back to top
DomovPotovanjaSpoznajmo Tajsko

Spoznajmo Tajsko

Tajska je eksotična država JV Azije, ki nudi vse od velikih cesarskih mest, čudovitih naravnih lepot, rajskih plaž in otokov, živahnega nočnega življenja do pisane džungle, spoznavanja atraktivnih plemen, iskrivih nasmehov domačinov, odlične kulinarike in še in še. Mnogi Tajsko poznajo predvsem po katerem izmed bolj poznanih otokov, zlatem trikotniku ali pa po znamenitem mostu na reki Kwai. Toda Tajska je mnogo, mnogo več.

Tajsko sestavlja celinski del in otočja, katera obdaja prekrasno in toplo tropsko morje. Kot turistična destinacija je dežela primerna tako za avanturiste, kakor družine, brez težav po njej potujemo samostojno ali pa v sklopu turističnih agencij. To, da je potovanje in bivanje na Tajskem precej poceni, njihova kuhinja pa božanska, sta samo dva razloga več, zakaj je Tajska med popotniki in turisti tako priljubljena. Zaradi odličnih letalskih povezav je dežela primerna tako za krajši dopust kakor za daljše počitnice oziroma potovanje. Tudi sicer je turistična infrastruktura na licu mesta izjemno razvita, zato lahko to deželo prepotujete v razmeroma kratkem času. Tajske pa ni brez njihove tradicionalne masaže, zato jo ob obisku te čudovite dežele nikar ne zamudite!

Kaj obiskati na Tajskem?

Tajska je izjemno geografsko, kulturno in etnično raznolika. Če se podate na sever, boste uživali v hriboviti pokrajini, kjer gojijo predvsem riž in čaj, ljudje pa še vedno bivajo na precej preprost način. V tem predelu države se nahajajo tudi nekatera plemena. Na severu je tudi narava najbolj neokrnjena. Osrednjemu delu dominira Bangkok – glavno mesto te države. Bangkok je mesto, ki nikoli ne spi, obiskovalcu pa ponuja številne zanimive kotičke, ki jih je vredno obiskati. Jug pomeni otočja in rajske plaže. Poglejmo si, katera mesta in kraji, so vredni obiska in jih nikakor ne smete zamuditi:

  • Chiang Rai in Chiang Mai – sta dve mesti na severu države, ki sta hkrati središče regije in odlično izhodišče za raziskovanje okoliških hribov in vasi. Mesti sta odlični za bivanje in organiziranje trekingov v čudovito naravo, ki ju obdaja. V Chiang Mai-ju danes zaradi visoke kvalitete življenja in nizkih stroškov bivanja veliko tujcev. Chiang Mai je tudi bolj turističen, zato vsem tistim, ki raje potujejo po nekoliko manj turistično obleganih krajih, svetujemo obisk in bivanje v Chiang Rai-ju. Od tod je mogoče spoznati okoliške vasi, obiskati plemena, prav tako pa tudi prečkati državo v sosednji Laos.
  • Bangkok – je prestolnica in mesto, ki nikoli ne spi. Bangkok je gotovo sinonim za dobro zabavo, tajsko masažo, odlično hrano, mnoge priložnosti za nakupovanje in je tudi mesto številnih zares čudovitih budističnih templjev. Bangkok popotniki običajno poznajo po legendarnem Khao San Road-u, kjer je nastanjenih veliko backpackerjev. Danes se hitro turistično razvijajo tudi drugi deli tega večmilijonskega mesta. Mesto je poznano tudi po plavajoči tržnici, ki pa je precej turistična, zato je priporočljivo, da izberemo katero manj oblegano tržnico na vodi, kjer se s čolni ne bomo zaletavali v čolne z drugimi turisti.
  • Zlati trikotnik – svetovno znana atrakcija, ki pritegne mnoge turiste. Večina turističnih agencij ponuja tudi ogled plemen in dolgovratk, čeprav se zadnja leta vse bolj opozarja na to, da so tako plemena kakor znamenite dolgovratke izkoriščali v turistične namene. Odtlej se za ta ogled odloča manj ljudi.
  • Obisk mosta na reki Kwai – ki ga poznamo po istoimenskem filmu in se nahaja v kraju Kanchanaburi.
  • Na jugu boste gotovo zadovoljni ne glede na to, kateri otok in rajsko plažo si boste izbrali. Verjetno so med najbolj znanimi Krabi, Phuket,… Obiska vreden je tudi Ko Tao, kjer boste lahko odkrivali neverjeten podvodni svet.
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano