back to top
DomovSmučiščaSmučišče Velika planina

Smučišče Velika planina

Smučarski center Velika planina ponuja svojim obiskovalcem zanimive smučarske proge na nadmorski višini med 1412 m in 1666 m. Smučišče je že več let priljubljeno družinsko slovensko smučišče, ki tekom smučarske sezone gostuje številne domače in tuje smučarje. Velika planina je zelo priljubljena tudi v drugih letnih sezonah, saj se lahko njeni obiskovalci ukvarjajo z raznimi poletnimi aktivnostmi, kot so pohodi, gorsko kolesarjenje, vodeni ogledi planine in podobno.

Smučišče in smučarske proge

Smučišče Velika planina vam v zimskem času ponuja približno 40 hektarjev smučarskih površin, kjer se nahajajo različne smučarske proge. Kot pri večini slovenskih in tudi tujih smučišč lahko dobite tudi na tem smučišču smučarske proge, ki se razlikujejo po težavnosti. Smučarji in deskarji imajo tako na voljo 300 m lahkih prog, 1,5 km srednje zahtevnih prog ter dober kilometer težkih prog. V sklopu smučišča se nahajajo tudi dve vlečnici in ena dvosedežnica. Ob vznožju dvosedežnice se nahaja posebna vlečnica, ki je namenjena najmlajšim oziroma manj izkušenim smučarjem. Poleg te vlečnice in smučarske proge, ki je namenjena začetnikom, dobite še urejen poligon, namenjen sankanju. Na Veliki planini ne sme biti umetnega snega, zato je smučarska sezona v celoti odvisna od snežnih padavin.

Znamenitosti na Veliki planini ter ostale aktivnosti

Poleg smučarskih storitev je Velika planina znana tudi po drugih aktivnosti, ki vam jih ponuja tudi v toplejših mesecih. Posebno zanimivi so predvsem sprehodi na svežem zraku, saj vam ponuja številne možnosti daljših sprehodov in izletov med iglavci in pašniki, kjer se lahko hkrati udeležite ogledov naravnih in etnoloških zanimivosti planine. Na planini dobite veliko zanimivosti, ki si jih lahko ogledate med vašimi sprehodi, med katerimi lahko izpostavimo: pastirsko naselje (velja za enega redkih ohranjenih naselij v Evropi in je prepoznano po svoji tipični arhitekturi), kapelo Marije Snežne, jamo Veternica, Preskarjev muzej, turistično naselje itd. Posebna znamenitost, ki jo lahko opazite med vašimi sprehodi po planini, pa je Kamniška murka. To je posebna vijoličasta cvetica, ki jo srečamo najpogosteje prav na Veliki planini. Planino lahko obiščete sami, ali pa jo spoznate skupaj z izkušenimi vodniki, ki vas popeljejo na vodene oglede planine in njenih znamenitosti.

Poleg možnosti sprehodov in ogledov omenjenih in drugih znamenitosti na planini, lahko v poletnem času pridejo na svoj račun tudi kolesarji, saj vam v bližini smučišča ponujajo tudi možnost gorskega kolesarjenja. Kolesarje z dvosedežnico pripeljejo do točke Zeleni Rob, kjer po gozdnih poteh vodijo kolesarske oznake, ki vas lahko popeljejo na različno dolge in zahtevne poti. Kolesarji lahko v povprečju izbirajo med 25 km dolgimi kolesarskimi stezami, ki zagotovo zadovoljijo kolesarje različnih okusov in želja.

Majhno smučišče, a veliko drugih možnosti

Kot smo ugotovili, je smučišče Velika planina sicer majhno smučišče, ki v primerjavi z nekaterimi drugimi slovenskimi smučišči sicer ponuja krajše smučarske proge in manj smučarskih aktivnosti. Vsekakor pa lahko tako smučarji kot deskarji pridejo na svoj račun, saj je smučišče opremljeno za vse smučarske zahteve. Omenjeno smučarsko središče in Velika planina na splošno pa sta zagotovo vredni ogleda, saj vam predvsem v poletnem času ponujata še veliko drugih aktivnosti in rekreativnih možnosti.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano