back to top
DomovSlovenijaSoča, poletje ob reki

Soča, poletje ob reki

Reka Soča, bistra hči planin,izvira v osrčju Julijcev, v dolini Trenta in je ena izmed naravno najbolj ohranjenih rek v Alpah. Zaradi posebne modrozelene barve ji pravijo tudi smaragdna reka. Izvira v dolini Zadnje Trente, kjer se nahaja Koča pri izviru Soče, ki je izhodišče za dostop do njenega začetka, ki je od koče oddaljen dobrih 10 minut hoda.

Vode, ki se zbirajo v globinah gora, privrejo na dan skozi kraški izvir, ki je nastal ob tektonski razpoki. Soča se nato spusti po dolini Zgornje v Spodnjo Trento, kjer se ji priključi reka Krajcarica; od njunega sotočja dalje je Soča ob višji vodi prevozna za kajake. Malce nižje po dolini navzdol leži vas Soča, kjer nad civilnim leži vojaško pokopališče, kjer so svoj zadnji dom našli avstrijski in italijanski vojaki, padli na tem območju med 1. svetovno vojno. Nižje v strugi pod vasjo reka steče po koritih Soče, ki so izdolbena v apnenčasto skalo, na nekaterih mestih pa široka le 2 do 3 metre. Zanimiva za ogled je tudi vasica Lepena, ki leži v ledeniško preoblikovani dolini. Ob reki Soči se proti Bovcu vije cesta in na voljo je nekaj kampov in apartmajskih nastanitev, kjer lahko preživite proste dni, se naužijete svežine gorskega zraka, pogleda na kristalno čisto reko in se povzpenjate na bližnje hribe. Nižje po dolini se odpre Bovška kotlina, kjer Soča tudi izstopi iz Triglavskega narodnega parka. Tu se Soča razširi in ustvarja nekaj rečnih otočkov.

V Bovcu lahko preživite aktivne ali povsem umirjene počitnice. Okolica Bovca je primerna za sprehode, lahko se povzpnete na katerega izmed vrhov kot so Visoki Kanin (2587 m), Rombon (2200 m), Svinjak (1653 m), veslate po divjih vodah, se po Soči spustite z raftom ali v reki ribarite. V Bovcu je obilo turističnih zmogljivosti v hotelih, zasebnih turističnih sobah, počitniških stanovanjih, hostlih. Ob sotočju Koritnice in Soče je več kampov.

Približno 4 km od Bovca po dolini Soče navzdol pada iz mogočnega kraškega izvira v kaninskem pobočju eden najlepših in najvišjih slovenskih slapov, Boka. Nižje lahko v vasi Trnovo kampirate, vas pa je tudi odlično izhodišče za vse športne aktivnosti ob Soči (kolesarjenje, ribištvo, kajakaštvo, kopanje v reki).Tudi nižje ob Soči v kraju Most na Soči se lahko nastanite v katerem od apartmajev, se odpravite na vožnjo po reki s kajakom ali kanujem, z rečno ladjo po jezeru, lahko skočite s padalom, planinarite, kolesarite. Možnosti za oddih in prijetne aktivnosti je ob reki Soči ogromno, poleg tega vam ob njenih hladnih vodah v vročih mesecih, ki so pred nami, ne bo nikdar prevroče.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano