back to top
DomovPotovanjaNa počitnice v Egipt

Na počitnice v Egipt

Egipt je magična dežela ob večni reki Nil, ki gotovo velja za eno izmed najbolj privlačnih in obiskanih dežel na svetu. Gre za 1.001.450 km2 veliko državo, ki ima okoli 84 milijonov državljanov. Glavno mesto Egipta je Kairo, uradni jezik pa arabski. Ko pomislimo na Egipt, običajno pomislimo na egipčanske piramide, reko Nil, faraonsko civilizacijo, mistiko, veličastno Dolino kraljev, Karnak, Ramzesov Abu Simbel, puščavo, skratka na neverjetno bogato dediščino in kulturo. Mnogi popotniki Egipt opišejo kot deželo velikih nasprotij, kjer se prepleta tradicija in sodobnost, bujno življenje reke Nil in smrt puščave, zgornji nubijski in spodnji egipčanski del Egipta. Nobeno potovanje v Egipt gotovo ni popolno brez obiska puščave in Rdečega morja. Egipt so tudi prijazni in gostoljubni domačini ter bogata kulturna dediščina. Seveda pa prave počitnice v Egiptu ne minejo tudi brez okušanja tradicionalnih kulinaričnih dobrot.

Kaj početi v Egiptu?

  • Dolina reke Nil
  • Kairo – obisk glavnega mesta in ogled piramid, sfing, muzejev,tržnice Khan El Khalili, prav tako se v mestu splača ogledati krščanski in islamski del ter citadelo
  • Aleksandrija – obisk čudovitega mesta, ki leži ob Sredozemlju
  • Sinaj – obiskati velja narodni park Ras Muhammad in vasico Dahab, sprostiti in spočiti pa se je mogoče v hotelskem kompleksu Šarm el Šejk
  • Asuan – tu si je moč ogledati tempelj nesmrtnega Ramzesa (Abu Simbel), Kitchenerjev otok , se sprehoditi po puščavi, obiskati nubijsko vasico, večerno tržnico ter se prepustiti toku reke Nil
  • Luxor – je eno izmed največjih arheoloških najdišč našega časa, kjer si je vredno ogledati kralja med templji – veličasten tempelj v Karnaku, dolino kraljev in tempelj faraonke Hačepsut
  • Hurgada – idealen kraj za sprostitev ob Rdečem morju ali za preživljanje aktivnih počitnic
  • Aswan – eno izmed najbolj temperamentnih in tradicionalnih egipčanskih mest, kjer si je vredno ogledati tržnico.

Preden odpotujete…

VIZA – slovenski državljani za potovanje potrebujemo vizum. Uredimo si ga lahko na letališču v Kairu. Pogoj za pridobitev vizuma je še 6 mesecev veljaven potni list.

CEPLJENJA – za potovanje v Egipt ni obveznih cepljenj.

VREME – značilno vreme v Egiptu je suho in vroče. Za Egipt so značilna tudi velika temperaturna nihanja med dnevom in nočjo. Padavin je zelo malo.

DENAR – lokalna valuta je egipčanski funt. V večjih mestih je mogoče plačevati s kreditnimi karticami, denar pa je mogoče dvigati tudi na bankomatih. Ker bankomati včasih ne delujejo, je priporočljivo, da imamo s sabo tudi nekaj gotovine.

ČASOVNI PAS – GMT + 2

OKVIRNI PRORAČUN/BUDGET POTOVANJA – za hrano, pijačo in manjše nakupe se predvideva dnevna poraba nekje med 15 in 20 eur dnevno.

VARNOST- Egipt načeloma velja za varno deželo, z gostoljubnimi in poštenimi domačini. V zadnjem času Ministrstvo za zunanje zadeve RS zaradi nekaterih incidentov odsvetuje potovanje v določene predele Egipta (vir). Za Egipt velja splošna možnost oziroma nevarnost terorističnih napadov, predvsem so nevarni severni del in notranjost Sinajskega polotoka. Običajno se odsvetujejo izleti izven turističnih središč. Pred potovanjem je priporočljivo izpolniti obrazec Podatki o potovanju v tujino in ga poslati na konzularni sektor MZZ, saj na ta način olajšamo izvajanje konzularne zaščite, v kolikor bi bilo to potrebno.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano