back to top
DomovPočitniceZakaj na počitnicah spati v šotoru

Zakaj na počitnicah spati v šotoru

Počitnice v šotoru so za nekatere preprost recept za sproščujoč, naraven in poceni oddih. V kampu ob morju vas bo obkrožal vonj borovcev in petje čričkov, v hribih pa svež gorski zrak in šumenje katere izmed rek. Zakaj še počitnice preživeti v šotoru katerega izmed morskih ali gorskih kampov?

1. Le korak do osvežitve

Prostori za kampiranje se običajno nahajajo v neposredni bližini vode (morja, reke ali jezera) in v vročih poletnih dneh bo zato ohladitev na dosegu roke. Tako vam bo prihranjene nekaj poti do plaže, običajno obsijane z žgočim soncem. Poleg tega lahko, če ste lačni ali kaj potrebujete, v vsakem trenutku »skočite« do šotora.

2. Neposreden stik z naravo

V kampu vas bo obdajalo rastlinje, peli vam bodo ptički in na morju se boste prebujali ob zvokih čričkov. Običajno je čez dan v šotoru (in tudi v kamp prikolici) pretoplo, zato boste dneve preživeli na počivalniku ali v viseči mreži ob šotoru ali na plaži. Svežega zraka in sonca vam tako na bo primanjkovalo.

3. Otroška brezskrbnost

Otroci kampiranje naravnost obožujejo, saj so popolnoma svobodni, lahko nemoteno raziskujejo okolico in so ves dan v gibanju. Ker je v kampu običajno veliko družin z otroki, ti med sabo hitro navežejo stike in sklepajo se nova prijateljstva. Če si šotor postavite v bližini plaže, lahko otroci ves dan čofotajo, medtem ko so vam iz bližnje sence ves čas na očeh.

4. Urni kazalci se ustavijo

Dan v kampu narekujeta svetloba in tema, saj vas prva prebudi, zadnja pa odpelje v posteljo. Zato praktično ne potrebujete ure. Ko ste lačni, si pripravite kosilo, ko ste zaspani, spite. Ure so zato popolnoma nepotrebne in kaj hitro se vam lahko zgodi, da na čas popolnoma pozabite. Ker vas nihče in nič ne priganjajo, si lahko zares spočijete.

5. Kuhinja na prostem

Običajno je kuhinja kar improviziran prostor z gorilnikom, zaščiten z nekaj kamenja. Kuhali boste enostavne jedi, a zato nič manj okusne. Ker bodo pripravljene in nato zaužite na zraku, bodo še okusnejše. Še prijeten vonj doseže tudi tabornike iz sosednjega šotora, lahko na kosilo povabite tudi njih in na ta način sklenete novo poznanstvo, prijateljstvo.

6. Denarnica ostane polnejša

Če cene primerjamo s hotelskimi, je kamp zagotovo ugodnejši način počitnikovanja. Vse kar potrebujete je dober in udoben šotor, primerna podlaga za spanje, spalne vreče in gorilnik. Vse to vam lahko, ob primernem ravnanju, služi dolga leta.

7. Iz kraja v kraj

Ko se kraja naveličate, šotor enostavno pospravite in se premaknete v nov kamp. Na ta način lahko, če vam je tak način preživljanja počitnic všeč, spoznate več različnih krajev, plaž in ljudi.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano