back to top
DomovSlovenijaNajlepša obala slovenskega morja

Najlepša obala slovenskega morja

Slovenci pogosto podcenjujemo naravne lepote svoje države. Podoben odnos imamo tudi do slovenske obale, čeprav je na njej moč najti kar nekaj čudovitih kotičkov, ki se po svoji lepoti in čistem morju z lahkoto primerjajo s katerim izmed hrvaških obmorskih turističnih biserov. Spodaj vam zato predstavljamo najlepši košček slovenske obale!

Zaplavajte v osrčju krajinskega parka

Za najlepši del slovenske obale velja kopališče v Strunjanu – del plaže je uradna plaža Term Krke, drugi del pa je divja obala, ki se nahaja proti rtu Strunjan in znamenitem Mesečevem zalivu med rtoma Strunjan in Ronek. Na uradni plaži pobirajo vstopnino, plačuje se tudi uporaba prhe, zraven pa se nahaja tudi restavracija, kjer je moč jesti in si naročiti osvežilno pijačo. Na plaži si lahko naročite masažo, oblogo z zdravilnim solinskim blatom ali se zgolj prepustite sončnim žarkom. Mnogi se namesto na urejeni plaži okopajo in posončijo na divji obali nedaleč stran, ki velja za naravno znamenitost. Ta je brezplačna, manj obiskana in ponuja izjemno naravno kuliso v ozadju.

Divja plaža med obiskovalci velja za najlepši košček slovenskega morja, leži pa v samem osrčju krajinskega parka. Je tudi del morskega rezervata. V znamenitem Mesečevem zalivu tako ni dovoljeno sidranje ladij. Zaliv je nekoliko težje dostopen, zato je vsaj med tednom, še zlasti zjutraj in pozno popoldan, manj oblegan in zares čaroben predel za kopanje in sončenje. Med vikendi je bolj obiskan, saj že nekaj let lepota zaliva ni več skrivnost. Če se v zaliv odpravite s Krkinega kopališča, je pot precej dolga, v času plime pa tudi mokra (del poti boste morali prehoditi po morju). Če se do zaliva odpravljate s strunjanskega Križa, potem se pot vije strmo po klifu navzdol in zahteva precej pazljivosti.

Kopanje v zavetju klifa

Kopanje pod strmim klifom je gotovo nepozabna in edinstvena izkušnja. Strm klif pa nudi čudovito naravno kuliso in je edinstven primerek takšne obale pri nas. Ob samem vznožju klifa je nastala prodna terasa, ki se v zalivu svetega Križa razširi tudi do 7 metrov. Na sama Strunjanskem rtu je terasa izjemno ozka in prehodna zgolj, ko je oseka. Če torej iščete mirno, nekoliko turistično manj oblegano, naravno razgibano in zares lepo mesto na slovenski obali, kjer boste lahko uživali v čistem in toplem morju, potem je ta košček slovenske obale gotovo najboljša izbira za vas!

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano