back to top
DomovPotovanjaArabska pravljica v Marakešu

Arabska pravljica v Marakešu

Marakeš je v zadnjih letih postal ena izmed bolj zaželenih popotniških destinacij in s tem tudi lahko dostopen z nizko cenovnimi letalskimi prevozniki. Najcenejše letalske vozovnice boste lahko dobili pri prevozniku Ryanair iz Trsta do Valencije in potem naprej do Marakeša. Na letališču lahko vzamete taksi za 50 dh (1€ je približno 11 dirhamov) in se odpeljete v medino (staro mestno jedro) Marakeša. Kot da bi zavrtel časovni stroj se boste znašli sredi tipičnega Orienta. Podnevi je na glavnem trgu Jemma el fna postavljena tržnica in stojnice, kjer domačini stiskajo sveži sok iz pomaranč in grenivk za samo 4 dh. Na trgu morate bili nadvse pazljivi, saj prevaranti “tičijo na vsakem vogalu“. Slikanje s kačo, opico ali pa samo z domačinom v narodni noši, vas lahko stane veliko-vse tja do 50 €. Plačilu se na žalost ne morete izogniti, saj vam ob nasprotovanju ceni že grozijo s kobro v roki ali pa se okoli vas zbere naenkrat veliko domačinov. Opazili boste, da v medini ne manjka eksotičnih živali, ki jih domačini ne bi ponujali popotnikom. Vendar, kakor sem že omenila, bodite nadvse previdni in se o ceni pozanimajte že poprej. Ženske in dekleta si lahko omislite poslikavo roke ali noge s kano, ki jo boste lahko nosile približno še dva tedna. Odpravite se raziskovati tudi naprej po ozkih ulicah. Naj vas ne zmoti to, da iz vsake trgovine vzklikajo domačini in vas nagovarjajo v polomljeni angleščini. Če ne želite nečesa zares kupiti in se podati v barantanje, se raje ne ozirajte na vzklike in pojdite dalje. Veliko je tudi sirot, ki prosijo za denar ali pa prodajajo malenkosti kot so robčki. Skoraj brezbrižno se morate sprehajati mimo njih, saj če bi vsakemu želeli dati le en dirham, bi lahko zapravili pravo bogastvo. Denar tako ali tako ne ostane njim, saj jim vsega poberejo moški, ki jih nadzirajo iz neposredne bližine.

Gurmani boste v Marakešu definitivno prišli na svoj račun, saj je hrana zares izvrstna. Za vsakega se nekaj najde-tudi za vegetarijance. Tažin z zelenjavo je ena izmed najbolj tradicionalnih jedi. Po želji mu lahko dodamo tudi piščanca ali jagenjčka. Tradicionalna hrana je med drugim tudi kus kus, kefta, falafel, shawarma, šiš kebab, veliko svežega sadja posutega s cimetom in seveda obvezno zraven metin čaj. Pivoljubom priporočam tudi maroško pivo, ki se imenuje Casablanca.

V Marakešu si lahko poleg uličnega teatra na Jemma el fna ogledate še palačo Bahia, mošejo Koutoubia, židovsko sinagogo ter minarete, ki se dvigajo visoko nad medino in kličejo vernike k molitvi petkrat na dan. Po mojem mnenju je v Marakešu največje doživetje raziskovanje po skritih uličicah in kotičkih, kamor turisti po navadi ne zaidejo. Ne smete zgrešiti večernega dogajanja na trgu Jemma el fna, ki se zvečer spremeni na tisoče restavracij. Najlepši razgled na dogajanje boste imeli iz terase, ki se dviga neposredno nad trgom. Za tiste malo bolj avanturistične popotnike priporočam tudi eno ali večdnevni izlet v Saharo. Paziti je le potrebno, da izleta ne boste sklenili pri prevarantih in se pred odhodom tudi pozanimali kaj točno za svoj denar dobite.

Avtor: Nina Plantan

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano