back to top
DomovSmučiščaSmučišče Kanin-Sella Nevea

Smučišče Kanin-Sella Nevea

Smučišče Kanin-Sella Nevea je edini čezmejni smučarski center v širši regiji, ki ima tudi dostop do smučišč iz dveh dolin, in sicer iz Bovca in Selle Nevee. Posebna lastnost tega smučišča je možnost smučanja med Slovenijo in Italijo z enotno smučarsko vozovnico. Smučišče se je v svoji zgodovini postopoma razvijalo in tako postalo današnja priljubljena smučarska točka, ki jo obiskujejo smučarji iz Slovenije in drugih sosednjih držav.

Od zamisli do uresničitve

Začetki splošnega turizma na Kaninu in zamisel o alpskem turističnem centru Bovec segajo v obdobje pred letom 1970, ko so razmišljali, kako izkoristiti naravna bogastva v zgornjem Posočju. Smučišče Kanin se je postopoma začelo razvijati, turizem pa je začel rasti po zgraditvi žičnice Kanin in Kaninske vasi v Bovcu. Leta 2004 je francoska družba Transmontage postala 13-odstotni lastnik družbe Kanin Bovec, nato je sledila še smučarska povezava z italijanskim smučiščem Sella Nevea, ki je postala osrednji cilj smučišča z izgradnjo proge in naprave Prevala.

Povezano smučišče Kanin-Sella Nevea

Omenjeno smučišče, ki se povezuje z italijanskim delom smučišča, je trenutno najvišje ležeče smučišče v okolici. Na višini od 1100m vse do 2300m nad morjem na slovenski strani se smučišče Kanin-Sella Nevea razprostira med dolino Selle Nevee s 30 km dolgimi urejenimi in skrbno teptanimi progami za smučanje. Skupna površina omenjenih prog za smučanje je 70 hektarov. Spust na predelu Sedla proti dolini Sella Neveja je dolg 5 km z višinsko razliko 1200m.

Na tem smučišču lahko uživajo vsi smučarji, tako izkušeni kot začetniki. Na smučišču se namreč nahajajo proge za začetnike, kjer se lahko manj izkušeni smučarji najprej naučijo stati na smučeh, bolj zahtevne proge za izkušene smučarje ter razne proge, ki so primerne za hitre discipline svetovnega pokala. Na smučišču so vam tako na voljo lažje proge v dolžini 6km, srednje zahtevne proge, ki so najdaljše (22 km) ter 2 km dolge težje proge, namenjene boljšim smučarjem, ki jim hitrost in zahtevnost smučišča ne predstavlja problemov, ampak pomeni zgolj nov izziv.

Smučanje na tem smučišču vam ne prinaša zgolj zabavnih smučarskih užitkov, ampak tudi veličasten pogled na Julijske Alpe in Jadransko morje ter izredno lepo naravno okolje v senci gore Kanin. V tem naravnem in čudovitem okolju lahko tako uživate ob pogledih na naravne lepote, ki obdajajo smučišče.

Na smučišče z žičnico

Do smučarskega centra Kanin in povezanega sklopa Sella Nevea lahko pridete z žičniškim sklopom, ki vključuje 12 naprav skupaj z najdaljšo gondolo v Sloveniji, ki prevaža smučarje iz bovške doline na osrednji del smučišča (od 436m do 2200m). Omenjene naprave, ki vas popeljejo do smučišč, so 2-kratna krožno kabinska žičnica, en »funifor« (to je nova žičniška naprava, ki bo povezovala smučišči), štiri sedežnice in pet vlečnic.

Na tem smučišču lahko poleg omenjenih prog, žičnic in naravnih lepot dobite še veliko drugih zimskih oziroma smučarskih storitev, ki vam jih ponujajo lokalni centri. Obiskovalci smučišča najdete tam še smučarsko šolo, okrepčevalnice, center za izposojo smučarske opreme, ELAN ski test center ter še mnogo več. Ljubiteljem smučanja je obisk tega smučišča zagotovo zelo priporočen, saj boste tam dobili vse, kar potrebujete za užitek v zimskih radostih.

Potrebno pa je poudariti, da je trenutno prihodnost smučišča Kanin nekoliko negotova, saj je letos direktor smučišča vložil predlog za stečaj. Za naslednjo sezono se torej še ne ve, če bo smučišče obratovalo, ali se bo morda pojavil kakšen investitor, ki bi v kratkem času rešil finančne probleme smučišča. Želje vseh so, da bi se smučišče v kratkem spet odprlo in bilo na voljo obiskovalcem.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano