back to top
DomovPotovanjaKako in kaj spakirati za potovanje?

Kako in kaj spakirati za potovanje?

Ko odhajamo na potovanje, nas prej vedno čaka priprava in seveda pakiranje za na pot. Vsi, ki so kdaj že odšli na pot za dlje časa, so se verjetno soočili z dilemo, kaj nujno vzeti s sabo na pot in kaj lahko pustimo doma. Tudi v resnici je zelo težko za potovanje spakirati malo, a hkrati vse, kar potrebujemo. Pogosto se zgodi, da na poti ugotovimo, kaj smo pozabili in obratno, da s sabo vzamemo mnogo stvari ali pripomočkov, ki jih nato sploh ne uporabljamo. Premišljeno pakiranje je še toliko pomembneje, če imamo pri letalskem ali drugem prevozniku določene omejitve glede kilogramov oziroma teže prtljage, ki se jih letalski prevozniki običajno striktno držijo. Vsak odvečen kilogram tako pomeni dodatne stroške, ki običajno niso nizki. Ne glede na to, ali se odpravljate na obisk katerega izmed evropskih mest ali pa odhajate na pustolovsko odpravo kam v divjino – od dobro spakirane prtljage je v veliki meri odvisno, kako gladko bo teklo tudi potovanje samo. Da bi bilo pakiranje nekoliko manj stresno, potovanje bi ostalo predvsem v lepem spominu, smo za vas zbrali nekaj praktičnih nasvetov, s pomočjo katerih se boste lažje pripravili na katero koli potovanje.

Če se opravljate na potepanje po mestu…

potem nemara na potovanju zares ne boste doživeli ravno kulturnega šoka, toda to še zdaleč ne pomeni, da lahko s sabo spakirate prav vse, kar vam pade na pamet. Pri takšnem potepanju po mestu predstavljajo pomemben del prtljage razne naprave kot so pametni telefon, tablica, digitalni fotoaparat, elektronski bralnik, itd. Takšne naprave lahko pridejo še kako prav, če si nanje naložite interaktivni zemljevid mesta, z ulicami in znamenitostmi, s pomočjo česar lahko najdete najbolj zanimive in obiska vredne točke mesta. Pri potepanju po mestu je najpomembneje, da na noge obujete udobne čevlje, saj obstaja velika verjetnost, da si boste večino znamenitosti ogledali kar peš. Pomembno se je tudi premišljeno obleči – najbolje se je obleči večslojno. Na ta način ste lahko pripravljeni na vsakršne vremenske pogoje. Še interaktivni zemljevid mesta na vaši tablici in pripravljeni ste, da se podate novim dogodivščinam naproti.

Če se odpravljate v divjino…

potem morate imeti v mislih predvsem to, da boste na svojem potovanju verjetno dokaj pogosto izpostavljeni surovi moči narave in boste potrebovali predvsem zaščito. Pri takem potovanju je najpomembneje, da s sabo vzamete pribor za preživetje v naravi. Pri izbiri materialov vselej raje izberite take, ki se hitro posušijo in nudijo dobro zaščito pred dežjem ali vetrom. Zelo dobrodošle so tudi večje plastične torbe na zadrgo, ki so vodoodporne in v katere je mogoče pred dežjem ter vlago spraviti vso pomembno prtljago. Ker temperature v divjini lahko močno variirajo, se je potrebno na to ustrezno pripraviti – to pomeni, da se je potrebno oblačiti večslojno, na vrhu pa imeti vodoodporne hlače in jakno, ki dihajo.

Če se odpravljate v deževni gozd…

potem bosta vaša največja naravna sovražnika komar in visoka vlaga. Nanju se je mogoče ustrezni pripraviti. Predvsem je pomembno, da na takšno odpravo vzamete kvaliteten nahrbtnik, ki dobro podpre vso težo, ki jo je potrebno nositi. Ko gre za oblačila, je najpametneje izbrati oblačila, ki se zelo hitro posušijo (Quick-dry), proti komarjem pa so najboljša svetla in lahna oblačila. Ker se ponoči lahko močno ohladi, se je potrebno obleči v več slojih in biti pripravljen tudi na nizke temperature. Izogibati se je potrebno bombažnim oblačilom, ki se sušijo zelo dolgo časa. Pred komarji se je moč zaščititi z repelenti, ki vsebujejo DEED, prav tako pa je pametno s sabo vzeti tudi mazila, ki blažijo pike in srbečico.

Če se odpravljate na treking …

potem se morate že doma zavedati, da vse aktivne počitnice oziroma potovanja zahtevajo nekatere nujne predpriprave. Prva je gotovo dobra telesna pripravljenost, druga pa ustrezno poznavanje razmer, po katerih bo treking potekal. Nekaj povsem drugega je, če treking namreč poteka po visokogorju ali pa npr. po puščavi. Pri vsakem trekingu smo močno odvisni od temperatur in vremenskih pogojev, zato je zelo pomembno, da se pripravimo tudi na najbolj ekstremne vremenske pogoje (npr. če se zgodi, da glavnina trekinga poteka po dežju ali celo snegu). Pomemben del opreme so udobni pohodniški čevlji in primerna oblačila. Za večino terenov velja, da je bolje čim večji del kože zakriti, saj na ta način zmanjšamo nevarnost za dehidracijo, kožo pa zaščitimo tudi pred nezaželenimi piki insektov. Pri takih potovanjih je s sabo vedno smiselno vzeti bio razgradljiva mila in druge pripomočke za osebno higieno, s katerimi ne vplivamo na naravo. Če se odpravljate v predele, kjer se lahko nadejate veliko sonca, potem je s sabo pametno vzeti tudi solarni polnilec. Priporočljivo je v nahrbtnih spakirati tudi navaden kompas, za primere, če vse druge naprave in GPS kje v divjini odpovejo.

Če potujete na plaže…

potem ne smete pozabiti na sončno kremo, lahna svetla oblačila in seveda kopalke. Prav tako lahko poležavanje na plažah postane dolgočasno, če s sabo nimamo dobre knjige ali elektronskega bralnika knjig. Preden odpotujemo na plaže se je smiselno pozanimati tudi, kdaj je najboljši čas za obisk – mnoge eksotične plaže in otoki namreč v določenem delu leta niso najbolj primerni za obisk (zaradi tajfunov, monsunskega dežja, previsokih temperatur, itd.).

Če potujemo okoli sveta…

potem še vedno lahko spakiramo vse, pa zato s sabo ne bomo vlekli tono prtljage. Potovanja okoli sveta (Round the World – RTW) so v zadnjih letih vse bolj priljubljena in veliko ljudi se odloči za takšno obliko potovanja. Seveda se pri tem zastavlja vprašanje, kako s sabo spakirati primerna oblačila in druge pripomočke, da bodo uporabni na različnih kontinentih in v različnih podnebjih. Pri pakiranju za daljša potovanja okoli sveta je vedno potrebno razmišljati o tem, kaj so nujne osnove. To do tisti nujni pripomočki, ki jih nujno potrebujete ne glede na to, v kateri državi ali na katerem kontinentu se znajdete. Tekom potovanja se je potem smiselno odvečne prtljage za sproti znebiti. To pomeni, da jo podarite domačinom, jo podarite ali prodate kateremu popotniku, ki je nima s sabo ali pa jo enostavno pošljete domov, če je več ne boste potrebovali. Tako lahko npr. težke pohodniške čevlje preprosto pošljete domov, ko jih več ne potrebujete. Podobno je priporočljivo storiti tudi z vsemi spominki in drugimi stvarmi, ki jih kupite na poti, pa jih ne bi želeli nositi s sabo do konca potovanja. Na ta način boste s sabo vselej nosili le tisto, kar vam bo zares prišlo prav.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano