back to top
DomovTermeTerme Topolšica

Terme Topolšica

Morda so Terme Topolšica med nekoliko manj znanimi termami v Sloveniji, ki jih imamo v Sloveniji kar precej. Čeprav je pri nas termalni turizem morda nekaj povsem običajnega in samoumevnega, pa so termalna voda in njeni blagodejni učinki zares izjemen dar. Včasih nas morajo na naša naravna bogastva opozoriti kar tujci, ki takšne oblike turizma od doma ne poznajo ali pa ga poznajo v manjši meri. In zagotovo so eden izmed takšnih bogastev tudi Terme Topolšica.

Terme Topolšica imajo svoj izvir ob jugovzhodnem vznožju hriba Lom, ki so ga v preteklosti poraščali visoki topoli. Že vse od 16. stoletja je ta izvir čiste in žive vode privabljal številne, ki so znali ceniti pomen naravnega in zdravilnega. Na obrobju gozda so se sčasoma razvile sodobne terme oziroma zdravilišče, ki danes ponuja vse, kar človek potrebuje za sprostitev in odmik od pogosto stresnega sveta. V ta namen so terme postavljene v naravno okolje, daleč proč od mestnega trušča in prometnih cest, s tem pa svojim obiskovalcem zagotavljajo čist, gorski zrak in mir. Prav tako ima izredno pomirjujoč učinek tudi ambient, v katerega je umeščeno zdravilišče. Terme namreč obdajajo okoliški hribi in zelena narava. Klima v tem predelu Slovenije je srednjegorska in ima številne blagodejne vplive na naše počutje in zdravje.

Wellness center Zala
Wellness center Zala

Poleg izjemno privlačne lege samih term, se mnogi za obisk tega zdravilišča odločijo zaradi njegove zavidljive tradicije zdravilstva in zdravljena. V terme se je tekom zadnjih let tudi veliko vlagalo in tako danes postajajo vedno bolj razkošen kompleks. Terme namreč dopolnjuje sodoben wellness, različni animacijski programi, programi za otroke in ostala pestra ponudba. Terme Topolšica tako poskrbijo za dušo, um in telo, torej za celega človeka.

V zgodovini se terme pojavljajo že v 16. stoletju, ko je moč termalne vode tja privabljala mnoge obiskovalce. Toplice je poznal tudi ljubljanski škof Hren, ki je bil nad njimi navdušen. Za javnost so bile odprte šele leta 1838, takrat znane pod imenom Florjanove toplice. Za to, da bi termalno vodo lahko izkoriščali v zdravilne namene, so poskrbeli šele čez šest desetletij. V tisti čas sega tudi gradnja prvih stavb za bivanje za sezonske goste. Na prehodu iz 18. v 19. stoletje je bilo v Termah Topolšica že organizirano strokovno vodeno fizikalno-dietno zdravilišče. Tedaj je zdravilišče postalo precej popularno za širšo okolico. V osemdesetih letih se je na podlagi dolge zdraviliške tradicije oblikoval sodoben turistični kompleks, ki je vključeval visokokvalitetno hotelsko in gostinsko ponudbo. Poleg zdravilišča je kompleks obsegal številne spremljevalne dejavnosti in rekreacijske programe. Danes so Terme Topolšica sinonim za sodobne terme, s pestro ponudbo nastanitev, prehrane in dejavnosti.

V sklopu term je moč poiskati nastanitev kar med 385 ležišči, ki so razporejena v eno in dvoposteljnih sobah. Poleg hotelske ponudbe terme ponujajo še novozgrajeno apartmajsko naselje, kjer je bilo leta 2010 zgrajenih 27 sodobnih in do okolja prijaznih objektov. Ti ponujajo skupaj kar 98 ležišč. Poleg nastanitev ponujajo terme tudi sodobno opremljen wellness center Zala. V centru je moč najti za vsakogar nekaj. Wellness namreč ponuja razvajanje v savnah, različne masaže, kozmetične tretmaje, vadbo v fitnesu in tudi zasebne sprostitvene prostore. Terme Topolšica s svojo pestro ponudbo torej poskrbijo za še tako zahtevne goste.

T. Gorenjc

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano