back to top
DomovPotovanjaMistična Šrilanka

Mistična Šrilanka

Šrilanka sploh v zadnjih letih postaja med popotniki vse bolj priljubljena destinacija. Zasluga za to gre gotovo čudoviti naravi in gostoljubnosti ljudi, ki prebivajo na Šrilanki. Šrilanka je pri nas poznana predvsem kot rajski tropski otok. Dejansko gre za precej majhen otok, ki pa popotnikom ponuja izjemno raznoliko vegetacijo, pokrajino in kulturno pestrost. Zagotovo je Šrilanka odlična odločitev za vse tiste, ki radi uživate v lepotah narave – na Šrilanki je namreč moč obiskati mnoge narodne parke, kjer lahko popotniki uživate v razgledih, ki jemljejo dih. Mnogi Šrilanko imenujejo kar dežela narodnih parkov – lahko se odločite tudi za foto-safari in na ta način za vselej ovekovečite nepozabne izkušnje.  Šrilanka je odlična destinacija tudi za vse tiste, ki uživate v živalski pestrosti – na stepskem jugu otoka je namreč v spremstvu izkušenih vodičev mogoče videti slone in leoparde. Šrilanka pa je gotovo zanimiva tudi za vse tiste, ki na svojih potovanjih želite spoznati zanimivo preteklost neke dežele – v tej mistični deželi je namreč moč raziskovati med ostanki mnogih veličastnih cesarstev iz preteklosti. Poleg kulturne in naravne izjemnosti je Šrilanka bogata tudi z lepimi plažami – tako si lahko v toplem morju in na čudovitih, rajskih plažah napolnite svoje baterije in nasploh uživate v brezdelnem poležavanju. Dežela Šrilanka tako svojim obiskovalcem ponuja pravzaprav vse – od rajskih plaž, naravnih lepot pa vse do zanimive zgodovine in kolonialnih ostankov preteklih časov.

Šrilanka je za mnoge zanimiva predvsem zaradi svoje majhnosti in nekakšne izoliranosti. Leži južno od Indije in jo mnogi imenujejo tudi za kapljico Bude v Indijskem oceanu. Šrilanka je zaradi svoje tropske lege izjemno bogato poraščena in nudi popotniku tudi izjemen teren za potovanje. Je dovolj majhna, da si jo lahko popotnik dodobra ogleda in jo razišče v razmeroma kratkem času. To je pomemben podatek predvsem za vse tiste, ki zaradi napornega delavnika le s težavo za dalj časa pobegnejo na pot. Šrilanka je tako odlična za vse, ki v sebi nosijo avanturistično žilico, a si obiska takšne eksotične dežele prej zaradi pomanjkanja časa niso mogli privoščiti. Mnogi si želijo deželo obiskati tudi zaradi znamenitih nasadov čajevca v srednjem višinskem delu dežele. Poleg nacionalnih naravnih parkov na jugu dežele, kjer pokrajino porašča stepa, so nasadi čajevca tudi turistično najbolj obiskani in med popotniki priljubljeni. Veliko popotnikov je navdušenih tudi nad vzponom na Adamov vrh – Adamov vrh ali po singalsko Samala, je namreč posebna gora, saj gre za sveto goro vseh hindujcev, budistov in muslimanov. Gora je visoka kar 2243 metrov nadmorske višine in je že od 10. stoletja pomembna romarska pot. Na vrhu se tako stikajo tri svetovne religije in tako gora ponazarja zanimivo prispodobo iskalca boga – poti na vrh gore je mnogo, cilj-vrh pa je za vsakogar isti. Na vrhu se nahaja še ena zanimivost, ki pritegne turiste – to je skalna vdolbina, ki hindujcem ponazarja stopinjo njihovega boga Šive, budistom odtis Budove noge, za muslimane pa gre za prvo stopinjo, ki jo je Adam naredil na zemlji, potem ko je bil izgnan iz raja. Po raznoliki pokrajini, mnogih kulturnih zanimivostih in znamenitostih pa velja nekaj dni nameniti tudi poležavanju na kateri izmed mnogih tropskih peščenih in rajskih plaž, ki jih ponuja Šrilanka. Indijski ocean in posebna umeščenost otoka v njem namreč obiskovalcu Šrilanke daje občutek, da se nahaja v središču sveta – v njegovem popku.

Šrilanka je večinsko budistična dežela, zato si je moč na poti po njej ogledati mnoge čudovite pagode. Budizem odseva na vsakem koraku, predvsem pa ga je moč opaziti tudi v vsakdanjem življenju domačinov. Tudi ti so razlog, zakaj obiskati Šrilanko – so namreč izredno prijazni in gostoljubni, tako da se popotnik med njimi lahko hitro počuti kot doma. Za mnoge pa je največja prednost Šrilanke odsotnost velikih mest – večina ljudi namreč živi razpršeno, na podeželju, kar pomeni, da nas skozi celotno pot po otoku spremlja spokojnost in pristen stik z ljudmi ter naravo. Ker je otok majhen, tudi ni težav s premagovanjem razdalj med posameznimi kraji, ki jih želimo obiskati. Tudi sama infrastruktura se je v zadnjih letih izjemno dopolnila in izboljšala, zato je na Šrilanki danes moč videti oboje – tako low budget turizem kakor high end ponudbo – in seveda vse vmes. Šrilanka poleg vsega nudi tudi nekaj izjemnih znamenitosti in krajev, ki si jih preprosto morate ogledati, na primer: Anuradhapura (največja pagoda na svetu), Sigiriya (arheološko najdbišče),  Adamov vrh, Yala, Unawatuna, Nuwara Eliya in še mnoge druge. Popotovanje po Šrilanki bo tako gotovo nepozabna in mistična izkušnja, ki je res ne gre zamuditi.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano