back to top
DomovPotovanjaPotovanje z vlakom je lahko zabavno

Potovanje z vlakom je lahko zabavno

Ste kdaj pomislili, da bi namesto z letalom na pot odšli z vlakom? Vožnja seveda traja dlje, a je morda prav zaradi tega zabavnejša in manj utrujajoča. Na vlaku lahko počnete zanimive stvari, si ogledate pokrajine skozi katere potujete ali se zgolj v miru naspite. Spodaj vam ponujamo nekaj razlogov, zakaj odpotovati na počitnice kar z vlakom.

1. Potovalna slabost, kaj je to?

Na vlaku ste relativno varni pred potovalno slabostjo. Še več, velikokrat se na vlaku niti ne zavedate (če se zatopite v katero vam ljubo opravilo), da se premikate. Vlak je zagotovo eno najnežnejših prevoznih sredstev in do vašega želodca najprijaznejših.

2. Več prostora za udobje

Na vlaku je prostora običajno dovolj, če ta le ni napolnjen do zadnjega kotička s potniki in njihovo prtljago. Običajno so vsaj sedeži večji in veliko udobnejši kot tisti na avtobusu ali letalu. Tudi prostora za noge je običajno dovolj. Lahko si omislite tudi lasten vagon (sploh za nočne vožnje) in tako bo vaša pot še dodatno sproščujoča.

3. Zleknjeni na postelji

Seveda, vlak ni letalo. Tudi če ne potujete v razredu, vam bodo v spalnih vagonih na voljo prave postelje. Lahko se boste naspali in se zjutraj zbudili čili in spočiti in niti malo polomljenih kosti, bolečega vratu in hrbta. Pazite le, da spalni vagon zaklenete oziroma da nekdo ponoči ostaja buden. Na vlakih, še posebej spalnih, se zgodi zelo veliko tatvin. Mimogrede ste ob denarnico, fotoaparat ali potni list.

4. Iz kraja v kraj

Vlak je poleg avtobusa idealno potovalno prevozno sredstvo, če si želite v državi, po kateri potujete, ogledati več krajev, tudi tistih manjših. Preverite, preden se odpravljate na pot, če se vlak ustavi tudi v mestu, vasi, ki si ju želite obiskati. Nič ni boljšega kot po deželi potovati počasi in skozi kraje spoznavati njene ljudi, kulturo, hrano in ostale navade.

5. Kolo naj gre z vami

Če vas bo na poti spremljalo kolo, je vlak za vas odlična izbira za premagovanje daljših razdalj ali zgolj počitek med kolesarskimi podvigi. Večina vlakov ponuja možnost prevoza kolesa, vseeno pa se o teh možnostih pred potovanjem dodatno pozanimajte.

6. Zabava za najmlajše

Otroci preprosto obožujejo vožnjo z vlakom, saj se na vlaku lahko svobodno gibljejo, skozi okno opazujejo okolico, zato jim je le redko dolgčas. Z njimi lahko berete knjige, kartate, rišete in se pogovarjate o krajih, mimo katerih se peljete. Za otroke bo tovrstna vožnja pravo nepozabno poletno doživetje.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano