back to top
DomovSmučiščaSmučišče Zelenica

Smučišče Zelenica

Smučišče Zelenica je smučarsko središče nad Ljubeljem, ki predstavlja osrednji del turistične ponudbe v Podljubeljski dolini. Gre za manjše smučišče, ki na nadmorski višini med 1088 in 1704 m ponuja približno 20 hektarjev urejenih smučarskih stez s skupno dolžino 4,2 km.

Smučarske proge in naprave

Na smučišču se nahajajo smučarske naprave, ki omogočajo obiskovalcem pomikanje med smučarskimi progami. V sklopu smučišča najdete dve sedežnici in tri vlečnice s skupno zmogljivostjo prevoza 2400 smučarjev na uro. Proge so sestavljene iz zgornjega in spodnjega dela smučišča. Zgornji del sestavljajo vlečnice Ciciban, ki so namenjene predvsem otrokom in mlajšim smučarjem ter vlečnici Plana in Triangel. Slednji vlečnici sta namenjeni nekoliko bolj izkušenim smučarjem, saj vas popeljejo na zahtevnejše in strmejše smučarske proge.

Spodnji del smučišča sestavljata dve enosedežnici, in sicer Zelenica 1 in Zelenica 2.

Na smučišču dobite poleg omenjenih smučarskih prog in naprav še smučarsko šolo, ki je namenjena smučarjem začetnikom. V smučarski šoli pridejo predvsem v poštev mlajši obiskovalci smučišča, ki še ne znajo stati na smučeh in si želijo spoznati smučarske osnove. Izkušenejši smučarji in ljubitelji turnega smučanja pridejo tudi na svoj račun, saj je smučišče Zelenica izhodišče za spuste na Begunjščice, Suho ruševje in vrtače.

Nastanitev in prenočišča

Vsi, ki si želijo večdnevnega obiska smučišča, lahko v neposredni bližini Zelenice dobijo razne gostinske ponudbe in objekte, ki ponujajo možnost prenočitve. Eden teh objektov je planinski dom na Zelenici, ki vam s svojimi storitvami ponuja možnost, da se v času obiska smučišča okrepčate in tudi prenočite. Naslednji objekt, kjer lahko prespite, je dom pri izviru Završnice, ki se nahaja na zgornji Smokuški planini pod Pungartom na Zelenici na nadmorski višini 1425 m. Za nekoliko drugačno oziroma posebno namestitev pa se lahko odločite v počitniškem domu Oaza miru, ki se nahaja v osrčju planinskega sveta na Ljubelju. Omenjeni počitniški dom je namenjen posameznikom in družinam, ki želijo nekaj časa preživeti v čudoviti naravi in prijetnem okolju ljubeljskih planin. V sklopu doma Oaza miru dobite tudi dom, ki je namenjen duhovnikom, redovnikom in redovnicam. V domu se izvajajo tudi razni izobraževalni tečaji, duhovna srečanja ter druga srečanja na različnih področjih. Možnosti prenočitve v bližini smučarskega centra Zelenice je torej veliko.

Planinarjenje čez celo leto

Poleg zimskih športnih aktivnosti vam smučišče ponuja tudi druge aktivnosti v toplejših letnih obdobjih. Izpostavimo lahko predvsem možnost pohodov po prelepi naravi in planinarjenja. V pomladanskih in poletnih mesecih obdajajo okolico smučišča travniki, polni planinskega cvetja, ki Zelenico obarvajo v različne čudovite barve. Pohodi so v tem času zelo priljubljeni, saj lahko poleg svežega zraka uživate ob razgledu na čudovite planote in žive barve naravne okolice. V poletni pohodniški sezoni obratuje tudi sedežnica, ki vas lahko popelje na izbrano začetno pohodniško točko.

Smučišče Zelenica je zagotovo nekoliko manjše in manj znano slovensko smučišče. Vsekakor pa lahko z obiskom smučišča pozimi uživate v zanimivih enodnevnih ali večdnevnih smučarskih doživetjih, v poletnem času pa se udeležite daljših in sproščujočih sprehodov, s katerimi odklopite misli od vsakodnevnih stresnih situacij. Že sama narava, ki obdaja smučišče, je vredna ogleda, zato vam lahko obisk smučišča zagotovo priporočamo.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano