back to top
DomovIzleti5 izletov, ki si jih lahko vsakdo privošči

5 izletov, ki si jih lahko vsakdo privošči

Kdo pravi, da nas morajo izletniški podvigi drago stati? Včasih je za nepozaben izlet dovolj nekaj evrov za bencin in obilica dobre volje. Še posebej, če se znajdemo in poiščemo nekatere čudovite izletniške točke v naši bližini, kjer ni potrebno plačevati vstopnine. Tako s sabo potrebujemo le kaj za pod zob in si za kosilo omislimo kar piknik v naravi. Za vas smo izbrali 5 izletov, ki vas bodo gotovo navdušili in katere si lahko privošči vsakdo!

1.      Muzej na prostem Vodice

Muzej na prostem Vodice se nahaja ob cesti Kanal – Nova Gorica – Vodice. Izlet zna biti zanimiv predvsem za vse navdušence nad zgodovino, zlasti nad obdobjem iz prve svetovne vojne. Gre za območje, ki je prepredeno z jarki in mnogimi kavernami. Danes je to področje urejeno v muzej na prostem. Na vrhu kraja stoji tudi mavzolej, ki so ga postavili v čast italijanskemu generalu Gonzagi. Ker je gradnjo mavzoleja prekinil začetek druge svetovne vojne, general v njem ni bil pokopan.

2.     Kolesarska pot po Mislinjski dolini

Kolesarska pot po dolini je primerna za vse tiste, ki radi sedete na kolo in zavrtite pedale. Gre za pot med Otiškim vrhom in Gornjim Doličem, ki je dolga 24 km. Pot je srednje težka in zelo atraktivna, saj poteka po opuščeni trasi nekdanje železnice, ki je povezovala Otiški vrh in Gornji Dolič. Pot je v celoti asfaltirana, poteka pa kot ločena kolesarska pot (brez drugih vozil), zato je zelo varna in se nanjo brez težav lahko podajo tudi otroci ali nekoliko starejši. Ob poti je tudi nekaj počivališč in zanimivih objektov (med njimi železniški most v Slovenj Gradcu, železniški tunel v Mislinji, itd.). V prihodnosti načrtujejo tudi razširitev te kolesarske poti – tako naj bi se nadaljevala v sotesko Hude luknje, na ta način pa Koroško povezala z Velenjem. V načrtu je tudi povezovanje z avstrijskimi kolesarskimi potmi (preko Dravograda). Glede na to, da smo Slovenci znani po tem, da zelo radi kolesarimo, je ta kolesarska pot gotovo zanimiv predlog za izlet.

3.     Gozdna učna pot Grad

Gre za učno pot pri Dravogradu. Pot je dolga 2 km in krožna, njen začetek pa je pri centru Traberk, natančneje v gozdu, ki se nahaja za centrom. Pešpot poteka po travnati, gozdni in grmičasti pokrajini, namenjena pa je naravoslovnemu izobraževanju. Primerna in zanimiva je tudi za otroke, ki radi raziskujejo naravo in preživljajo čas na prostem. Na tej učni poti lahko spoznamo osnove naravnih zakonitosti, imena drevesnih vrst in grmovja, tla, vodni ekosistem, gozdne živali, matično kamnino, itd. Učno pot povezuje 15 informativnih točk. Blizu gradu se pot sreča z Dravograjsko potjo, tam pa stoji tudi počivališče.

4.     Breginjski kot

Breginjski kot se nahaja v Beneški Sloveniji, ki se razteza nad furlansko nižino, od Soče do Tilmenta. Gre za razpotegnjeno dolino, ki se nahaja na stiku med dinarskim gorstvom in Alpami. Gorat svet prekinjajo rečne doline. Predalpski svet proti jugu hitro prehaja v Mediteran. V jedru Beneške Slovenije sta tudi dolini reke Ter in Nadiže. Breginjski kot se polagoma vzpenja od Starega sela med Matajurjem in Stolom. Pri Breginju se dolina zaključi v obliki terasastega amfiteatra. Od tod je mogoče obiskati tudi mnoge manjše vasice, ki so nanizane med Kobaridom in Breginjem nad strugo reke Nadiže. Obiska vredni sta tudi dve vasici, ki se nahajata na najbolj zahodnem delu državne meje – to sta vasici Logje in Robidišče, ki sta hkrati najbolj pristni kamniti znanilci tega dela Slovenije. Mistična pokrajina v sebi skriva tudi burno zgodovino, zanimive legende in gostoljubne domačine.

5.     Forma Viva, Kostanjevica na Krki

Kostanjevica na Krki je mesto v JV Sloveniji. Osrednji del mesteca leži na umetnem otoku na reki Krka. Mestece je kulturno in naravno izjemno bogato. Mesto je najmanjše in hkrati tudi najstarejše mesto na Dolenjskem. Ker se mesto razprostira tudi na umetnem otoku, ki je v času poplav pogosto poplavljen, se ga je prijelo ime »dolenjske Benetke«. V mestu si lahko ogledamo znano Formo Vivo – lesene skulpture na prostem. Gre za prvo formo vivo pri nas. Poleg Forma Vive je v Kostanjevici zanimiva tudi Galerija Božidarja Jakca, mnogi pa se tja odpravijo v poletnih mesecih, ko se je v Krki mogoče kopati ali pa najeti čoln in z njim obkrožiti otok.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano