back to top
DomovPotovanjaVse o cepljenju za potovanje v tujino

Vse o cepljenju za potovanje v tujino

Na potovanju po tujih deželah si vselej želimo, da bi to potekalo brez zapletov in bolezni ter da bi nam ostalo v kar se le da lepem spominu. Da bo temu res tako, je potrebno še pred potovanjem poskrbeti za naše zdravje, k čemur sodi tudi ustrezno cepljenje. Kako in kdaj poskrbeti za ustrezno zaščito?

Najprej na Nacionalnem inštitutu za zdravje ali Ministrstvu za zdravje preverite, proti čemu se morate cepiti, preden v tujino odpotujete. Nekatera cepljenja so nujna, druga izbirna. Pozanimajte se dovolj zgodaj, saj se morate proti nekaterim boleznim cepiti kar nekaj časa pred potovanjem (vstopom na območje ogroženosti), včasih je potrebno nekatera cepljenje ponoviti večkrat, saj en odmerek za vzpostavitev potrebne zaščite ne zadošča.

V nekaterih državah je tako obvezno ali zgolj priporočljivo cepljenje proti rumeni mrzlici in nekatere države zahtevajo potrdilo, da ste bili proti njej cepljeni, četudi samo prečkate državo, kjer vas uspe omenjena bolezen ogroziti. Nevarnost za okužbo je predvsem v podsaharski Afriki in Južni Ameriki. Cepiti se je potrebno le enkrat, najmanj 10 dni pred odhodom v endemično državo, zaščita pa zadostuje za obdobje desetih let. Tudi zaščita proti malariji je priporočljiva v številnih državah (uživajo se tablete). Poznamo več vrst antimalarikov, ustrezno izbiro pa je pametno prepustiti usposobljenemu strokovnjaku, ki vam bo postregel tudi z ostalimi napotki, kako se pred insekti, ki to bolezen prenašajo, kar najbolje zaščititi. Priporočljiva je še zaščita pred hepatitisom A, saj se ta na človeka prenaša z zaužito hrano in pijačo, okužba pa lahko preide v kronično vnetje jeter. Cepiti se je potrebno dvakrat, najprej mesec pred odhodom in nato 6-24 mesecev po cepljenju, kar zadostuje za obdobje desetih let. Priporočeno je tudi cepljenje proti hepatitisu B (na tržišču obstaja kombinirano cepivo, ki ščiti pred hepatitisom A in B), tetanusu, davici in steklini. Seznam držav, ki tovrstne zahteve predpisujejo, je dobro preveriti pred vsakim potovanjem na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije, saj se informacije vselej spreminjajo, dopolnjujejo.

Pred potovanjem se o cepljenju in vsem, kar je s tem povezano, posvetujete v ambulantah za popotnike v večini slovenskih mest. Poučili vas bodo tudi o ukrepih za zmanjševanje obstoječih nevarnostih, ki na vaše zdravje prežijo na poti. Čeprav je, kot že rečeno, v nekaterih državah cepljenje proti nalezljivim boleznim priporočljivo, se je treba zavedati, da je še vedno najboljša zaščita pred nalezljivimi boleznimi. Četudi za nekatere cepljenje ni najprijetnejše opravilo in ima včasih lahko stranske učinke, je priporočljivo dobro pretehtati med udobjem in zdravjem in se na pot odpraviti dobro zaščiteni in brez nepotrebnih skrbi. Tako se boste lahko sprostili in na poti resnično uživali.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano