back to top
DomovSlovenijaSpregledana slovenska jezera

Spregledana slovenska jezera

Slovenija je dežela mnogih čudoviti jezer. Jezera so poleg gozdov tako ena izmed najbolj pomembnih naravnih bogastev, ki jih imamo. V Evropi je naša država ena izmed najbolj bogatih držav po številu jezer. Seveda večina turistov, pa tudi Slovencev pozna naša najbolj poznana in obiskana jezera: Blejsko, Bohinjsko, Cerkniško, Sedmera jezera in naše najgloblje jezero – Velenjsko jezero. Toda Slovenija se lahko pohvali še s prenekaterim čudovitim jezerom, ki ponuja priložnost za oddih, sprostitev, rekreacijo, sprehod, piknike ali celo kampiranje. Pa si poglejmo nekaj naših pogosto neupravičeno prezrtih jezer, kjer se boste gotovo izognili trumam turistov in boste v polnosti lahko užili naravne lepote, ki jih ta jezera ponujajo.

1. Planšarsko jezero, Jezersko

Planšarsko jezero je majhno jezerce v obliki srca. Gre za umetno nastalo jezero, ki so ga domačini zajezili v spomin na nekdanje veliko ledeniško jezero. Po njem je jezero tudi dobilo ime. Med obiskovalci so zelo priljubljene sprehajalne poti do samega jezera iz različnih smeri. Ob jezeru se nahaja tudi gostišče, kjer je mogoče uživati v dobri domači hrani. Poleti lahko obiskovalci na jezeru tudi čolnarijo ali pa lovijo ribe. Pozimi se jezero spremeni v drsališče. Destinacija Jezersko ponuja tudi druge možnosti za izvajanje aktivnosti v prvinskem naravnem okolju, saj tam najdete več kot 60 km označenih in oprem­ljenih pohodniških poti, lahko se poglobite v biotsko pestrost, ali pa se udeležite tradicionalnega Ovčarskega bala, ki je med drugim tudi najstarejša etnografska prireditev na Slovenskem.

2. Divje Jezero pri Idriji

Gre za skrivnostno kraško jezero, ki je že vse od leta 1972 urejeno kot muzej v naravi. Jezero velja za prvi primerek takšnega muzeja v naravi pri nas. Jezero se nahaja le dva kilometra iz mesta Idrija. Skriva se pod prepadnimi stenami severnega roba Črnovrške planote. Povezano je s podzemnimi vodami. Jezero velja za primerek »vokliškega« izvira. Potapljači so dosegli globino 160 metrov, kar dela to jezero zelo globoko. Ob lepem vremenu je gladina jezera smaragdne barve in spokojna, ob dežju pa iz jezera lahko bruhajo večje količine vode. V globinah tega čudovitega jezera se skriva avtohtona človeška ribica, v okolici jezera pa je tudi bogata flora – tako lahko vidite kranjski jeglič in kranjskega volčiča.

3. Jezero Črnava v Preddvoru

Gre za idilično umetno jezero, okoli katerega se vije urejena sprehajalna pot, ki je tudi del gozdne učne poti. Jezero je umeščeno v izjemno lepo naravno okolje – leži v zavetju mogočnih gora. Poleti se na in ob jezeru odvijajo številne aktivnosti – lahko se odločite za čolnarjenje, plavanje, ribolov ali igrate tenis. Pozimi je na jezeru Črnava mogoče tudi drsati. Jezero je idealno tako za sprehode z najmlajšimi v vozičkih, kakor za razgibano preživljanje prostega časa z nekoliko večjimi nadobudneži.

4. Črno jezero pri Mariboru

Črno jezero se nahaja med Velikim vrhom in Osankarico. Leži na nadmorski višini kar 1200 metrov. Do Črnega jezera se lahko odpravite peš, na poti pa občudujete rastišča redkih rastlin, šotnih mahov, bogate gozdove, se nadihate svežega zraka in uživate v izjemno blagodejni klimi. Črno jezero je primer neokrnjene in čiste narave, kjer je še moč užiti popolno tišino. Jezero obdaja čudovita narava – smrekovje in šotni mah. Zaradi debele plasti mulja na dnu jezera, ki se je tja odlagal skozi dolga leta, je jezero videti skoraj povsem črno. Voda jezera je kristalno čista. Črno jezero je zaradi svoje neokrnjenosti zavarovano kot gozdni rezervat.

 

Vir fotografije: TIC Jezersko

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano