back to top
DomovIzletiZagreb - skok do bližnje prestolnice

Zagreb – skok do bližnje prestolnice

Če poleti nimate na voljo obilice dopustniških dni, je obisk hrvaške prestolnice kot nalašč za vas. Tja se lahko odpravite kar za vikend, zadostuje pa že enodnevni obisk.

Odpravite se lahko z avtom ali vlakom iz Ljubljane, pot v obeh primerih traja približno dve uri, z vlakom je za nekaj minut daljša. Mesto leži v središču istoimenske županije na jugozahodnem delu Panonske nižine, na severnem bregu reke Save. Mesto je dom preko milijonu prebivalcev (v širšem urbanem območju). Danes je Zagreb kulturno, gospodarsko, politično in administrativno središče Republike Hrvaške.

V samem centru bomo najprej uzrli najpomembnejšo cerkev v mestu, stolnico, zgrajeno konec 11. stoletja, vendar so cerkev zaradi številnih napadov na mesto in potresa večkrat obnavljali. Velja za najvišjo in sploh največjo zgradbo v celi državi. Po mestu se lahko zapeljete z znamenitim tramvajem, lahko pa se po njem tudi sprehajate, ali si privoščite vzpon na vrh Gornjega gradu z vzpenjačo, od koder se odpira razgled na mestno središče. Če se boste odločili za sprehod po mestu, vas bodo na vsakem koraku spremljale številne zelenice in mogočni parki z drevoredi, vodnjaki, kipi, glasbenimi paviljoni in cvetlicami, nahajajo pa se predvsem na področju Dolnjega gradu, od glavne železniške postaje pa vse do trga Bana Jelačića. Trg je največji v mestu in je obenem priljubljeno shajališče domačinov in od tam se lahko podate po Radićevi ulici do Gornjega gradu; pot vas bo vodila skozi edina ohranjena kamnita srednjeveška vrata, kjer boste videli tudi oltar svete Marije, zaščitnice mesta Zagreb in zbirališče številnih vernikov. Le lučaj stran boste prispeli na Markov trg z znamenito cerkvijo, znano po živobarvni opečnati strehi z dvema grboma; mesta Zagreb in Republike Hrvaške. Na tem trgu so mučili Matijo Gubca, vodjo slovensko-hrvaških kmečkih uporov. Poleg naštetega je Zagreb poln nakupovalnih centrov, restavracij, muzejev, gledališč, lahko obiščete tudi baletno in operno hišo. Če nameravate v mesto potovati z najmlajšimi, jih lahko peljete v živalski vrt, ki se nahaja malo izven mestnega središča. Mestno pokopališče Mirogoj velja za eno najlepših v Evropi, počivališče številnih zagrebških pomembnežev in pravo umetniško galerijo na prostem. Če bo dan ob vašem obisku primerno vroč, vam mesto nudi tudi mestno plažo Juran. Če pa se v Zagreb odpravljate pozimi, lahko nekaj ur odsmučate na bližnjem smučišču Sljeme.

Tako kot v vsakem mestu se lahko nastanite v hotelih ali cenejših hostelih. Če ste pripravljeni odšteti malce več denarja, se lahko nastanite v samem centru, drugače je seveda ugodnejše mestno obrobje. Za otroke bodo udobnejše zasebne sobe, apartmaji in počitniška stanovanja. Vso ponudbo na enostaven in hiter način najdete na internetu. Zagreb je torej zelo blizu in ponuja obilico možnosti za kratek oddih in širjenje obzorij.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano