back to top
DomovSlovenijaPostojnska jama

Postojnska jama

Postojnska jama je ena najbolj znanih in najbolj zanimivih naravnih atrakcij, ki jih lahko dobimo v Sloveniji. Jamo najdete na jugozahodu Slovenije, in sicer le 1 km od centra Postojne. Naravna lepota te jame ni znana le v Sloveniji, ampak po celem svetu, saj gre za edinstveno in čudovito turistično destinacijo.

Postojnska jama je priljubljena turistična točka že več kot 200 let. Čeprav so največji del notranjosti odkrili leta 1818, so vhodni deli jame gostili obiskovalce že v 13. stoletju. Ime Postojnske jame je skozi desetletje postajalo vse bolj znano in jama je gostila vse več obiskovalcev ter tako postopoma postala priljubljena turistična točka, kot jo poznamo danes.

Edinstvene značilnosti in posebnosti jame

Postojnska jama je znana iz več razlogov, in sicer od čudovitih kapnikov in podzemnih galerij do t.i. človeških ribic, ki od nekdaj burijo ljudsko domišljijo. V jami lahko tako občudujemo naravno lepoto 21 km podzemnih rovov, galerij in veličastnih dvoran. Ker je jama zelo raznolika, lahko v njej dobimo veliko posebnih predelov in dvoran, ki se med seboj razlikujejo in imajo vsaka posebej svoje značilnosti. Omembe vredne so predvsem:

  •  Dvorana cevčič, v kateri iz stropa visijo tanke prozorne cevčice iz kalcita, ki spominjajo na kamniti dež,
  •  Bela dvorana, ki je dobila ime po izrazito beli sigi in belih kapnikih iz čistega kalcita,
  •  Rdeča dvorana, kjer prevladuje siga rdečkaste barve,
  •  Koncertna dvorana, ki je ena največjih dvoran v jami in kjer se prirejajo tudi razni koncerti,
  •  podzemna dvorana Kalvarija,
  •  Kongresna dvorana,
  •  Ruski rov…

Podzemnih dvoran in znamenitosti je res ogromno in za vse okuse. Poleg naštetih lahko dobimo še mnogo drugih zanimivosti, ki se nahajajo v jami in so vredne ogleda. Omeniti moramo seveda tudi simbol Postojnske jame, in sicer 5 m visok bleščeč kapnik Briljant. Ta kapnik je bleščeče bela naravna apnenčasta skulptura in zagotovo najlepši stalagmit Postojnske jame.

Človeške ribice

Postojnska jama je poleg podzemnega sveta po svetu znana predvsem po zaslugi njenih posebnih prebivalcev, in sicer močerilov oziroma bolje poznanih kot človeške ribice. Človeške ribice so edinstvena in posebna vrsta jamskih živali, ki so po splošnem prepričanju zmajevi mladiči, ki jih ob visoki vodi naplavi na površje. Te ribice pa so v resnici neotenične živali, kar pomeni, da ko odrastejo, ohranijo večino telesnih značilnosti mladiča. Poleg človeških ribic v Postojnski jami živi še približno 100 drugih živalskih vrst, od drobnih pajkov do jamskih vodnih osličev, kobilic, metuljev, netopirjev itd.

Občudujte jamo z dvotirno železnico

Postojnska jama je edina jama z dvotirno železnico, kjer se že več kot 140 let s posebnim vlakcem lahko peljete po prelepem podzemnem svetu. Obisk jame se začne najprej na pešpoti, nato pa se nadaljuje po 3,7 km dolgi železniški progi, kjer si najprej po enotirni in nato po dvotirni progi lahko ogledate notranjost jame in nekaj njenih najbolj osupljivih in zanimivih predelov. Cene vstopnic za Postojnsko jamo se gibajo od 22,90 EUR za odrasle, za otroke  do 5 leta plačate 1,00 EUR, za ostale otroke 13,70 EUR, študentska vstopnica pa stane 18,30 EUR.

Obisk je torej nujen

Če Postojnske jame še niste obiskali in se boste kdaj nahajali v njeni bližini, je njen obisk torej nujen, saj nam ta svet ponuja nekaj edinstvenih lepot in naravnih čudes, ki jih drugače nikoli ne bomo videli. Že podatek, da ta jama spada med najbolj znane jame na svetu, je dovolj, da se prepričamo, da gre res za edinstveno znamenitost v Sloveniji.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano