back to top
DomovSlovenijaŠkocjanske jame

Škocjanske jame

Znano je, da na Krasu lahko dobimo najrazličnejše zanimive naravne pojave. Če se nahajamo na Krasu in se zapeljemo v bližino Divače, najdemo čudovit in zanimiv sistem vodnih jam, skozi katere teče reka Reka, to so Škocjanske jame.

Škocjanske jame so edinstven naravni pojav in zelo znana slovenska turistična točka, ki privablja turiste iz vseh koncev sveta že od leta 1750, ko so bili dokumentirani prvi obiski Velike doline. Skozi te jame teče reka Reka, ki izvira v vznožju Snežnika in teče po površju približno 55 km daleč. Ko doseže Kras, Reka nekaj kilometrov še vedno teče po površju, nato pa postopoma izgine v podzemlje. Tam se je pred nekaj sto tisoč leti nad jamo udrl strop in tako sta nastali udornici Velika in Mala dolina, ki ju ločuje naraven most (ostanek od prvotnega jamskega stropa). Nad jamami med stenami Male doline se nahaja vasica Škocjan, kjer lahko poleg hiš dobimo še en vhod v jame.

Svetovna dediščina, ki jo je potrebno varovati in ohranjati

Edinstvenost Škocjanskih jam priznavajo tudi po svetu, saj so jame, kot edini spomenik v Sloveniji, vpisane v Unescov seznam svetovne dediščine, kar jih uvršča na posebno (častno) mesto med svetovnimi naravnimi spomeniki. Vpis v Unescov seznam je pomemben iz več vidikov, najpomembnejše pa je dejstvo, da so jame dejansko postale vrednota, ki jo priznava ves svet. Poleg tega so arheološke raziskave dokazale tudi, da je človek bival v jamah že od davnine, zato imajo jame še poseben zgodovinski pomen. Jame in park, ki je povezan v sklopu Škocjanskih jam, sta še dodatno zaščitena, ker v udornih dolinah in okolici živijo redke in ogrožene ptice, medtem ko so v podzemeljskem sistemu Reke ohranjene redke jamske živali. Vsi našteti (in še drugi) razlogi potrjujejo dejstvo, da mora država storiti vse, kar je potrebno, da to naravno znamenitost ustrezno ohrani in zaščiti.

Zanimivosti Škocjanskih jam

Škocjanske jame so posebne, ker nam ponujajo veliko zanimivosti podzemnega sveta. Ena najpomembnejših zanimivosti je izjemna prostornina podzemnega kanjona, saj le-ta loči Škocjanske jame od ostalih in jih uvršča poleg nekaterih svetovno najbolj znanih podzemnih znamenitosti. Dodatna zanimivost jam so tudi podzemni kanali in dvorane, ki jih lahko dobimo v jamah. Največja dvorana je Martelova dvorana, ki velja za največjo odkrito podzemno dvorano v Sloveniji do danes (s prostornino 2,2 milijona m3).

V Veliki in Mali dvorani lahko dobimo še izjemen ekosistem, ki je zaradi posebnih mikroklimatskih razmer v naravi prava redkost. Ampak v Škocjanskih jamah to še ni vse, saj nam ponujajo še veliko drugih posebnosti, zaradi katerih se jih splača obiskati in raziskovati. Nudi nam tudi zgodovinske in antične zanimivosti, saj sta bili udorni dolini in ponori omenjeni v antiki, označeni na zemljevidih pa v 16. stoletju, ko jih je opisal Valvasor. V Tominčevi jami so našli celo sledove človeškega bivanja od obdobja mezolitika do antike.

Ogled Škocjanskih jam in parka vas bo torej zagotovo navdušil. Vsekakor je odhod na Kras in ogled tega naravnega čudesa priporočen, saj je, kot smo omenili, ta jama ena najlepših in najbolj zanimivih naravnih znamenitosti, ki jih lahko dobimo v Sloveniji.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano