestnega grba. Zmaj simbolizira pogum, veličino in moč. Pojavlja se na registrskih tablicah mesta Ljubljane, na mestnih stavbah, veličastno se boči na Zmajskem mostu, kot rečeno pa je prisoten tudi na raznih grbovnih znamenjih. Svoje mesto ima tudi na mestni zastavi. Njegove osrednje vloge v simboliki glavnega mesta pa ne moremo v celoti razumeti, če ne poznamo legende o ljubljanskem zmaju in njegovega izvora.

Legenda o Jazonu in argonavtih

Izvor Ljubljanskega zmaja najdemo v legendi o Jazonu in argonavtih. Jazon je bil grški junak, ki je s svojimi argonavti kralju ob Črnem morju ukradel zlato runo. Pred zasledovalci so na svoji ladji Argo bežali in namesto v Egejsko morje zašli v ustje reke Donave. Tako so pripluli po Savi do Ljubljanice. Ker je bila zima, so se blizu izvira Ljubljanice odločili prezimiti. Pri Ljubljani so naleteli na veliko jezero in barje, kjer je živela grozna močvirska pošast. To pošast – zmaja – je Jazon v boju junaško ubil. Jazon naj bi bil tako prvi Ljubljančan.

Zmaj iz legende o sv. Juriju

Poleg legende o Jazonu se zmaj pojavlja tudi v zgodbi o svetniku sv. Juriju, katerega poznamo kot zavetnika grajske kapele. Sveti Jurij je na freskah pogosto upodobljen, ko jezdi zmaja ali pa ga ubije s kopjem. Zmaj simbolizira staro vero prednikov, katero krščanstvo premaga. Druga različica zgodbe pa pojasnjuje, da se je zmaj razvil iz podobe na srednjeveškem grbu mesta. Zmaj je kot del grba ostal prisoten na številnih stavbah, na mestni zastavi, na pročeljih ipd.

Danes zaščitni znak in maskota

Danes se zmaj kot simbol pojavlja tudi kot zaščitni znak mesta Ljubljane, uveljavil pa se je tudi kot maskota, kot simbol raznih športnih klubov iz prestolnice, popularen pa je tudi v obliki spominkov, ki jih je moč kupiti. Zmaj se tudi sicer pogosto pojavlja v slovenskih pravljicah, pripovedkah in pesmicah.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano