back to top
DomovPočitniceZ otrokom v avtu na počitnice

Z otrokom v avtu na počitnice

Se nameravate poleti odpeljati na morje ali v hribe z avtom in bodo potniki tudi vaši najmlajši? Ker je tudi pot na počitnice del njih in nam lahko, če se otroci na poti dolgočasijo, jim je slabo ali prevroče, kaj hitro pokvari razpoloženje, se je treba nanjo pripraviti in poskrbeti, da bo otroku hitro minila in tako nam kot tudi otrokom ostala v lepem spominu. Kako lahko dolga in naporna pot postane kratka in zabavna?

1. Otroku o poti pripovedujte kar se le da slikovito

Malce starejšemu otroku lahko o poti na počitnice pripovedujete. Povejte mu, da se boste na pot odpravili, ko bodo njegovi prijatelji še (že) spali, da boste po poti peli in si pripovedovali pravljice, si odpočili in kaj dobrega pojedli. Povejte mu tudi, kaj bo videl, ko boste prispeli na cilj.

2. V avtu naj bo dovolj prostora za otroke

Da bo otrok lahko udobno sedel, spal in se ne počutil utesnjenega, naj zadnji sedeža avtomobila ne bodo preveč zapolnjeni. Otrok naj ima s seboj svojo najljubšo igračo in vzglavnik, na katerem bo lahko zaspal.

3. Na pot se odpravljajte v poznih večernih ali zgodnjih jutranjih urah

Če se na pot odpravljate v vročih mesecih in dneh, ko je na cestah še posebej živahno, se na pot odpravite zelo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Tako bodo tudi otroci na poti v urah ko običajno spijo in jim bo pot hitreje minila.

4. Pojte in se igrajte

Po poti lahko poslušate otrokove najljubše pesmi in zraven na ves glas prepevate. Lahko izvedete tekmovanje v prepevanju, karaoke. Tudi igrica, pri kateri otrok le mrmra melodijo in ostali ugibajo, kaj prepeva, utegne biti zelo zanimiva. Otroci si lahko pripovedujejo uganke, ugibajo neznane besede, opisujejo predmete ob cesti (ostali ugibajo, kaj opisujejo).

5. Pustite domišljiji prosto pot

Naj si otrok med potjo izmišljuje zgodbice o reki, katero prečkate, gori, ki jo vidite v daljavi, o mestu, skozi katero se peljete. Če je otrok že večji, mu bodo morda zanimive zgodovinske zgodbice krajev, mimo katerih se peljete. Skupaj načrtujte popoln dan na morju.

6. Občasno se ustavite in telovadite

Da bo otrok pot lažje prestal, se občasno ustavite, kaj popite in naredite nekaj raztezalnih vaj. Vaje si lahko izmišljuje kar otrok sam, vi ga samo usmerjajte in mu dajajte ideje. Naredite nekaj predklonov, razgibajte ramena, glavo, trikrat poskočite ali počepnite. Otrok se bo zabaval, vaši sklepi in kosti pa vam bodo nadvse hvaležni.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano