back to top
DomovPotovanjaPotovanje z nahrbtnikom

Potovanje z nahrbtnikom

Za nekatere sinonim za stres in nelagodno obliko potovanja, za druge edina možna, najsvobodnejša in najlepša. Z nahrbtnikom ali mednarodno backpacking je potovanje svobodnejše, mnogo bolj spontano in avanturistično. Manj je vezano na urnike, planirane poti in rezervirane hotele. Nahrbtnik odpira vrata k domačinom in lokalnim posebnostim. Poleg časa in svobode je običajno vse, s čimer popotnik (razen denarja) razpolaga. Kljub temu pa nam ravno ta pripomoček – nahrbtnik pred potovanjem (in tudi med njim) nemalokrat povzroči marsikatero preglavico. Poglejmo, kako se kar najbolje znajti z njim:

 

  • Ne kupujte prevelikega nahrbtnika

V trgovinah so vam na voljo nahrbtniki različnih velikosti. Najbolje je, da se odpravite nekam, kjer vam bodo znali pametno svetovati. Vsekakor ne kupujte prevelikega nahrbtnika; računajte na to, da ga boste veliko časa nosili in če bo pretežak, bodo vaša ramena in hrbtenica zelo trpeli. Za ženske je povsem primerna velikost 50 + 10 litrov. Nahrbtnik naj ima prevleko za dež. Pred začetkom polnjenja nahrbtnika se pri letalskem prevozniku vselej prepričajte, koliko teže vam je dovoljeno nesti na letalo.

  • Ne pretiravajte z oblačili

S seboj vzemite le najnujnejše oziroma stvari za katere veste, da jih boste res potrebovali in nosili. Če potujete 14 dni ali 6 mesecev, je zaloga oblačil enaka. Prali boste med potjo. Če se odpravljate v mrzle kraje, je pametno prej kupiti kakšen kos nepremočljive obleke in kos oblačila, ki vas bo grelo, a obenem ne bo zavzelo preveč prostora v nahrbtniku. Pakirajte z mislijo na to, da lahko kaj dokupite tudi na kraju samem.

  • Oblačila naj bodo rabljena

Na poti smo radi sproščeni. Zato s seboj ne jemljite kosov oblačil, ki so vam draga in katere vas je strah poškodovati ali izgubiti. Če boste v revnejših predelih sveta prelepo oblečeni, boste izstopali in prej boste postali tarča raznih roparjev. Poleg tega se rabljenih oblačil po poti lažje znebite. Lahko jih podarite in s tem razveselite in se spoprijateljite z marsikaterim domačinom.

  • Ne pretiravajte z obuvali

Obuvala naj bodo udobna in varna. Če ste namenjeni v tople kraje s seboj vzemite športne odprte sandale s pasovi, japonke in superge. Vselej, še posebno v hladnejših, deževnih in višje ležečih krajih se dobro obnesejo gojzarji. Imejte v mislih predvsem to, da boste veliko hodili, zato naj bodo vsa obuvala, ki jih nesete s sabo, udobna in za korak varna.

  • Kamp oprema naj bo majhna in lahka

Če nameravate na poti kampirati, si kupite majhen in lahek šotor, ki ga lahko kar najlažje postavite in pospravite (v primeru, da pridete v kamp pozno ponoči ali odhajate zgodaj zjutraj), spalno vrečo, ki je lahka in vam ne zasede veliko prostora, blazino za spanje (v trgovinah s športno opremo prodajajo samonapihljive in lahke blazine), majhen gorilnik in priročno posodo za kuhanje. S seboj vzemite tudi dovolj veliko jeklenko, saj je ponekod težko dobiti plin za gorilnike. Na letalo plina ne smete jemati, zato se vnaprej pozanimajte, če ga lahko dobite v krajih, kamor nameravate odpotovati.

  • Le najnujnejša zdravila

S seboj vzemite protibolečinske tablete, zdravila proti driski in kakšen analgetik. Za vse ostalo je najprimerneje pred odhodom skleniti zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (pozanimajte se pri zavarovalnicah). S tovrstnim zavarovanjem obiščete zdravnika in če obisk pri zdravniku in zdravilo plačate, vam zavarovalnica znesek povrne že med vašim bivanjem v tujini.

  • Med potjo se pametno odločajte glede nakupov

Velikokrat se nam zgodi, da bi na poti pokupili vse ročno izdelane preproge, prtičke, torbice in kape. Vendar to enostavno ne gre. Zato dobro razmislite, preden kupujete. Vam je stvar resnično všeč? Jo boste lahko nosili v nahrbtniku? Bo, ko se vrnete domov, uporabna in uporabljena, ali bo obležala v kotu? Omejite se tudi s kupovanjem spominkov. Bližnjim kupite kaj res uporabnega in jih ne zalagajte z neuporabnimi lovilci prahu. Pomislite tudi, ali z nakupom prispevate k dvigu lokalne trgovine.

  • Med potjo lahko stvari pošiljate domov

Če veliko nakupujete (knjige, oblačila, uporabne predmete) jih lahko, če poštne storitve le niso predrage, med potjo zapakirate v škatle in pošljete domov. Običajno je pošta po svetu veliko cenejša od dodatnih kilogramov, ki jih morate plačati letalskemu prevozniku v primeru prekoračitve dovoljene teže vašega nahrbtnika.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano