back to top
DomovSmučiščaSmučišče Stari vrh

Smučišče Stari vrh

Smučišče Stari vrh je srednje veliko slovensko smučišče, ki pa predstavlja osrednji zimskošportni turistični center Škofjeloškega hribovja. Na 55 hektarjih smučarskih prog ter nadmorski višini med 580m in 1217m vam to smučišče ponuja razne lažje in zahtevnejše proge za smučanje ter obilo drugih storitev, ki so povezane s smučiščem.

Smučarske steze, ki vam jih ponuja Stari vrh, so primerne za vse ravni smučarjev (začetniki, izkušeni in vrhunski smučarji), ki si pozimi želijo smučarskega oddiha in užitkov v lepem hribovitem okolju. Skupna dolžina smučarskih prog je približno 12 km (4 km lahkih, 6 km srednjih in 2 km težkih prog), v sklopu smučišča dobite še sankališče ter tekoči trak za začetnike. Po progah se lahko premikate z eno šest-sedežnico in štirimi vlečnicami. Proge so v zimskem času vedno pripravljene, saj je v primeru slabših snežnih padavin smučišče pokrito vsaj do 95% z umetnim snegom.

Snežni park, tekmovalni poligon in druga ponudba

V okviru smučišča Stari vrh najdete snežni park, kjer so na voljo sankališče in bob steza, manjša skakalnica ter manjši poligon, ki je namenjen za učenje smučanja. Poleg tega dobite za najmlajše še različna otroška igrala, kjer se lahko zabavajo in igrajo. Za ljubitelje pohodništva in tiste, ki ne smučajo, je prav tako poskrbljeno, saj lahko dobijo razne označene pešpoti do okoliških vrhov ali bližnjih vasi, kjer si ogledajo tudi bogato kulturno in naravno dediščino tega območja. Poleg snežnega parka in prej omenjenih pešpoti dobite na smučišču Stari vrh tudi tekmovalni poligon, ki se nahaja na posebnem delu smučišča, ki je rezerviran. Vsi, ki želijo tekmovati, ali želijo preizkusiti svoje smučarske sposobnosti, lahko na omenjenem poligonu zadovoljijo te potrebe. Na tekmovalnem poligonu se občasno organizirajo in pripravljajo razna smučarska tekmovanja, koristijo pa ga lahko tudi tisti, ki si le želijo dodatno izpopolnjevati svoje smučarsko znanje.

V neposredni bližini smučišča lahko dobite še razne druge storitve, kot so bogata gostinska in namestitvena ponudba v lepo opremljenih turističnih kmetijah. Te kmetije ponujajo smučarjem in turistom možnost bivanja v sobah ali apartmajih v času njihovega zimskega dopusta. Za gostinsko ponudbo pa dobite kočo oziroma gostišče, ki se nahaja na smučišču pri zgornji postaji sedežnice. Tam si lahko po napornem dnevu oddahnete in spijete kakšen čaj med enim in drugim spustom po sneženih stezah. Gostinska ponudba pa je seveda namenjena tudi tistim, ki želijo kaj dobrega pojesti, saj gostišče nudi razne kulinarične dobrote za vse okuse.

Težki časi in ponovna rast turizma

Smučišče je pred kratkim preživljalo težke čase, saj je smučišče imelo finančne in druge težave. Zimska sezona 2012/2013 pa je bila v marsičem prelomna sezona, saj je v tem letu smučišče doživelo ponovno občutno rast turizma. Na smučišču se posebej zahvaljujejo vsem, ki so naprej podpirali projekt smučišča ter vsem, ki so z množičnim obiskom ter pozitivnim pristopom in podporo omogočili ponovni zagon in obratovanje smučišča. Ta sezona je potrdila konstantno rast obiska v zadnjih letih in je postala mejnik v pozitivni rešitvi gordijskega vozla financiranja tega smučišča ter razrešitvi razmerij med lastniki, upniki in novimi družbeniki, ki so ugotovili, da se v smučišče Stari vrh še vedno splača vlagati, saj je to smučišče pomemben generator razvoja turizma in delovnih mest v regiji. Zato si pri smučišču Stari vrh prizadevajo nadaljevati pozitivni trend najmanj v takem obsegu kot v omenjeni smučarski sezoni z upanjem, da ga v prihodnje celo izboljšajo.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano