back to top
DomovSmučiščaSmučišče Javornik

Smučišče Javornik

Smučišče Javornik je manjše smučišče, ki ga lahko dobite oddaljenega le slabe pol ure vožnje od mestnega vrveža na obronkih Javornika in Trnovskega gozda. Nahaja se na nadmorski višini med 800 m in 1220 m ter vam ponuja smučarske in druge storitve za aktivno preživljanje zimskega časa ter tudi poletne storitve v toplejšem letnem obdobju.

Dolga tekaška proga in druge smučarske proge in storitve

Ena glavnih prednosti, ki jih samo smučišče navaja, je ugodna geografska lega, saj leži v bližini večjih mest. Poleg tega so klimatske razmere na smučišču običajno zelo dobre, saj sta višina in čas trajanja snežne odeje skozi smučarsko sezono optimalne, temu lahko še dodamo odlično konfiguracijo smučarskih terenov, ki so primerni za vse smučarje, začetnike in bolj zahtevne smučarje. Štiri vlečnice in ena dvosedežnica lahko omogočajo 2000 smučarjem na uro pomikanje po približno 7 km dolgih smučarskih stezah, ki so ločene po težavnosti (1,5 km težkih prog, 2,5 km srednje težkih prog in 3 km lahkih prog). Na smučišču Javornik pa na svoj račun pridejo smučarji tekači, katerim so na voljo 13,5 km dolge tekaške proge, kjer lahko uživajo v njihovem priljubljenem športu. V sklopu smučišča dobite še proge za sankanje ter smučarske storitve, kot je npr. šola smučanja. Posebno pozornost lahko namenimo še Snowparku Javornik, kjer so ljubiteljem deskanja in adrenalina na voljo urejene proge in skakalnice za preverjanje njihovih akrobatskih sposobnosti. Za najmlajše poskrbijo v otroškem parku, kjer otroci najdejo najrazličnejše vrste igral in aktivnosti, ki poskrbijo za njihovo dobro voljo in zabavo.

Javornik poleti

Smučišče Javornik ni priporočena turistična točka zgolj v zimskem obdobju, ampak je odlična izbira za preživljanje vašega prostega časa tudi poleti. Glavna aktivnost v poletnem času so zagotovo sprehodi po naravi in vzpon na Javornik do nadmorske višine 1240 m. Ljubitelji sprehodov bodo zagotovo zadovoljni, saj jim svež zrak in ustrezno urejene in označene sprehajalne steze nudijo zanimivo turo za poletni pohod. Poleg pohodov je Javornik odlična izbira tudi za kolesarje, saj vam Bikepark Javornik ponuja izposojo koles in odlično stezo, ki je posebej namenjena gorskemu kolesarjenju. V sklopu smučišča vam je poleti na voljo tudi jahanje ter urejen prostor za piknike, kjer lahko s prijatelji organizirate druženje ter uživate mirni okolici.

Bližnja prenočišča in gostišča

Za prenočitev po napornem smučanju in ponovno pridobitev porabljene energije se v sklopu smučišča nahajajo tri gostišča in prenočišča, to so Pirnatova koča na Javorniku (ki jo dobite na nadmorski višin 1156 m), turistična kmetija Pr’Mark ter gostišče Metka. S pestro kulinarično in sobno ponudbo vam ta gostišča ponujajo vse, kar potrebujete za večdnevno uživanje na smučišču.

Smučišče in njegova lega vam poleg vseh omenjenih storitev ponujata še prekrasen razgled od Tržaškega zaliva preko Julijskih Alp do Karavank ter Kamniških Alp in notranjskih gozdov s Snežnikom na jugovzhodu. Na svoj račun lahko pridejo tako tudi ljubitelji narave, ki zgolj uživajo v lepih razgledih in aktivnih pohodih. Zato spada smučišče Javornik v seznam zanimivih destinacij oziroma smučišč, ki jih lahko dobimo pri nas.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano