back to top
DomovLetalske karteLetališče Jožeta Pučnika

Letališče Jožeta Pučnika

Aerodrom Ljubljana d.d. oziroma bolje poznan kot Letališče Jožeta Pučnika je največje letališče v Sloveniji, prav tako pa tudi edino letališče z rednimi letalskimi povezavami pri nas. Na tem letališču domuje Adria Airways, ki v svojih storitvah vključuje in opravlja redne in čarterske polete v različna evropska mesta in na Bližnji vzhod. To letališče je poznano tudi kot letališče Brnik (in Aerodrom Ljubljana), od leta 2007 pa se uradno imenuje Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po enem izmed glavnih akterjev osamosvojitve Slovenije.

Kratka zgodovina letališča

Njegova zgodovina sega več kot štirideset let nazaj, natančneje v leto 1963, ko je 24. decembra na letališče pristalo prvo letalo takratnega letalskega prevoznika Adria Aviopromet (današnji Adria Airways). Z leti je obseg prometa na letališču hitro naraščal, saj je v obdobju enega leta na njegovih stezah pristajalo že 15 letalskih družb, razvijati se je začelo še športno letalstvo. Pomembno obdobje za razvoj letališča je bilo med leti 1968 in 1969, ko je JAT uvedel redno tovorno linijo med Beogradom, Ljubljano in Münchnom (kasneje še med Beogradom, Ljubljano in Zürichom). Ti dve letalski liniji sta pomenili pomembno povezavo za čezoceanske lete, kar je pripomoglo še k večji gospodarski rasti okolice letališča. Leto 1975 so zaznamovale številne spremembe v strukturi prometa, saj se je razmerje med domačimi in tujimi prevozniki spreminjalo na račun tujih, medtem ko je število potnikov nekoliko padlo v primerjavi s prejšnjimi leti. Naslednje leto so na letališču zaradi povečanega obsega tovornega prometa zgradili novo carinsko stavbo. V naslednjih desetletjih je promet na letališču naraščal in posledično se je tudi poslovanje letališča širilo. Izredno ugodne letalske cene prevozov v domačem prometu so leta 1985 omogočile rekordni promet 886.248 potnikov. Ta rekord je trajal še več kot desetletje, saj je bilo to število preseženo šele leta 1999.

Prelomno leto za letališče Jožeta Pučnika je bilo leto 1991, ko je z osamosvojitvijo Slovenije letališče postalo osrednje državno letališče. Istega leta pa se je moralo soočiti tudi z velikim upadom prometa, saj so politični in vojni dogodki negativno vplivali na letalski promet. Postopoma se je promet začel stabilizirati in večati, zato je tudi letališče ponovno zacvetelo in razširilo svojo strukturo in storitve. Do danes se je promet na letališču zelo povzpel, saj so začeli pristajati in voziti številni novi tuji letalski prevozniki. V zadnjih letih se letališče spopada s ponovnimi občasnimi težavami in padci prometa, saj je na letalski promet (tako kot na ostale gospodarske storitve) vplivala finančna in gospodarska kriza. Od leta 1963 do danes pa je uspeh letališča jasno viden, saj se je od takrat zelo razširilo in postalo takšno, kot je danes.

Poslanstvo vizija in strateški cilji za prihodnost

V prihodnosti si Letališče Jožeta Pučnika prizadeva nadaljevati uspešno poslovanje in uporabnikom letališča še naprej zagotavljati varno in točno izvajanje letaliških in drugih storitev. Vizija družbe je v naslednjem desetletju postati vodilni ponudnik letalskih povezav in storitev v svoji regiji za potniški in tovorni promet. V kratkem želijo doseči uresničitev zastavljenih strateških ciljev do leta 2017, in sicer: povečati število potnikov na 1,5 milijona, povečati število premikov letal na 36 tisoč ter povečati teže oskrbljenega tovora na 18,8 tisoč ton. V skladu z njihovim poslanstvom, vizijo in omenjenimi strateškimi cilji želijo tako poslovanje letališča v prihodnosti še uspešno širiti in izpopolnjevati.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano