back to top
DomovPočitnicePočitnice zmanjšujejo stres!

Počitnice zmanjšujejo stres!

To, da se na počitnicah ponavadi dobro sprostimo in pozabimo na vsakdanje skrbi, verjetno ni velika skrivnost. A vendarle, če potrebujete dodatno spodbudo, da si končno vzamete prost teden, je tukaj 7 utemeljenih razlogov:

1. Počitnice spodbujajo kreativnost

Dober počitek nam pomaga, da najdemo notranji mir in se znova počutimo dobro v svoji koži. Takrat pa tudi lahko začnemo spet ustvarjati spontane ideje!

2. Počitnice preprečujejo, da bi pregoreli

Burnout je težava, ki doleti veliko zaposlenih, ki si ne znajo vzeti čas za počitek. Če boste vsake toliko sprostili svoje živce, boste bolj ustvarjalni in produktivni!

3. Počitnice so dobre za zdravje

Kdor si redno vzame čas, da si napolni svoje baterije, bo bolj zdrav. Manj stresa pomeni boljši imunski sistem, boljši imunski sistem pa poskrbi, da ne zbolimo za prvim prehladnim virusom, ki pride mimo.

4. Počitnice pripomorejo k boljšemu počutju

Neka študija je pokazala, da se že po treh dneh počitnic izboljšajo fizična pripravljenost, kakovost spanca in splošno počutje. Ti pozitivni učinki pa so prisotni še tudi pet tednov kasneje. Bolj sproščujoče, kot so počitnice, dlje traja njihovo blagodejno delovanje.

5. Počitnice krepijo vezi

Mirno preživljanje časa z najbližjimi krepi naše odnose, kar nam je v pomoč tudi takrat, ko se znajdemo v stresnih situacijah. V neki študiji se je izkazalo, da so tiste ženske, ki so se redno odpravile na počitnice, bolj srečne v svojem zakonu.

6. Počitnice izboljšajo vaše delo

Avtorji iste študije zagotavljajo, da redne počitnice vodijo v izboljšanje kakovosti življenja, to pa posledično vodi v izboljšanje kakovostnega opravljanja dela.

7. Počitnice zmanjšajo stres tudi na dolgi rok

Ni presenetljivo, da je stres na počitnicah manjši. A dobre počitnice bodo poskrbele, da bo ta učinek trajal celo 5 tednov kasneje.

Ni torej nobenega dvoma, da počitnice dobro vplivajo na naše zdravje in počutje. Seveda pa je bistveno, da počitnice preživite tako, kot vam je najljubše. Počitnice v napačni družbi ali na napačnem kraju so lahko za živce še bolj naporne kot stres na delovnem mestu. Vseeno pa ne pustite, da bi vam počitnice uničile kakšne malenkosti, npr. slabo vreme.

Š. R.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano