back to top
DomovPočitnicePoceni počitnice? Je mogoče! Z upoštevanjem teh 5 nasvetov

Poceni počitnice? Je mogoče! Z upoštevanjem teh 5 nasvetov

Počitnic se skozi vse leto gotovo veseli vsakdo izmed nas. Običajno jih povezujemo s poležavanjem na plaži, uživanjem, sproščanjem, zabavo, morjem, soncem, dobro družbo in še marsičim. A po drugi strani so počitnice seveda povezane tudi s stroški in varčevanjem. Toda to še zdaleč ne pomeni, da poceni počitnice niso mogoče. Včasih lahko že z malo premisleka in nekaj iznajdljivosti končno ceno svojega dopusta oziroma počitnic drastično znižamo, hkrati pa zaradi tega nismo prikrajšani niti v uživanju niti v doživetjih. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetom za cenejše počitnice, s katerimi lahko nekaj evrov tudi prihranite.

Nasvet št. 1: Izberite pravo destinacijo

Ko izbiramo počitnice, lahko veliko prihranimo že z izbiro prave, to je cenejše, destinacije. Ob določenih delih leta namreč nekatere destinacije postanejo cenejše, kar pomeni, da lahko na tak način obiščemo čudovite kraje za manj denarja. Če smo časovno omejeni samo s poletnimi meseci in smo po drugi strani bolj pustolovskega duha, potem nemara velja pogledati kam proti vzhodu (npr. Tajska, ipd.), kjer med poletjem ni visoke sezone, cenejše pa so običajno tudi letalske karte do tja. Če si želite počitnikovati kje bližje, potem je cenejša možnost npr. Grčija, kjer so nekatere ponudbe prevoza z letalom in nastanitvijo cenejše, kot če bi se odpravili na slovensko ali hrvaško obalo.

Nasvet št.2: Spremljajte novice letalskih prevoznikov

Če želite na svoje počitnice potovati z letalom, potem se naročite na novice letalskih prevoznikov, saj lahko na ta način pravočasno izveste za ugodne cene letalskih vozovnic ali posebne akcije. Na ta način je mogoče privarčevati tudi po nekaj 100 evrov za iste lete. Na počitnice je mogoče potovati tudi s katerim izmed nizkocenovnih letalskih prevoznikov, ki nudijo cenejše letalske karte tako do bližnjih, evropskih destinacij, kakor tudi do bolj oddaljenih in eksotičnih krajev. Iz Slovenije sicer ne leti veliko nizkocenovnih letalskih prevoznikov, zato bo za najugodnejše lete najverjetneje potrebno pokukati izven naših meja (Zagreb, Benetke, Trst, Budimpešta). Osebni avtomobil lahko v tem primeru pustite na parkirišču letališča, kar stane nekje med 7 do 10 evrov na dan, nekateri pa se odločijo za prevoz do letališča z organiziranimi letalskimi prevozniki.

Nasvet št.3: Počitnikujte First minute

Čeprav mnogi prisegajo na Last minute ponudbe počitnic, ki so nedvomno lahko izjemno ugodne, pa je pravočasna rezervacija počitnic lahko ravno tako zelo cenovno ugodna. Slabost last minute počitnic je namreč v tem, da je potrebno biti pri odhodu običajno izjemno fleksibilen, kar pa si marsikdo, zaradi službenih obveznosti, ne zmore privoščiti. First minute ponudbe so zato dobra alternativa, še zlasti, če delate v podjetju, kjer imate v času poletja kolektivne počitnice. V tem primeru lahko najugodnejšo počitniško ponudbo poiščete že pozimi in tako poskrbite, da kasneje za isto nastanitev ali aranžma ne boste plačali preveč.

Nasvet št. 4: Shranjujte vizitke

Verjetno se je tudi vam že zgodilo, da so vam na dopustu v roke prišle razne vizitke ponudnikov nastanitev ali raznih izletov, ki ste jih brez pomisleka vrgli, strgali ali izgubili. Toda, vizitke so lahko zelo dragocene, če bi se tudi naslednje leto morda želeli vrniti na isto destinacijo in bi za rezervacijo želeli kontaktirati lastnika neposredno. Preko spleta je namreč običajno težko najti kontakt direktno od lastnikov nastanitev, zato so vizitke lahko zelo dobrodošle in koristne. Brez posredništva turistične agencije namreč privarčujemo za provizijo, ki jo morajo ponudniki turističnih nastanitev plačevati turističnim agencijam. Če boste torej letos letovali npr. na hrvaški obali in vam je kraj še posebej prirasel k srcu, si shranite kakšno vizitko, saj vam lahko naslednje leto močno zniža družinski proračun, potreben za počitnice.

Nasvet št. 5: Počitnikujte z glavo

Čeprav ste na počitnicah, lahko veliko denarja privarčujete že samo s tem, da ravnate in kupujete z zdravo pametjo. Tako je npr. na počitnicah ceneje najeti kolo kakor avto, za daljše poti oziroma izlete pa je najceneje potovati z vlakom. S sabo je vselej smiselno imeti nekaj gotovine, za dvig denarja pa je bolje uporabiti debetne kartice, saj imajo kreditne kartice precej višjo provizijo ob dvigu denarja. Če vam pred odhodom na počitnice v domačem hladilniku ostane nekaj hrane, ki ji bo med vašo odsotnostjo potekel rok, potem hrano vzemite s sabo. To je še zlasti dober nasvet, v kolikor boste na dopustu nastanjeni v apartmaju in ne v hotelu. Če hrano kupujete na licu mesta, potem jo kupujte tam, kjer jo kupujejo lokalci – na tržnicah. Ta hrana je mnogo cenejša, kakor hrana, ki jo prodajajo v trgovinicah poleg turističnih naselij. Že doma se lahko na počitnice tudi nekoliko pripravimo in na raznih forumih, blogih, ipd. poiščemo, katere restavracije ponujajo dobro in poceni hrano, katere turistične znamenitosti si je mogoče ogledati peš in brezplačno, kdaj v tednu imajo muzeji in galerije prost vstop, kako je najceneje potovati po nekem kraju, ipd. V kolikor potujete na počitnice zaradi kopanja v morju, imejte to v mislih tudi pri rezervaciji nastanitve. V apartmaju, sobi, šotoru, hostlu, itd. boste namreč najverjetneje preživeli bistveno manj časa, kakor zunaj, zato se ne obremenjujte toliko s tem, kakšno je pohištvo, ampak večjo pozornost namenite temu, ali vam je na voljo terasa, ali je zunanji prostor v senci, ipd. Če potujete v katero izmed večjih mest, potem za prevoz po mestu nikar ne uporabljajte taksijev, saj so ti običajno najdražji. Namesto tega je boljša izbira podzemna železnica, še cenejša pa kolo, ki ga mnoga evropska mesta ponujajo v najem za simbolične cene.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano