back to top
DomovSlovenijaLjubljanski grad

Ljubljanski grad

Ljubljanski grad je srednjeveška arhitektura, ki sredi mestnega ljubljanskega vrveža, a ravno prav odmaknjena od njega, stoji na grajskem griču in kraljuje nad Ljubljano. Položaj gradu in razgled, ki ga ponuja, nudi turistom in obiskovalcem gradu osupljiv pogled na okolico ter možnost sprehodov, ki so zgodovinsko obarvani.

Zgodovina gradu in Ljubljane od mlajše bronaste in železne dobe do konca 2. svetovne vojne

Prve poselitve območja današnje Ljubljane segajo v obdobje mlajše bronaste in železne dobe, ko so se nosilci kulture žarnih grobišč ob koncu 13. stoletja pr.n.št. naselili na grajskem griču. Grajski grič je pomenil varno bivališče v preteklosti, poleg tega so si njegovi prebivalci v starih časih v tistem predelu zagotovili še učinkovit nadzor nad rečnim prometom. Prazgodovinska naselbina naj bi na tem območju doživela višek v 9. in 8. stoletju pr.n.št, nato pa je začela postopoma slabeti. Če se zazremo naprej v čas, nas kontinuiteta poselitve pripelje do časa rimskega imperija, kjer je na levem bregu Ljubljanice med 100 in 50 pr.n.št. Rimska legija ustanovila vojaško postojanko in je nato mesto Emona dobilo še obzidje. Mesto je v tistem obdobju raslo in bilo prebivališče številnih trgovcev, obrtnikov, upokojenih vojakov in drugih prebivalcev tistega časa. Po hunskem vdoru pa je bilo mesto Emona v 5. stoletju v celoti porušeno. V zgodovini območja Ljubljane in današnjega gradu lahko zabeležimo skozi stoletja še srednji vek, ko so območje imenovali po nemško – Laibach in je takrat na grajskem griču nastala lesena utrdba. Grad je nato v slabih stotih letih menjaval lastnike, vse do leta 1335, ko je Dežela Kranjska prešla v dedno posest Habsburžanov. Zgodovina se je tako nadaljevala, v 15. Stoletju lahko poleg Habsburžanov omenimo še turške vpade, medtem ko je v 17. in 18. stoletju grad izgubil vlogo trdnjave in rezidence ter postal vojaško skladišče, vojašnica in nato vojna bolnišnica. Od 19. stoletja do konca druge svetovne vojne pa je bil grad uporabljen kot kaznilnica. Od takrat se je Ljubljanski grad prenovil in postal turistična destinacija, kot jo poznamo danes.

S tirno vzpenjačo do ogleda in spoznavanja gradu

Do Ljubljanskega gradu lahko dostopamo z avtomobilom, peš, za lepšo in zanimivejšo izkušnjo pa se lahko poslužujemo vzpenjače, ki nam nudi še bolj hiter in zabaven ogled. Ko prispemo na grad, si lahko ogledamo njegovo strukturo, dele in prostore, ki ga sestavljajo. Pri ogledu gradu lahko omenimo predvsem razgledni stolp in kaznilnico. Razgledni stolp vam ponuja čudovit razgled na mesto in širšo okolico, medtem ko se lahko v kaznilnici udeležite razstave, ki sledi konceptu celovite predstavitve zgodovine gradu. Poleg stolpa in kaznilnice vam obisk gradu nudi še veliko drugih storitev in znamenitosti, kot so ogled virtualnega gradu s pomočjo projekcije (v kateri lahko spoznate zgodovino gradu, od njegovega arhitekturnega razvoja in arheoloških spoznanj vse do današnje podobe), razne razstave, vodeni ogledi in programi, gostinske in druge ponudbe itd.

Obisk Ljubljanskega gradu vam torej na ogled ponuja veliko zanimivega, če pa želite združiti prijetno s koristnim, se na grad odpravite peš, saj so pešpoti lepo urejene in osvetljene, na cilju pa boste za trud nagrajeni s čudovitim razgledom.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano