back to top
DomovSlovenijaPredjamski grad

Predjamski grad

Le 10 km od Postojne, nedaleč od znamenitih Postojnskih jam, dobimo še eno posebno znamenitost v Sloveniji – Predjamski grad. Najdete jo pri idilični vasici Predjama, kjer visoko v steni obvladuje zeleno okolico in naravo ter vam nudi čudovit in romantičen pogled skozi celo leto. Že sama struktura gradu, ki je vkopan v skali, je posebna in zanimiva, potrebno pa je omeniti tudi čudovito okolico, ki je poleti in spomladi cvetoča, jeseni odeta z barvami okoliških gozdov, pozimi pa posebej čarobna, ko okolico pobeli sneg.

Edinstvena znamenitost s pomembno zgodovino

Grad že desetletja privablja tako slovenske kot tuje turiste. Zgodovina gradu je zelo pisana in pomembna, saj sega v leto 1274, ko je bil grad prvič omenjen. Grad je bil zgrajen pod naravnim skalnim obokom visoko v steni in je bil težko dostopen, kasneje ga je družina Luegg dozidala in preoblikovala. Družino Luegg so imenovali tudi vitezi Predjamski. Predjamski grad, ki že več kot 700 let kraljuje na njegovi skalni steni, je bil domovanje svojeglavega in upornega viteza Erazma Predjamskega iz 15. stoletja. Erazem Predjamski je zelo znana zgodovinska osebnost, o kateri se lahko sliši več zgodb in legend. Nekatere legende ga poveličujejo kot strastnega, lepega in plemenitega viteza, druge pa kot razbojnika in roparskega viteza, ki naj bi ga smrt doletela na stranišču. Po smrti Erazma pa je leta 1484 grad padel pod upravo plemenitih Oberburgov in Purgstallov. Na gradu je gostovalo še veliko drugih zgodovinsko znanih imen, med katerimi so nadvojvoda Karel, baron Janez Cobenzlu (ki je grad odkupil, ga dozidal in preuredil ter nato zgradil še renesančno poslopje ob navpični steni pod gradom) in grof Mihael Coronini-Cronberg. Grad je bil po času vojne nacionaliziran in urejen v muzej, ki je odprt danes.

Kaj vse vam nudi obisk Predjamskega gradu?

Slikovit in mogočen grad je vpet v navpično 123m visoko steno, medtem ko njegovo podobo dopolnjuje idilična okolica in rečica Lokva, ki globoko pod gradom ponikne v podzemlje. Grad je dostopen samo iz ene strani, toda nekatere zgodbe in legende pravijo, da naj bi se razbojniški Erazem oskrboval s hrano in pijačo skozi skrivni rov, ki iz starega gradu pripelje na površje.

V gradu lahko vidite zanimive prostore in opremo, ki so jo uporabljali v starih časih. Med opremo, ki se nahaja v predelih gradu, lahko najdete velik izbor originalnih predmetov, ki so se res uporabljali v gradu. Poleg originalnih predmetov pa dobite tudi razne kopije in modele, ki dopolnjujejo prostore in vam služijo za lažjo predstavo o takratnem življenju v gradu. Z viteškimi in drugimi predmeti je najbolj bogato opremljena viteška soba, medtem ko lahko v jedilnici spoznate, kakšno je bilo grajsko življenje v pozni gotiki. V tretjem nadstropju gradu dobite tudi renesančno dvorano, kjer so razstavljene lovske trofeje zadnjega lastnika gradu (kneza Windischgrätza).

V sklopu predjamskega gradu lahko od začetka pomladi do septembra obiščete tudi Jamo pod Predjamskim gradom, kjer lahko vidite tudi njene prebivalce. V bližini gradu se nahajata še cerkvica Žalostne Matere Božje ter Erazmova Lipa, kjer naj bi po zgodbah počival vitez Erazem. Cerkvica, ki je bila dvakrat posvečena (najprej jo je posvetil škof Piccolomini, nato kasnejši papež Pij II), je gotsko zasnovana, o čemer pričajo ladja, zvonik in kor, medtem ko so na njej opazni tudi sledovi renesančne pozidave.

Grad, ki ga je vredno obiskati

Predjamski grad je torej zelo zanimiva atrakcija, ki jo je zagotovo vredno obiskati. Poleg tega se nahaja zelo blizu Postojnskih jam, tako da si lahko v sklopu ogleda gradu organizirate še ogled teh edinstvenih jam v Sloveniji. Če torej načrtujete izlet v bližino Postojne, sta ogleda teh dveh znamenitosti odlična priložnost za celodnevni izlet, ki vam ponuja tudi nekaj kulture in zgodovine.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano