back to top
DomovPotovanjaNova Zelandija

Nova Zelandija

Nova Zelandija je čudovita otoška država, ki leži v Jugozahodnem Pacifiku in je oddaljena cca. 1600 km od Avstralije. Gre za eno najlepših in zelenih dežel na svetu, saj ponuja veliko naravnih čudes in zanimivosti ter številne čudovite kraje, ki že desetletja privabljajo turiste. Novo Zelandijo sestavljata dva otoka, in sicer Severni in Južni otok, ki ju v osredju ločuje 23 km širok Cookov preliv. Naravne in druge zanimivosti lahko dobite tako na severnem kot južnem otoku.

Dežela dolgega belega oblaka in Maorov

Domorodni prebivalci Nove Zelandije so Maori (danes jih na Novi Zelandiji živi še približno 664.000), ki to deželo imenujejo tudi »dežela dolgega belega oblaka« zaradi spektakularne pokrajine in čudovitega neba. Maorska kultura je še danes ohranjena, saj si v državi prizadevajo ohranjati korenine in navade, ki so značilne za Novo Zelandijo. Ena najpomembnejših in poznanih maorskih tradicij je maorska tetovaža, ki ima za njih zelo globok pomen. Poleg Maorske kulture, državo zaznamujejo še razgibane in čudovite plaže, slikovite pokrajine ter edinstven in osupljiv rastlinski in živalski svet.

Severni otok in zanimivosti

Bogata zgodovina, urejenost in razgibana lega so glavne lastnosti, ki zaznamujejo severni otok Nove Zelandije. Na Severnem otoku živi večina novozelandskega prebivalstva, saj se tam nahaja tudi prestolnica države – Wellington. Severni otok zaznamujejo številni gejzirji, vrelci tople vode ter delujoči vulkani. Nepozabne in edinstvene atrakcije, ki jih dobite na severnem otočju, so še deževni gozd in polotok Coromandel z neokrnjenimi plažami, bleščeče kresnice jame Waitomo in gejziri v Rotorui. Poleg omenjenih krajev in zanimivosti lahko omenimo še številne druge atrakcije, ki so vredne ogleda, in sicer: Cape Reinga, Cook Strait, Lake Taupo, tongario National Park, Waikato River, Ninety Mile Beach, Waitomo Caves… ter še mnogo več. Dodatna zanimivost je tudi kraj Matamata, kjer so snemali film Gospodar prstanov. Tam so za vse ljubitelje filma ohranili tudi vasico hobitov, kjer so hišice hobitov in ostala struktura na razpolago za ogled.

Južni otok in zanimivosti

Čeprav je Južni otok nove Zelandije večji od Severnega, je kljub temu manj poseljen. Posebnost tega otoka, ki jo je vredno omeniti, so Južne Alpe, ki se dvigajo vse do višine 3700 m, največji vrh v državi pa predstavlja Mount Cook, ki je visok 3764 m. Južni otok zaznamujejo številne naravne in druge zanimivosti, med katerimi dobimo veliko število ledenikov, gorskih jezer in vrelcev termalne vode. Med posebnimi ledeniki, ki si jih je vredno ogledati, lahko omenimo Ledenike Fox and Franz Josef Glaciers, ki so spomeniki zadnje ledene dobe. Ostale zanimivosti, ki zaznamujejo Južni otok in so vredne ogleda, so tudi: The Blue Pools of Haast Pass, South Westland, Lake Matheson ter Buller Gorge.

Dežela, ki je zagotovo vredna ogleda

Nova Zelandija vam poleg omenjenih zanimivosti, ki jih lahko dobite na Severnem ali Južnem otoku, ponuja še veliko več. Posebnost te dežele je tudi v tem, da vam ponuja drugačen svet in kulturo, saj je osamljenost države v primerjavi z drugimi kontinenti pripomogla k ohranjanju kulturne dediščine in čistega okolja. Z obiskom te dežele boste zagotovo zadovoljni, saj tam dobite vse, kar si lahko zaželite. Ljubitelji peščenih plaž in kristalnega morja lahko izbirajo med številni čudovitimi plažami in otoki, medtem ko na svoj račun pridejo tudi ljubitelji hribovitih pokrajin, saj vam Nova Zelandija ponuja razkošne hribovite predele, kjer se lahko nadihate svežega in čistega zraka ter uživate ob osupljivih pogledih na hribovito okolico. Poleg tega lahko tam dobite še veliko zanimivosti, ki smo jih omenili ter še veliko več. Ljubiteljem potovanja in izletov zagotovo ne bo žal, če obiščejo to neokrnjeno in prelepo deželo.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano