back to top
DomovSmučiščaSmučišče Bela

Smučišče Bela

Smučišče Bela je srednje veliko slovensko smučišče, ki leži na nadmorski višini od 700 m do 965 m v neokrnjeni naravi v bližini Novega mesta. Smučišče, ki je zelo priljubljena točka Dolenjcev in Belokranjcev, se razprostira še na območju Dolenjske, Bele krajine in Suhe krajine. Čeprav smučišče in smučarski center ne spadata med največje v Sloveniji, je njihova turistična ponudba zelo pestra in raznolika, saj se v neposredni bližini smučišča nahajajo Dolenjske toplice, ki vam tako poleg smučarskih storitev ponujajo še razne wellness in druge storitve.

Smučišče in smučarske proge

Celotna smučarska površina smučišča je 55 hektarjev, medtem ko je dolžina smučarskih prog cca. 14,5 km. Smučarske proge ločimo po težavnosti in namenu, saj vam to smučišče ponuja en kilometer težkih prog, ki so namenjene izkušenim smučarjem in tistim, ki imajo radi hitre in zahtevne spuste, 3 km srednjih ter 3 km lahkih prog. Slednje so idealne predvsem za tiste smučarje, ki se šele učijo stati na smučeh oziroma smučarje in deskarje, ki imajo radi počasno in umirjeno smučarsko vožnjo. Poleg smučarskih prog vam smučišče ponuja še dve tekaški progi, in sicer tekaško 1, ki je dolga približno 2 km ter tekaško 2, dolgo dobre štiri kilometre in pol. Najvišja točka smučišča je na nadmorski višini 965 m in smučarjem ponuja čudovit razgled na Dolenjsko in Belo krajino. Smučišča so primerna tako za rekreativce kot za tekmovalce, saj ima na eni progi tudi možnost za superveleslalom. Na smučišču pridejo na svoj račun tudi ljubitelji sankanja, saj so posebej urejene steze za sankanje.

Kot vsako moderno smučišče vam tudi smučarski center Bela ponuja razne smučarske naprave, s katerimi se pomikate med progami in vas popeljejo na start smučarskega spusta. Ena tri-sedežnica in pet vlečnic so smučarske naprave, ki na smučišču omogočajo zmogljivost premikanja 5400 smučarjev na uro. Običajno se delovni čas žičnic prilagaja dnevnim vremenskim razmeram in stanju zasneženosti smučišč.

Wellness in ostale storitve

Kot omenjeno, se v neposredni bližini smučišča Bela nahajajo toplice, ki vam v Wellness centru Balnea ponujajo široko ponudbo storitev, s katerimi se lahko sproščate in razvajate. Poleg toplic vam ta kraj ponuja še veliko drugih užitkov, kot so ribolov na reki Krki, lov na Gorjancih ali Kočevskem Rogu ter nabiranje gob, saj je področje smučišča svetovno znano in cenjeno po velikem številu gob, ki jih lahko tam dobite.

Ostale ponudbe, ki jih dobite na smučišču, so še smučarska šola, vadbeni poligon in okrepčevalnica, kjer poskrbijo, da na smučišče ne odhajate lačni in žejni. Tistim, ki bi se radi naučili smučarskih prvin, ponuja smučarska šola Roški medvedi veliko programov in storitev. V tej smučarski šoli se na smučišču Bela lahko naučite osnov alpskega smučanja in deskanja, poleg tega šola ponuja še program Veseli smučarski vrtec, ki je namenjen najmlajšim. Na smučišču Bela vam šola ponuja še nekatere druge storitve, kot so: organizacija smučarskih tekmovanj, izposoja opreme, tekmovalna šola, šolo v naravi, posebne programe za sindikate in upokojence itd. Tako ponudba šole kot celotnega smučarskega centra Bela in okolica je torej zelo dobra in raznolika, saj pridejo tako aktivni smučarji kot ljubitelji relaxa in miru na svoj račun. V zimskem času je torej obisk tega smučišča več kot priporočen.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano