back to top
DomovTuristične agencijeRojstvo turističnih agencij

Rojstvo turističnih agencij

Počitek v tuji deželi, zabavo na eksotičnih otokih danes ni mogoče zamisliti brez razmisleka o ponudbah turističnih agencij. Tudi če je na koncu celoten načrt, od rezervacije namestitve do nakupa potovalne karte, samostojno izpeljan, ogled ponudb turističnih agencij vedno prav pride. Če zaželena turistična destinacija ni določena, pogovor s turistično agencijo in ogled njene ponudbe sta lahko dobra svetovalca v iskanju pravega cilja.

Samostojna organizacija potovanja predstavlja stres. Nikoli ne gre vse, tako kot treba. Zahteva pa tudi veliko časa, katerega nikoli ni na zalogi. V turizmu velja eno pravilo: zadovoljen gost je najboljša reklama. Če pa takšnega zadovoljnega oziroma nezadovoljnega gosta ni v bližini, potrebno je biti pripravljen na presenečenja.

Ponudba turističnih agencij je danes zelo pestra. Zajema skoraj vse konce sveta. Prilagaja se vsem okusom in željam: športnikom, družinam z otroki, tistim, ki potrebujejo le počitek ali pa tistim, ki iščejo zabavo oziroma spoznavanje novih kultur. Tudi časovno prilagajanje je opazno: teden, dva ali pa enodnevni nakup v sosednji državi. Organizirana skupinska potovanja so tudi dobra priložnost za ustvarjanje novih prijateljstev ali poslovnih stikov.  Ni nujno sprejeti predlaganega potovanja, lahko se s pomočjo agencije kreira lasten aranžma oziroma se agenciji prepusti, da naredi stresno delo organizacije.

Težko je zamisliti, da vedno ni bilo tako.

Thomas Cook
Thomas Cook

Ne glede, da so organizirana potovanja obstajala tudi prej, rojstvo turistične agencije se povezuje s Thomasom Cookom, ki je kot tajnik zveze antialkoholičnih društev leta 1941 dobil nalogo, da organizira letni kongres zveze antialkoholičarjev v angleškem mestu Loughborough. Cook je za takratne čase izpeljal precej inovativen in kreativen načrt. Računajoč na takratno atraktivnost železnice, Cook je pri podjetju Midland rezerviral celotno kompozicijo vlaka, ki je peljal iz Leicestra v Loughborough. V ceno potniške vozovnice je vštel tudi popoldanski čaj. Odziv je bil več kot pričakovan. Uspeh potovanja je spodbudil Cooka na ustanavljanje prve turistične agencije, ki je dobila ime Cook. Agencija je uspešno poslovala in napredovala. Prvo je organizirala turistična potovanja po Veliki Britaniji, kmalu je sledila Evropa, Egipt (1869), Palestina (1869). Leta 1872 je  svoje potnike odpeljala na pot okrog sveta.

Tori

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano