back to top
DomovSmučiščaSmučišče Kranjska Gora

Smučišče Kranjska Gora

Smučišče Kranjska Gora je zagotovo eno večjih in najbolj znanih smučišč v Sloveniji, ki vsako leto, poleg slovenskih smučarjev, privablja tudi številne turiste in smučarje iz tujine. Turistično središče Kranjska Gora se nahaja v severozahodnem delu Slovenije s svojim južnim robom, ki sega v Triglavski narodni park. Smučišče se razteza med veličastnimi gozdovi in prekrasnimi očaki Julijcev. Na tem smučišču je nekajkrat gostovalo tudi mednarodno smučarsko tekmovanje Zlata lisica, ki je veljavna tekma za svetovni pokal ženskega smučanja. Smučarske proge se raztezajo med 813 – 1.295 m nadmorske višine. Tistim, ki na smuči stopijo prvič, so v Kranjski Gori na voljo tudi mnoge šole smučanja s kvalitetnimi učitelji smučanja, deskanja na snegu, teka na smučeh, itd. Kranjska gora pa ni samo eno izmed najbolj priljubljenih zimskih turističnih središč, ampak tudi v poletnem času nudi mnogo zanimivih dejavnosti. Tako je Kranjska Gora tudi živahno poletno turistično središče, kjer na svoj račun pridejo kolesarji, alpinisti, pohodniki in drugi ljubitelji športa ter neokrnjene narave.

Zgodovina smučišča

Smučišče ima že dolgo in zavidljivo smučarsko tradicijo, ki sega vse od leta 1948 do danes. Leta 1948 je bila oktobra zabeležena otvoritev prve vlečnice. Deset let kasneje je prvi vlečnici sledila še sedežnica. S časom se je smučarski turizem v Kranjski Gori iz leta v leto večal in smučišče se je tako širilo z večanjem in dodajanjem smučarskih prog ter otvoritvijo raznih smučarskih storitev v sklopu smučišča. Danes je to smučišče zelo znano in priljubljeno, saj ga letno obiskuje veliko število domačih in tujih smučarjev, pohvali se lahko še s trinajstimi vlečnicami in šestimi sedežnicami, ki vas popeljejo na skrbno pripravljene smučarske proge.

Kaj vse nam ponuja smučišče?

Izbirate lahko med lahkimi, srednje težkimi in težkimi progami za smučanje in deskanje. Na spletni strani smučišča in v informacijskih kartah dobite vse potrebne informacije, ki vam natančneje opisujejo, kako so razporejene proge in kako so označene glede na težavnost. Za izkušene smučarje pride najbolj v poštev smučarski del v Podkorenu, kjer se nahaja tekmovalni poligon. Poleg tega lahko dobite informacije, kaj vam določena proga ponuja za premike in prevoze (vlečnica ali sedežnica). Smučarske žičnice in proge so nanizane na nadmorski višini od 800 do 1215 m. Smučišča se raztezajo od Vitranca vse do Planice ter vam ponujajo smučarsko površino 80 hektarjev. Najbolj dolge proge na smučišču so Podkoren (težka proga), Velika dolina (lahka in srednja) in Vitranc I (srednje težka proga), ki so dolge 1400 m. Za začetnike in najmlajše so najbolj primerne lahke proge, ki so svoja imena dobila po Vandotovih junakih: Kekec, Mojca, Pehta, Tinkara, Rožle in Bedanc.

Na smučišču Kranjska Gora se vsako leto prirejajo in izvajajo razne zimske aktivnosti. Ena najbolj znanih aktivnosti je seveda alpsko smučanje, kjer lahko smučate na izbranih lahkih, srednje težkih in težkih progah. Smučišče Kranjska Gora pa se lahko pohvali še z gostovanjem vsakoletne tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju za moške.

Nočna smuka in druge storitve

Poleg ostalih zanimivih storitev in aktivnosti lahko omenimo tudi nočno smuko. V teh smukah se po sončnem zahodu približno ob sedmih vklopijo luči na smučišču in tako lahko uživate v nočnem smučanju na progah: Dolenčev Rut, Kekec in Velika Mojca. Na smučišču oziroma v sklopu smučišča dobite še poletno sankališče, kolesarski park in poletni tobogan, po katerem se spuščate z zračnimi blazinami. Poletno sankališče sestavlja 1500m dolga proga, ki vam ponuja tako drzne in hitre spuste kot tudi počasnejšo in ležerno vožnjo. Poleg omenjenih storitev in aktivnosti dobite še veliko gostinskih, hotelskih in drugih ponudb, ki vam nudijo vse potrebno za prijetno preživljanje vašega prostega časa.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano