back to top
DomovLetalske karteNajcenejše letalske karte

Najcenejše letalske karte

Letala so v zadnjem desetletju postopoma postala vse bolj priljubljeno in uporabljeno prevozno sredstvo. Tako kot pri ostalih prevoznih sredstvih se s časom tudi cene letalskih prevozov in kart spreminjajo. Za prevoz do določenega mesta bodo cene letalskih kart različne, saj se spreminjajo glede na ponudnika letalskih storitev, končne destinacije, čas letenja itd. Danes je vedno več letalskih prevoznikov, ki oglašujejo njihove storitve kot »low cost« oziroma kot poceni storitve, nato pa se izkaže, da omenjena cena v primerjavi z drugimi ni tako ekonomična. Ko se odločimo za prevoz z letalom in iščemo najcenejše letalske karte, si lahko pomagamo z nekaterimi pravili oziroma nasveti, s katerimi lahko pridemo do cenejših kart. V nadaljevanju si bomo pogledali nekaj osnovnih nasvetov, kako do najcenejših letalskih kart.

Od turističnih agencij do rezervacij prek interneta

Preden so se internet in spletna orodja za rezervacije letov razširili, je bilo mogoče let rezervirati zgolj prek turističnih agencij, ki so njihove storitve vključili v končni strošek letalske vozovnice. S pojavom interneta so se stvari pri rezervaciji kart bistveno spremenile. Danes lahko dobimo ogromno informacij glede teh ter veliko internetnih portalov, ki nam omogočajo iskanje kart po ugodnih cenah. Če upoštevamo nekaj nasvetov, lahko s pravilnim iskanjem prihranimo občutno vsoto denarja. Preden rezerviramo let, moramo najprej svojo pozornost nameniti vsem morebitnim dodatnim stroškom, kot so letališke takse, dodatne dajatve in upravni stroški v primeru plačila s kreditno kartico. Nekateri internetni ponudniki navajajo zelo nizke cene, vendar v teh cenah ne upoštevajo stroškov, ki dodatno vplivajo na končno ceno letalskega prevoza. Ti ponudniki nekako zavedejo stranke, ki šele kasneje ugotovijo, da je končna cena karte presegla kakšno drugo ponudbo, ki je že vključevala vse končne stroške prevoza. Pomembno je, da torej najprej pogledamo, če je cena letalskega prevoza končna in vključuje vse stroške, ki jih imamo z rezervacijo in letom.

Iskanje letalskih kart prek interneta in portalov je koristno tudi za primerjavo cen letov pri različnih ponudnikih letalskih storitev. S portali lahko primerjamo cene vseh letalskih prevoznikov ter vseh posebnih ponudb, ki jih v izbranem obdobju leta prevozniki ponujajo in tako dobimo najcenejšega ponudnika letalskega prevoza za izbrano destinacijo.

Ostali koristni nasveti za ekonomičen let:

  1. Pred rezervacijo leta je koristno, da za izbrano destinacijo preverimo, ali letalo pristaja samo na glavnem letališču, ali tudi na kakšnih drugih manjših letališčih, ki so lahko bolj oddaljena od našega končnega cilja. V tem primeru je potrebno upoštevati še stroške prevoza do končne destinacije. Včasih je bolje izbrati let na kakšno manjše letališče, ki je nekoliko bolj oddaljeno od našega hotela oz. končne destinacije, saj so lahko letalske karte bistveno cenejše. V tem primeru je pomembno upoštevati še ostale dodatne stroške za prevoz do končnega cilja (npr. avtobus ali taksi), ki seveda ne smejo presegati prihranka, ki smo ga pridobili na cenejši letalski karti.
  2. Zgodnja rezervacija leta oziroma t.i. »first minute« rezervacija je lahko ključna poteza za ekonomičen let. Rezervacija kart tudi več mesecev vnaprej je običajno cenejša kot kasnejša rezervacija (razen »last minute« rezervacij).
  3. Tudi čas letenja vpliva na ceno letalske karte. Letalski prevozi ob »neobičajnih« urah, kot so npr. zgodnji jutranji ali pozni večerni leti, so bolj ekonomični.
  4. Prek interneta in raznih portalov preverite, če za vašo destinacijo ponujajo kakšno ponudbo dneva oz. posebno ugodnost.
  5. Prestopni leti so cenejši. Če obstaja kakšen let, s katerim se lahko prestopi, je to običajno cenejša izbira kot direkten let na izbrano destinacijo. Ta izbira, čeprav ekonomična, pa ni najbolj udobna, saj je med potovanjem potrebna selitev iz enega letala na drugo. Ta izbira je običajno dobra zgolj za tiste potnike, ki jih prestopanje ne moti in iščejo res najbolj ekonomično rešitev za let.
  6. Pazite na težo prtljage! Če presegamo omejitev glede teže prtljage, bomo imeli dodatne stroške za vsak kilogram, ki presega dovoljeno mejo. To lahko zelo vpliva na končno ceno prevoza.
  7. Last minute! Rezervacija kart v zadnjem trenutku ali t.i. »last minute« rezervacija je zagotovo najbolj ekonomična rešitev. Karte, rezervirane v zadnjem trenutku, so bistveno cenejše (v nekaterih primerih lahko tudi več kot 50 % cenejše). Za rezervacijo kart in letenje »last minute« pa moramo biti zelo prilagodljivi. V tem primeru moramo biti pripravljeni na let tudi v zelo kratkem času. Največ potnikov se odloči za lete v zadnjem trenutku, ko jim končna destinacija ni pomembna in se odločijo zgolj za poceni potovanje. Vsekakor pa s pazljivim spremljanjem last minute ponudb lahko prihranimo ogromno denarja na končni ceni letalskega prevoza.
Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano