back to top
DomovIzletiNedeljski izlet: Lovrenška jezera

Nedeljski izlet: Lovrenška jezera

Lovrenška jezera so šotno barje, ki se nahaja na vrhu Pohorja, med Roglo in Ribniškim Pohorjem. Gre za manjša jezerca, ki se zrcalijo med ruševjem. Tla so poraščena z mahom in šoto, večji del področja pa poraščajo z lišaji porastle smreke in plazeče borovje. Ta razmetana jezerca so značilna za ta predel Pohorja in so zares vredna ogleda. Že vrsto let (od leta 1993) ljubitelji pohodništva prirejajo pohod na Lovrenška jezera in z vsakim letom se pohoda udeležuje več ljubiteljev planin. Gre za množični pohod, ki pa lahko poteka brez posebnega vodnika, saj so poti dobro označene.

Lovrenška jezera so primerek visokega barja z jezeri. Razprostirajo se na površini 22 ha. Pot do jezer je nezahtevna in je primerna tudi za otroke, zato so jezera priljubljena družinska izletniška točka. Jezera si je mogoče ogledati tudi od zgoraj – iz lesenega razglednega stolpa.

Kaj si ogledati?

Lovrenška jezera in barje predstavlja zanimiv in biotsko raznovrsten življenjski prostor tudi za redke rastlinske in živalske vrste. Obiskovalci jezer se običajno podajo na krožno pot od Rogle do Lovrenških jezer, za kar ob zmerni hoji potrebujemo okoli 3 ure. Ob poti lahko pohodniki občudujejo naravne lepote, bujno barjansko vegetacijo, mravljišča in izjemne razglede.

V Evropi ima Slovenija najbolj južno ležeča visoka barja – poleg Pohorja še na Pokljuki in Jelovici.

Lovrenška jezera so umeščena v spokojno in neokrnjeno naravo. Barje, kjer so jezera, je nastalo na nepropustni geološki podlagi kot mineralno močvirje. Na barje se že več tisoč let nalaga šota, ki je v srednjem delu barja debela skoraj 3 m. Barje se napaja zgolj z deževnico, saj je brez površinskega dotoka vode. Zaradi tega je voda v jezerih in okolici kisla, to pa je vzrok tudi za kisoljubne rastline, ki poseljujejo to področje.  Skozi leto velikost in število jezer niha, posebnost jezer pa je barva vode, ki je zaradi šote na dnu jezer skoraj povsem črna. Za visoka barja, kjer barje raste v višino, so značilne naslednje rastline: šotni mahovi, borovnica, brusnica, vresnice, ostričevka munec, mesojede rastline, itd.

Opis krožne poti Rogla – Lovrenška jezera

Krožna pot se začne na smučišču Rogla. Med zbiralnikom za vodo in nogometnim igriščem je pod sedežnico pot proti SZ, ki vodi preko velikega travnika. Kmalu je že mogoče videti prvo oznako za jezera. Po dokaj široki cesti nato sledimo poti št. 2. Pot do jezer je dobro označena, večji del poteka po gozdu. Po dobri uri hoje prispemo do lesenih brvi. Tu se je mogoče povzpeti tudi na stolp za razgled po barju. Po lesenih brveh nas pot vodi skozi osrčje barja, med jezeri. Hoja izven lesenih brvi, po močvirju, je prepovedana.

Po ogledu jezer se vrnemo do obrobja barja in nadaljujemo pot proti desni. Sledimo poti proti Ribniški koči, pri koncu lesenih brvi pa zavijemo ostro levo v smeri Rogle. Bojazen, da bi se izgubili, je odveč, saj je pot odlično označena in pregledna. Do Rogle od tu potrebujemo dobro uro. Pot je razgledna in sončna. Od jezer se je mogoče vrniti po isti poti ali pa po zahtevnejši mimo Jezerc in Mašinžage. Pot lahko tudi nadaljujemo proti Ribniški koči.

Temperature v okolici jezer so običajno nekoliko nižje kot v dolini, zato je s sabo priporočljivo imeti vetrovko ali pulover. Na področju je mogoče pričakovati tudi veter. Na izhodiščni točki poti je brunarica, kjer se je s hrano in pijačo mogoče okrepčati, na voljo so tudi sanitarije.

Čas hoje2,5 – 3 ure
TežavnostLahka in dobro označena pot
Nadmorska višina jezer1520 m.n.v.
Dolžina poti10 km
Višinska razlika270 m

Kje se nahajajo?

Avtocesto Ljubljana-Maribor zapustite na izvozu Slovenske Konjice in nadaljujte v smeri Zreč in Rogle. Od avtoceste do Rogle je 1200 m vzpona in 16 km. Avto lahko parkiramo ob hotelu Planja in nogometnem igrišču. Pot proti jezerom se začne pri zgornji postaji štirisedežnice Planja.

Vir fotografije: uradna spletna stran

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano