back to top
DomovTuristične agencijePrednosti in slabosti last minute ponudb

Prednosti in slabosti last minute ponudb

Potovanja in izleti so balzam za dušo in telo in verjetno se strinjate, da ni boljšega od sprostitve na sanjskih počitnicah v družbi najbližjih. Predenj se lahko uživa na počitnicah, je seveda treba planirati budget, izbrati pravo destinacijo, ponudbo in agencijo. Vsakdo si zagotovo želi za svoj denar dobiti, kar se da največ. Za marsikoga je iskanje in rezerviranje počitnic stresno početje, saj se pri izbiri ljudje pogosto soočajo z različnimi omejitvami in drugimi dejavniki, ki pomembno vplivajo na želje in možnosti. Zelo pogosto je izbor kraja dopustovanja povezan s finančnimi sredstvi oziroma proračunom za počitnice. Dopustniki zaradi tega zahtevajo čim nižjo ceno, vendar obenem zahtevajo tudi čim boljšo ponudbo. Največ kakovosti za svoj denar, skratka. Turistične agencije in letalski prevozniki so v tem trendu zaznali priložnost in tako so začeli oblikovati last minute ponudbe počitnic, destinacij in letalskih vozovnic. Gre za ponudbe “v zadnjem hipu”, torej ponudbe, ki so na voljo v zadnjem trenutku in so po navadi časovno in količinsko omejene.

Zakaj agencije sploh nudijo takšne ponudbe?

Velikokrat se zgodi, da na določeni destinaciji, v zadnjih trenutkih, za določen termin ostanejo neprodane kapacitete, kar pomeni, da jih turističnim ponudnikom ni uspelo prodati in jih zato, da bi jih prodali, svojim strankam ponudijo po nižji ceni. Razlog za tako odločitev je lahko tudi nezanimanje za določeno destinacijo ali zadnji sedeži v letalu. Te ponudbe so enako kakovostne, kakor če bi iste počitnice ali let kupili po redni ceni mesec ali več prej. Vendar pa se lahko v ponudbi počitnic v zadnjem hipu zgodi tudi, da gre za razna zavajanja, prevare ali celo manj kvalitetne turistične storitve, zato je potrebno biti pri last minute ponudbah bolj pozoren.

Prednosti last minute ponudbe

Največja prednost last minute ponudbe je, občutno nižja cena v primerjavi z obstoječo ponudbo s polno ceno. Večino last minute ponudb je zaradi časovne omejenosti, objavljena na različnih portalih in spletnih straneh. Tako, da se vsem, ki iščete last minute ponudbo, priporoča spremljanje ponudb na spletu ali prijava na last minute e – novice. Na trgu obstajajo tudi portali, kjer so združene last minute ponudbe na enem mestu in jih lahko celo primerjate med seboj. Veliko last minute ponudb je zelo hitro in enostavno rezervirati kar preko spleta, druga možnost pa je, da se oglasite, kar v poslovalnici turistične agencije. Poudariti pa je treba tudi, da se cene in prosta mesta pri last minute ponudbah zelo hitro, vsakodnevno spreminjajo. Ko odkrijete idealno ponudbo, ne odlašajte, saj se lahko kaj hitro zgodi, da vas bo kdo prehitel in boste ostali praznih rok.

Priporočljivo je, da se odpravite na dopust že pred ali po sezoni, junija ali septembra, saj so takrat cene nižje, prav tako pa lahko v tem času naletite še na ugodno last minute ponudbo in na ta način privarčujete tudi do 30 % ali več.

Slabosti

Poleg cene je ena izmed značilnosti last minute ponudbo tudi časovna prilagodljivost. V kolikor ste omejeni na fiksen datum boste veliko težje našli dobro ponudbo, saj je včasih potrebno odpotovati zelo na hitro, tudi čez noč. Včasih so za to potrebne zelo hitre, spontane odločitve ter dobra organizacija. Časovna omejitev takih ponudb je tako gotovo ena izmed glavnih ovir, zakaj se tovrstnega načrtovanja svojih počitnic ne poslužuje večje število ljudi.

Različni last minute aranžmaji lahko vsebujejo tudi drobni tisk, skrite stroške ali pa je razmerje med ceno in kakovostjo vprašljivo. Pred vsako rezervacijo se je zato potrebno dobro pozanimati o celotni ponudbi, morebitnih dodatnih stroških ipd. Prav tako je priporočljivo preveriti agencijo, ki ponuja določen aranžma. Previdnost je tako na mestu, toda vseeno je potrebno poudariti, da obstaja veliko dobrih in resnih ponudnikov turističnih storitev, ki ponujajo resnično ugodne počitnice, brez nevšečnosti in raznih oglaševalskih »trikov«.

Pri izbiri sanjskih počitnic je potrebno zato z glavo izbirati in s srcem potovati.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano