back to top
DomovSmučiščaNajboljša in največja slovenska smučišča

Najboljša in največja slovenska smučišča

V zimskem času ter v času zimskih počitnic so smučišča zagotovo najbolj obiskani športni centri. V tujini je veliko znanih smučišč, ki redno privabljajo tudi slovenske smučarje. Za preživljanje prijetnih smučarskih užitkov pa seveda ni potrebno potovati v tuje kraje, saj imamo tudi pri nas precej dobra in urejena smučišča, ki lahko zadovoljijo tudi zahtevnejše smučarje. Nekaj večjih smučarskih centrov, ki obratujejo pri nas, bomo na kratko opisali v nadaljevanju.

Turistično središče Mariborsko Pohorje

Smučišče Mariborsko Pohorje najdete na osrednjem predelu Pohorja, kjer sredi gozdov ponuja več kot 41 km urejenih smučarskih prog vseh težavnosti na nadmorski višini do 325 m do 1327 m. Poleg omenjenih prog tam najdete tudi dobrih 27 km tekaških prog ter veliko drugih smučarskih ter zimskih storitev. Po smučiščih se lahko pomikate z napravami, ki se nahajajo v smučarskem centru in zajemajo: 5 sedežnic, 16 vlečnic ter eno krožno-kabinsko žičnico.

Smučišče Kranjska Gora

Kranjska Gora se lahko pohvali z zelo znanim smučiščem z dolgo tradicijo, ki že desetletja privablja smučarje iz cele Evrope. Trinajst vlečnic in šest sedežnic so naprave, ki vas popeljejo na lahke, srednje ter težke proge, ki v skupni dolžini merijo dobrih dvajset kilometrov. Omenjeno smučišče se lahko pohvali tudi s tem, da je tam že večkrat gostovalo mednarodno žensko smučarsko tekmovanje Zlata lisica.

Smučišče Krvavec

V občini Cerklje na Gorenjskem najdete še en večji smučarski center pri nas, in sicer rekreacijsko turistični center Krvavec. Omenjeni center vam nudi dobrih 30 km urejenih smučarskih stez, ki se nahajajo na nadmorski višini med 1450 m in 1971 m. Prednost tega smučišča je prav nadmorska višina, saj svojim obiskovalcem nudi odlične pogoje za smučanje na naravnem in kompaktnem snegu.

Smučišče Vogel

Smučarski center Vogel se nahaja v Bohinju, natančneje leži v Triglavskem narodnem parku nad Bohinjskim jezerom. Skupna površina smučišča je cca. 78 ha, kjer se nahaja 9,5 km lahkih ter 12,5 km težkih prog. Štirisedežnica, dvosedežnica ter vlečnice so smučarske naprave, ki obratujejo na omenjenem smučišču.

Smučišče Cerkno

Tudi smučišče Cerkno spada med večja smučišča v Sloveniji, saj obsega dobrih 70 ha urejenih smučarskih površin. Prednost tega smučišča so sodobne smučarske naprave, saj so edini v državi, ki imajo 2 preklopljivi šest-sedežnici, dve štiri-sedežnice, dve dvo-sedežnici, vlečnice ter pomične trakove v sklopu smučarske šole in vrtca. Proge v Cerknem so namenjene vsem smučarjem, tako izkušenim kot začetnikom.

Poleg omenjenih smučišč lahko pri nas dobite še druga smučišča, ki spadajo pod velika smučišča, kot sta npr. Golte in Stari Vrh ter še veliko srednjih oz. srednje velikih smučišč, kot so: Kope, Javornik, Bela, Soriška planina, Zelenica itd.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano