back to top
DomovSlovenijaNadiža, poletje ob reki

Nadiža, poletje ob reki

Nadiža izvira kot Črni potok v Breginjskem kotu na skrajnem zahodnem delu Slovenije. Ko prečka mejo, teče čez osrednji del Beneške Slovenije, nato skozi mesto Čedad (Cividale del Friuli), prečka Furlansko nižino in se izlije v reko Ter. Nekaj kilometrov je tudi mejna reka med državama Slovenijo in Italijo. Ker je reka v primerjavi z ostalimi gorskimi tekočimi vodami topla, je poleti izredno priljubljena med vsemi, ki svežino morja radi zamenjajo za svežino sladkih vodá.

Če se želite v Nadiži naplavati ali zgolj ohladiti, se lahko odpravite na eno izmed številnih kopališč. Kopališče Pod mostom v Podbeli se nahaja, tako kot pove že ime, pod mostom, speljanim čez reko, približno 500 m iz vasi Podbela, do katere prispete, če se iz Kobarida podate proti Staremu selu, mimo vasi Kred in Potoki in se pri vasi Borjana usmerite proti Podbeli; zraven kopališča je urejeno parkirišče. Kopališče pri Napoleonovem mostu je eno najbolj poznanih in se nahaja malce naprej, poldrugi kilometer iz vasi Podbela proti najzahodnejši slovenski vasi Robidišče. Po dveh kilometrih vožnje iz smeri Podbela proti vasi Robidišče prispete do odcepa za vas Logje in po 50 m do kopališča. Pri vasi Robič (do vasi prispete iz Kobarida in se pri vasi Staro selo usmerite na desno) se lahko tudi okopate, poleg kopališča se nahaja urejeno parkirišče. Tudi zahodno od vasi Kred se je na urejenem kopališču možno osvežiti.

Na Nadižo se lahko odpravite le za en dan, lahko pa se odločite za kampiranje in ob njej preživite nekaj sproščujočih in osvežujočih poletnih dni. Kamp leži v osrčju neokrnjene narave tik ob reki s čudovitimi prodišči. Kamp je nadvse primeren za družine z majhnimi otroki; ti se lahko igrajo v vodi in ob njej, zabavajo se lahko na številnih njim namenjenim igralih. Poleg kopanja se lahko obiskovalci kampa zabavajo na košarkaških in odbojkarskih igriščih, igrajo nogomet, namizni tenis, balinajo, kolesarijo, se odpravijo plezati na naravno plezalno steno, ki se nahaja na začetku nadiške doline. Obiskovalci lahko planinarijo, skočijo s padalom ali zmajem.

Ob večjih nalivih se reka spremeni v hudournik in ko je voda še posebno deroča, se ustvarjajo novi in poglabljajo že obstoječi tolmuni, kotanje in prodišča, ki so nadvse primerna za poležavanje ob vročih poletnih dneh. Voda je poleti hladna, nikakor pa ne ledena, saj se segreje tudi kakšno stopinjo čez 20 stopinj Celzija.

Nadiža in njena obala je kot nalašč za enodnevne družinske piknike, saj je struga dovolj plitka za brezskrbno otroško čofotanje, hkrati pa na nekaterih mestih postreže s tolmuni, dovolj globokimi za sproščeno plavanje odraslih. Če se na Nadižo odpravljate le za en dan in ne prihajate iz bližnjih krajev, se na pot, sploh če s seboj jemljete tudi otroke, odpravite dovolj zgodaj. Dan bo tako daljši in užitek večji.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano