back to top
DomovLetalske karteNajvečja svetovna letališča

Največja svetovna letališča

Letalski prevoz kljub mnogim odmevnim nesrečam še vedno ostaja eden izmed najbolj varnih načinov prevoza po svetu. Z letali je potovanje tudi hitro in vse bolj udobno. Nekatera svetovna letališča so zaradi velike pretočnosti in priljubljenosti med potniki tudi precej enormna in prava mala mesta v velemestih. Trenutno se med največjimi letališči na svetu znajdejo naslednja svetovna letališča:

Letališče Al Maktoum, Dubaj

Zgrajeno leta 2013, letališče Al Maktoum predstavlja prihodnost letalskega prevoza. Gre za najnovejše letališče v tem emiratu, ki naj bi v naslednjih nekaj letih postalo tudi najbolj prometno letališče sveta. Letališče v Dubaju je visokotehnološko opremljeno, kot prvo letalo pa je na njegovih pristajalnih stezah pristalo letalo madžarskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Wizz Air z zgolj 100 potniki na krovu. Letališče se hitro razvija in povečuje število potnikov, ki pristanejo ali odletijo iz njega. Dubajsko letališče ima za prihodnost velike načrte – sprejeti želi do 160 milijonov potnikov na leto, kar dve tretjini teh naj bi bilo tranzitnih potnikov. Gradnja letališča je Dubaj stala 32 milijard dolarjev.

Letališče Hartsfield-Jackson, Atlanta, ZDA

Letališče je tudi v letu 2014 ohranilo sloves najbolj prometnega letališča na svetu. Preko njega v enem letu potuje več kakor 96 milijonov ljudi. Letališče se nahaja v ameriški zvezni državi Georgia. Številke o prevoženih potnikih so zares osupljive – dnevno naj bi tako preko tega letališča potovalo kar 263.000 ljudi. Število potnikov se je glede na prejšnja leta še povečalo, kar je verjetno pričakovati tudi v prihodnje. Letališče je pomembno tako iz vidika mednarodnega kakor domačega prometa. Skozi Atlanto tako leti ogromno notranjih letov v ZDA, prav tako je letališče pomembno kot vstopna točka mnogih mednarodnih poletov. V prihodnjih letih je pričakovati, da bo letališče v Atlanti ostalo med najprometnejšimi na svetu.

Letališče Beijing Capital, Peking

Takoj za letališčem v Atlanti je po podatkih Airports Council International pristalo pekinško letališče Beijing Capital. Tudi to letališče se lahko pohvali z vztrajno rastjo števila prevoženih potnikov. Samo v lanskem letu je tako skozi to letališče potovalo preko 86 milijonov potnikov. Glede na to, da je letalske prevoznike in družbe skrbel upad potnikov zaradi mnogih nesreč in izginotij letal, izgleda, da veliko število ljudi letalskemu prevozu še vedno najbolj zaupa. Tudi za v prihodnje trendi napovedujejo, da bo letališče v Pekingu ostalo med največjimi glede na število prepeljanih potnikov v enem letu.

Letališče Heathrow, London, VB

To evropsko letališče se običajno uvršča med pet najbolj prometno obremenjenih letališč na svetu. Letališče je dodobra poznano tudi marsikateremu Slovencu, ki potuje v Veliko Britanijo ali leti preko njega kam drugam. Tudi sicer gre za precej priljubljeno letališče, ki je izjemno sodobno, pregledno, tehnološko izpopolnjeno in do potnikov prijazno letališče. Čeprav gre za veliko in natrpano letališče, ne rabite skrbeti, da se na njem ne bi znašli. Londonsko letališče Heathrow letno prepelje okoli 74 milijonov potnikov. Lani je bilo letališče tretje po številu prepeljanih ljudi.

Letališče Haneda, Tokio

Tudi letališče Haneda v Tokiu se lahko pohvali z izjemno prometnimi pristajalnimi stezami. Redno se namreč uvrsti med najbolj prometna in po številu potnikov velika letališča na svetu. Raziskave tudi nakazujejo, da bo letalski promet v prihodnje še rastel, zato bo rastlo tudi število potnikov, ki bodo letno potovali skozi letališče v Tokiu. Letališče naj bi letno sprejelo kar 67,8 milijona potnikov. Letališče se lahko pohvali z dobro gurmansko ponudbo, številnimi priložnostmi za nakupovanje in udobnimi namestitvami v bližini, če morate na svoj let čakati več ur.

 

V bližnji prihodnosti bo prvo mesto na lestvici največjih svetovnih letališč po velikosti zavzelo letališče, ki ga gradijo v Carigradu. To mednarodno letališče naj bi imelo 6 pristajalnih stez, na leto pa naj bi se na njem zvrstilo kar 150 potnikov.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano