back to top
DomovPočitniceNajboljše destinacije za poletni dopust na Hrvaškem

Najboljše destinacije za poletni dopust na Hrvaškem

Čeprav se zdi, da večina Slovencev hrvaško obalo pozna že povsem do potankosti, pa se mnogi vsako leto pred rezervacijo svojega poletnega dopusta znajdejo pred dilemo, katero destinacijo na hrvaški obali ali kateri hrvaški otok obiskati. Nekateri se sicer vsako leto vračajo na isti kraj, ki ga skozi leta vzljubijo, spet drugi radi spoznavajo tudi nove počitniške kraje. Hrvaška je primerna tako za tiste, ki radi poležavajo na plaži, kakor tudi za tiste, ki med počitnicami radi kolesarijo, hodijo v hribe in so nasploh aktivni. Da bi se letos lažje odločili, kam na dopust na Hrvaškem, smo za vas zbrali nekaj top destinacij – preverite!

1.      Hvar in Pakleni otoki

V zadnjih letih mnogi dopustniki na svojih morskih počitnicah iščejo mir, izoliranost, zasebnosti in nedotaknjeno naravo. V kolikor ste še ljubitelj jadrnice ali čolnov, potem so Hvar in Pakleni otoki, ki ležijo pri Hvaru, prava izbira za vas. Hvar je sicer znana in priljubljena morska destinacija, ki pa se pretirani turistični gneči tudi v visoki sezoni vsaj nekoliko izogni, zaradi svoje južne lege. Od nas je do Hvara res da kar nekaj ur vožnje, kljub temu pa nad neokrnjenostjo narave, prijaznostjo domačinov, zgodovinsko dediščino in krasnim morjem po naporni poti gotovo ne boste razočarani. Če se odločite za obisk Hvara, nikar ne spreglejte tudi bližnje Šolte.

2.      Korčula

Korčula je gotovo še ena poletna destinacija, ki je kot nalašč za ljubitelje navtike, jadranja ali voženj s čolni. Poseben kotiček na Korčuli je kraj Brna, ki je dovolj miren in ne-turističen, da zadovolji potrebo po zasebnosti, hkrati pa dovolj živahen, da vam na dopustu ne bo dolgčas. Pri tem so seveda Korčula in podobne destinacije bolj primerne za tiste, ki si svojega dopusta ne predstavljajo brez jadranja.

3.      Vrsar

V zadnjih letih se vse več Slovencev rado vrača tudi v nam bližnjo Istro. Istra je znana po odličnih tekaških poteh in poteh za kolesarje, zato ne preseneča, da se za aktivno preživljanje poletnega dopusta v Istri odloči toliko Slovencev. Pri tem lahko za svojo destinacijo izbiramo med številnimi očarljivimi in zgodovinsko bogatimi istrskimi mesteci, pri čemer pa je smiselno še posebej izpostaviti Vrsar, ki vas bo gotovo prepričal s svojimi ozkimi in hladnimi uličicami, prijetno sapico, ki veje iz morja in čudovito marino.

4.      Pašman in Ugljan

V zadnjih letih postajata tudi vse bolj priljubljena dva otoka, ki sta med sabo povezana s kopnim – Pašman na jugu in Ugljan na severu. Otoka ponujata vse, kar si večina izmed nas želi na svojem dopustu – zanimiva mestna središča, zabavo, lepe plaže, pa tudi povsem neokrnjene kotičke (predvsem na otoku Ugljan), kjer čas teče po dalmatinsko in kjer se zdi, da se že več let ni spremenilo povsem nič. Številne otoka prepričata tudi zaradi svoje relativno kratke oddaljenosti od kopnega in dobrih trajektnih povezav, tudi v slabšem vremenu. Na Ugljanu v zadnjih letih postaja med družinami vse bolj priljubljen predvsem kraj Preko.

5.      Silba

Silba gotovo ni za tiste, ki si na dopustu želite veliko komforta in dogajanja. Gre namreč za precej divji otok, ki obiskovalcem nudi predvsem neokrnjene naravne lepote in mir. Na Silbo obiskovalci pridejo brez avtomobilov, s trajektom, zato Silba tudi ni idealna destinacija za vse tiste, ki radi na dopust vzamete veliko prtljage – vse je namreč potrebno do apartmajev nositi v rokah. Vsekakor pa se na Silbi ne rabite bati trum turistov, saj je mir, zaradi oddaljenosti in divje neokrnjenosti, zagotovljen.

6.      Rab

Rab že nekaj let sodi med najbolj priljubljene destinacije med družinami z malimi otroci, saj je otok znan po peščeni plaži. Zaradi svoje priljubljenosti se za Rab vsako leto odloči precej dopustnikov, zato se pred odhodom pripravite na gnečo, še zlasti v kolikor dopustnikujete v glavni sezoni.

7.      Drage pri Pakoštanah

Drage so manjši kraj pri precej bolj znanih Pakoštanah, ki pa so posebne zaradi tega, ker številni apartmaji nudijo zasebne pomole, po katerih lahko gostje dostopajo neposredno do morja. Ker gre za manjši kraj, je tu še vedno relativno mirno, po drugi strani pa so Pakoštane dovolj blizu, če si gostje zaželijo zabave ali dogajanja.

8.      Vodice

Že zadnjih nekaj let se med najbolj priljubljene dessstinacije na hrvaški obali uvršajo tudi Vodice, za obisk katerih se odločajo predvsem mladi in mladi po srcu, ki se na dopustu želijo povsem odklopiti in zabavati do ranih jutranjih ur. V Vodicah vam tako gotovo ne bo dolgčas, saj se v mestu nahaja precej nočnih klubov in barov, ki so med poletnimi počitnicami dobro zasedeni. Za piko na i se Vodice lahko pohvalijo še s čudovitimi pešpotmi ob morju in pa z očarljivim zgodovinskim mestnim jedrom. Slaba stran tega, da so Vodice tako priljubljene, je v visoki sezoni seveda gneča na plažah, pa tudi na cestah, v trgovinah in še kje.

9.      Trogir

Za tiste, ki se na dopust odpravijo tudi zato, da bi spoznali zgodovino nekega kraja, je kot nalašč Trogir, ki se lahko pohvali z bogato kulturno zgodovino, nepozabnim mestnim obzidjem in odlično ohranjenimi tlakovanimi uličicami, ki obiskovalce kar vabijo, da se izgubi med njimi. Če temu dodate še okusne ribe, sveže ujete v bližnjem morju in romantične lokala na promenadi, od koder lahko opazujete prestižne jahte, ki se ustavijo v Trogirju, potem postane jasno, zakaj Trogir nedvomno sodi med top destinacije hrvaške obale.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano