back to top
DomovPočitnicePrvomajske počitnice

Prvomajske počitnice

Prvomajske počitnice so 5 dnevne počitnice, ki se vsako leto zvrstijo v času okoli 1. in 2. maja. 1. maj v Sloveniji praznujemo praznik dela, počitnice pa trajajo 5 dni za vse šolarje, medtem ko si zaposleni takšne počitnice lahko privoščijo le, če si vzamejo kakšen dan tudi prost. V vsakem primeru so prvomajske počitnice poleg poletnih verjetno najbolj težko pričakovane, saj pomenijo prve zares tople in sončne pomladne dneve, ki jih mnogi izkoristijo za izlet na morje ali v gore. Prvomajski čas je tudi kot nalašč za razne aktivnosti in hobije. Mnogi se v tem času odločijo za ponovno izvajanje raznih športnih aktivnosti (kot je na primer tek), česar skozi zimo niso mogli početi.

Prvomajske počitnice nekateri tako izkoristijo za daljši oddih na morju, kjer se je ob naklonjenosti lepega vremena včasih že mogoče kopati in sončiti. Za tiste, ki imajo raje gorski svet, so prvomajske počitnice odlične za nabiranje nove kondicije in osvajanje še neosvojenih vrhov. Prvomajski čas je navadno čas, ko je splošna nevarnost snežnih plazov že mimo, zato se je v tem času običajno moč povzpeti tudi na nekoliko višje gore slovenskega gorskega sveta. Poleg morskega in gorskega turizma je zadnja leta vse bolj priljubljen tudi wellness in termalni turizem. Ljudje namreč vedno bolj cenijo vrednoto zdravja, zato skrbijo za to veliko dobrino skozi vse leto in ne le takrat, ko jim tako naroči zdravnik in je v večini primerov že pozno.

Wellness je med Slovenci izjemno priljubljen in tudi v času prvomajskih počitnic je pričakovati povečan obisk. Večina prisega na masažne bazene in savne, mnogi pa wellness centre obiščejo tudi zaradi raznih tretmajev in blagodejnih masaž. Za vse tiste, ki se v wellnessu ne počutite ravno domače, so na voljo termalni kompleksi, kjer si svoje zdravje lahko obdržite ali povrnete z uživanjem v zdravilni termalni vodi. Kdor od vsega naštetega vendarle ne najde prave ponudbe zase, se še vedno lahko odloči, da bo med prvomajskimi počitnicami počel vse tisto, za kar mu navadno med delom zmanjkuje časa. Tako lahko v roke končno vzamemo kakšno dobro knjigo, poskrbimo za vrt, se dobimo s prijatelji, se podamo na daljšo kolesarsko pot, pospravimo in uredimo zimsko garderobo ter jo zamenjamo z letno itd. Idej je verjetno toliko, kolikor je različnih ljudi. Ker je prosti čas vedno bolj dragocen, se ni za bati, da vsak ne bi zase našel nečesa, kar ga veseli, a mu navadno ne uspe narediti.

Prvomajske počitnice so povrhu vsega tudi čas, ko lahko preživite tudi več časa s svojo družino in se tako skupaj podate na kakšen izlet po Sloveniji. Slovenci namreč izredno radi potujemo, a le redko zares dobro poznamo svojo lastno deželo. Navadno nam šele tujci znajo povedati, kako srečni smo lahko, da živimo v tako lepi deželi. Zato je takšen čas oddiha kot nalašč za to, da raziščemo pred svojim pragom in ponovno začnemo ceniti svojo neposredno okolico. Prvomajske počitnice so tako lahko vse to in še mnogo več, na vsakem izmed nas pa je, da jih kar se da dobro izkoristi.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano