back to top

Kompas

Zgodovina turistične agencije Kompas

Turistična družba Kompas d.d. je eden največjih organizatorjev počitnic in potovanj pri nas z zelo dolgo tradicijo turističnega poslovanja. Sedež imajo v Ljubljani, medtem ko se njihove poslovalnice nahajajo po vsej Sloveniji. Kompas pa je tudi svetovno dejavna turistična agencija, saj ima svoje poslovalnice odprte tudi po svetu, največ v Evropi. Začetki Kompasa segajo v leto 1951, ko je bilo ustanovljena prodorna turističnagencija z imenom Putnik. Leta 1959 se je agencija Putnik preimenovala v današnji Kompas. Že od svojih začetkov se je agencija Kompas usmerjala tudi v zunanji svet, kar v takratni Jugoslaviji ni bilo ravno običajno. To se je izkazalo za zelo uspešno potezo, saj je imel Kompas v 80-ih letih preko 4.000 zaposlenih, 150 avtobusov, 2.250 avtomobilov, 11 velikih potniških ladij, 10 manjših ladij, kar 90 jaht Janneau in 2 smučarska centra. V njihovi lasti je bilo tudi preko 30 restavracij, vse to pa je Kompas delalo za eno izmed največjih turističnih agencij tistega časa.  Z razpadom Jugoslacije, je podjetje izgubilo velik del trga, kar je agencijo pripeljalo do reorganizacije – tako se je razdelila v več samostojnih, med sabo nepovezanih delniških družb. Najbolj znani med njimi sta Kompas Turizem in Kompas Holidays, ki je uspešno nadaljeval svojo poslovno pot. V roku nekaj let je prišlo do ponovne združitev v eno podjetje, ki se je imenovalo Kompas Turistično podjetje, d.d. To podjetje se je zaradi uspešnega poslovanja in hitre rasti leta 2006 pridružilo skupini Adriatica.net. Do danes je podjetje širilo ponudbo in združilo moči z raznimi drugimi družbami ter tako postalo eno večjih ponudnikov turističnih storitev pri nas. Gre za podjetje, ki se lahko pohvali s preko 600.000 zadovoljnimi strankami in ustanovljenimi podjetji po Evropi in ZDA. Več let zapored je Kompas preje tudi priznanje Trusted Brand, kar priča o zadovoljstvu vseh, ki so z njimi že potovali ali počitnikovali.

Poslanstvo turistične agencije je usmerjeno na produkcijo in prodajo kakovostnih počitnic in potovanj. Vizija podjetja je v prihodnje postati ena od najpomembnejših evropskih »incoming« potovalnih agencij s široko mrežo lastnih poslovnih enot na vseh najpomembnejših evropskih destinacijah. Cilj in vizija za Slovenijo pa je zadržati in okrepiti vodilni položaj turističnega podjetja.

Pri Kompasu lahko dobite vse kar iščete za vaš dopust

Njihova ponudba zajema pakete za vse okuse in vse storitve, ki so povezane z organizacijo počitnic in potovanj. Pri njih lahko rezervirate počitnice na različnih krajih po svetu, se udeležite raznih izletov in potovanj po svetu, odpotujete na čudovita križarjenja ali pa zgolj rezervirate letalske karte za določene destinacije. Kompas redno obnavlja in nudi tudi počitniške kataloge, ki so lahko posebej usmerjeni na Mediteran in Jadran ali pa na počitnice v Sloveniji. Poleg omenjenih zajemajo njihovi katalogi tudi druge vrste počitnic (npr. aktivne počitnice), ali ponudbe za počitnice v drugih krajih. V njihovi ponudbi lahko dobite tudi last minute ponudbe, all inclusive pakete itd.

Če vas skrbi tuji jezik, imajo pri Kompasu rešitev tudi za to

Iz njihove ponudbe je dobro izpostaviti tudi potovanja, ki so usmerjena k pridobivanju tujega jezikovnega znanja, saj se pri Kompasu že več kot 46 let ukvarjajo z organizacijo jezikovnih potovanj. Na teh potovanjih se lahko stranke udeležijo raznih šol in tečajev tujih jezikov ter tako pridobijo pomembno znanje, ki v življenju vselej pride prav, prav tako pa znanje jezikov odpira marsikatera vrata, ki bi sicer ostala trdno zaprta.

Še veliko drugih storitev

Poleg naštetih storitev ponujajo še veliko dodatnih storitev, ki so posredno ali neposredno povezane s turizmom. Ponujajo razna poslovna potovanja, darilne bone itd. Vse njihove ponudbe in turistične storitve pa ponujajo z upoštevanjem štirih glavnih vrednot, in sicer:

  • Zadovoljstvo strank (njihove stranke postavljajo v središče pozornosti, saj je zadovoljstvo le-teh njihova glavna skrb)
  • Poslovna uspešnost (njihove aktivnosti morajo zagotavljati finančno uspešnost, saj le tako lahko zagotavljajo zaposlenim primeren delovni standard)
  • Zanesljivost (izpolnitev obveznosti tako do strank kot tudi do dobaviteljev in partnerjev je za njih bistvenega pomena) ter
  • Motivacija zaposlenih (sodelavci jim predstavljajo največjo vrednost, saj le zadovoljni in sposobni zaposleni lahko strankam nudijo vse, kar potrebujejo in tako izpolnjujejo cilje podjetja).

Pri Kompasu se torej zelo trudijo, da izpolnjujejo vse cilje in dolžnosti, ki si jih zastavijo. Gre torej za odgovorno in kvalitetno turistično agencijo, ki z veseljem poskrbi za vaš oddih ali potovanje. Za ogled njihove ponudbe in več informacij je dovolj, da se oglasite v eni izmed mnogih poslovalnic po Sloveniji ali obiščete njihovo spletno stran. Za organizacijo vaših nepozabnih počitnic ali potovanj bodo nato poskrbeli oni.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano