back to top
DomovSlovenijaLjubljana - v srcu Slovenije

Ljubljana – v srcu Slovenije

Ljubljana je naše glavno mesto in je z malo manj kot 300.000 ljudmi tudi največje mesto v Sloveniji. V zadnjih letih je mesto doživelo velik razcvet in prenovo, zato ga danes mnogi turisti imenujejo kar mali Amsterdam. Gre za zeleno mesto, ki ponuja bogato kulturno in zabavno življenje. Ljubljana je tekom let postala prikupno in ravno prav veliko evropsko mesto, ki na majhnem prostoru ponuja praktično vse. Ne preseneča torej, da ga turisti radi in množično obiskujejo, sem pa se jih veliko rado vrača tudi, ko so mesto že spoznali. Posebnost mesta sta gotovo tudi njegova zanimiva zgodovina in ljubljanski grad, ki se vzpenja nad samim mestom in iz katerega je mogoče s pogledom v polnosti objeti vso širno Ljubljano. Ljubljana ima tudi izjemno lego, saj se nahaja v samem osrčju naše dežele. Kot taka je odlična izhodiščna točka za vse turiste, ki bi želeli spoznati lepote naše dežele. Iz Ljubljane je namreč v roku ene ure praktično mogoče doseči vse kotičke naše države.

Zgodovina Ljubljane

O ustanovitvi Ljubljane govori legenda, po kateri naj bi mesto ustanovil grški mitološki junak Jazon, ki je kralju Aitesu ukradel zlato runo in se s tovariši Argonavti z ladjo podal na beg – preko Črnega morja, po reki Donavi in Savi do Ljubljanice. Tu naj bi ladjo razstavili in jo prenesli do Jadranskega morja, od koder bi se vrnili nazaj v Grčijo. Ob izviru reke Ljubljanice, kjer je živela pošast, naj bi se Jazon z njo spopadel in jo ubil. Pošast naj bi bila Ljubljanski zmaj, ki ima danes svoje mesto na mestnem grbu in na vrhu grajskega stolpa.

Zgodovinsko datirane korenine mesta Ljubljana segajo daleč, daleč nazaj. Prvi prebivalci, ki so naseljevali področje današnje Ljubljane, so bili mostiščarji, ki so okoli leta 2000 pr. n. št. prebivali na Ljubljanskem barju. Kasneje so območje današnje Ljubljane poselili Iliri, nato keltsko-ilirsko pleme Japodov, v 3. stoletju pa keltski Tavriski. Končno so v 1.st. pr.n.št. Ljubljano zasedli Rimljani, jo poimenovali Emona in iz nje ustvarili cvetoče mesto. Ljubljanska kotlina je v tem času spadala v kraljestvo Norik.  Emona je nastala leta 14 na JZ današnjega mesta. V času okoli leta 50 je Emona postala z obzidjem utrjen vojaški rimski tabor. Emona je imela za Rimljane strateški pomen in jim je služila kot pomembna postojanka. V tistem času je v mestu prebivalo med 5.000 in 6.000 ljudi, ki so se povečini ukvarjali z rokodelstvom in trgovino. Emona je bila urejeno mesto z javno kanalizacijo, mozaičnimi tlaki, barvnimi stenami, centralnim ogrevanjem in tlakovanimi ulicami. Tudi hiše Emoncev so bile zidane in urejene. Mesto je imelo tudi svoje božanstvo – boginjo Equrno, katero so častili na ljubljanskem barju. Po propadu Rimskega cesarstva je nato Ljubljana doživela mnoga plenjenja in porušenja. Tako so po mestu pustošili najprej Huni, nato V Goti, Lombardi itd.

V srednjem veku so jo Habsburžani preimenovali v Laibach, leta 1461 pa je Ljubljana postala tudi stolnica.V času 15. stoletja se je mesto Ljubljana razvijalo predvsem na področju umetnosti. Po potresu leta 1511 so mesto obnovili v renesančnem slogu. V 16. stoletju je mesto postalo središče protestantizma.V ta čas sodi tudi ustanovitev prve srednje šole, prve tiskarne in javne knjižnice. V 17. stoletju je renesančno podobo mesta prekril barok.

V 18. in 19. stoletju so v mestu ustanovili Academie philharmonicorum, v času ilirskih provinc pa je postalo njihova prestolnica. V času Prešerna je Ljubljana postajala kulturna prestolnica, hkrati pa je mesto spreminjalo svojo podobo. Po hudem potresu leta 1895 so mesto obnovili češki in avstrijski arhitekti, nastalo je tudi precej novih ulic, prenova pa je bila povečini v secesijskem slogu.

Na podobo v 20. stoletju je bistveno vplival Plečnik, čigar arhitekturne mojstrovine v Ljubljani lahko občudujemo še danes. Prva svetovna vojna na mesto ni vplivala tako močno kakor druga, ko je bilo mesto obdano z bodečo žico, z namenom, da bi okupatorji zlomili odporniško gibanje. Po vojni Ljubljana postane prestolnica ene izmed šestih republik Jugoslavije, z letom 1991 pa glavno mesto samostojne Republike Slovenije.

Česa v Ljubljani ne smete zamuditi?

V zadnjih letih se tudi Slovenci sami vse bolj zavedamo strateške lege in pomena našega glavnega mesta. Ker leži v središču naše države, pomeni stičišče praktično vseh poti, ki potekajo skozi naše ozemlje. Hkrati Ljubljana s svojo centralno lego povezuje vse državljane Slovenije. Nad Ljubljano se vse bolj navdušujejo tudi turisti, ki obiščejo našo deželo. V Ljubljani tako zlahka preživijo nekaj dni ali celo tednov. Za turiste je namreč Ljubljana ravno prav velika oziroma majhna, da jo z lahkoto prehodijo in tako v razmeroma kratkem času obiščejo vse pomembnejše turistične znamenitosti. Največ turistov se tako odloči za obisk ljubljanskega gradu, tromostovja in zmajskega mostu, ki so ene izmed ključnih znamenitosti mesta. Poleg tega si lahko v ležernem sprehodu ogledajo staro mestno jedro in zanimivo arhitekturo tega dela mesta. Vse poti Ljubljane vodijo na Prešernov trg, ki slavi našega največjega pesnika in avtorja slovenske himne. Posebnost mesta je tudi reka Ljubljanica, ki teče skozi mestno središče. Turisti si tako lahko mesto ogledajo tudi iz ladjice, ki vozi po reki in tako Ljubljano spoznajo iz povsem druge perspektive. Poleg kulturnih in turističnih znamenitosti Ljubljana nudi tudi pestro nočno življenje in mnoge kulturne prireditve. Staro mestno središče nudi tudi mnoge manjše galerije in arhitekturne bisere, tako da obiskovalci lažje začutijo umetniški utrip mesta. Ljubljana postaja vse bolj sodobno evropsko mesto, ki pa obiskovalca skozi mnoge majhne ulice popelje tudi v nek drug, daljni čas. Hkrati reka in zelene površine Ljubljano ohranjajo v ležernem in sproščenem toku.

 

Skriti kotički Ljubljane

Obisk Ljubljane pa delajo poseben in popoln tudi nekateri skriti kotički, ki so manj znani kakor glavne znamenitosti mesta, a zato nič manj zanimivi in vredni pozornosti. Tako je ogleda gotovo vredna Metelkova – avtonomni kulturno-socialni center sredi Ljubljane, kjer je prostor za svoboden razvoj kulture vseh vrst. Gre za mesto v malem, z mnogimi klubi, ki predstavljajo alternativno glasbo, nastope, razstave, ipd.

Obiska vreden je tudi Festival Ljubljana, ki se odvija v poletnih mesecih, ko mesto obišče veliko število turistov. z mnogimi prireditvami na prostem in raznih prizoriščih umetniki vseh vrst Ljubljančanom in ostalim obiskovalcem mesta tako krajšajo dolge poletne večere. Posebnost mesta je tudi Kino pod zvezdami – letni kino, ki se vsako poletje, odvija na ljubljanskem gradu.

Eden izmed priljubljenih kotičkov prebivalcev mesta je tudi Špica in nabrežje Ljubljanice (t.i. Plaža), kjer mladi ob toplih večerih radi posedajo, se družijo, prepevajo in opazujejo počasen tok reke, ki mesto deli na dvoje.

 

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano