back to top
DomovPotovanjaPot po temperamentni Kubi

Pot po temperamentni Kubi

Le malokdo med nami se tu in tam ne zgubi v dnevnem sanjarjenju o različnih krajih okoli sveta, ki bi jih želel obiskati. Med takšnimi hrepenenji se pri ljudeh izjemno pogosto pojavlja Kuba – razmeroma majhen tropski otok, znan predvsem po dobrih cigarah, lepih ženah, opojnem rumu in glasnih ritmih salse. Če želite tudi vi živeti po motu carpe diem, potem je Kuba gotovo prava destinacija za vas.

Kuba ponuja izjemno raznoliko pokrajino, mnoga naravna bogastva, gostoljubne domačine, rajske peščene plaže, zanimivo kulturno in družbeno ureditev, mnoge kulturne znamenitosti in seveda rum ter cigare. Mnogo turistov navadno prileti v Havano, od koder nato odpotujejo v obalni Varadero – nekakšno turistično središče, kjer je za svoj denar mogoče dobiti praktično vse. Zaradi infrastrukture, ki je vse prej kot ustrezna našim standardom, je smiselno po Kubi potovati z javnim prevozom ali pa si najeti voznika. Še najlažje je seveda potovati z agencijo, ki namesto vas ureja vse potrebno, da lahko torej vi stoodstotno uživate v lepotah tega tropskega raja.

Zastava KubaKuba je za mnoge še vedno prispodoba eksotike in temperamentnosti. In ko deželo obiščete, vam tudi hitro postane jasno, čemu njen sloves. Kubanci so namreč izjemno strastni in gostoljubni ljudje, ki veliko plešejo, se družijo in znajo nasploh izražati veliko veselje do življenja, na kar mi v Evropi pogosto pozabljamo. Tako ni nič nenavadnega, če na popotovanju po Kubi naletite na skupino ljudi, domačinov, ki se povsem spontano sestanejo in zaplešejo nekaj mikavnih plesnih korakov salse. Poleg izredne topline domačinov,  je Kuba precej priljubljena destinacija tudi zaradi podnebja. Na Kubi so namreč temperature povečini izjemno prijetne, čeprav je v poletnih mesecih nekoliko topleje. Poleg sonca mnoge premamijo tudi čudovite plaže, ki se nahajajo po vsem otoku – na primer severno od Havana, pri Varaderu, čudovita plaža Santa Lucia, plaže v bližini Trinidada in Cienfuegosa, itd. Na Kubi je moč najti tudi plaže, ki so povsem neturistične – nekakšni samotni koščki raja, kjer si lahko spočijete in uživate v lepotah te dežele. Kuba je pravi raj za poležavanje in uživanje, prav tako pa je moč na Kubi videti tudi nekatere neprecenljive naravne bisere – na primer Vinales. Vinales je širno področje, ki ga poseljujejo nenavadne zelene vzpetine, ki se strmo in nenadno dvigajo iz sicer precej položne pokrajine. Vinales si je za povrhu vsega moč ogledati kar na hrbtu konja, kar naredi takšen izlet še posebej zanimiv.

Seveda je na Kubi obvezen tudi obisk tovarne cigar, kjer si obiskovalci lahko ogledajo, kako še danes nastajajo cigare, ki imajo ogromno privržencev po vsem svetu. Ogleda vredna so tudi nekatera mesta. Havana je tako na primer odlično izhodišče za pot po Kubi, saj nudi mestni utrip, hkrati pa daje popotniku svojevrsten občutek varnosti. V Havani je tudi kar nekaj spomenikov in znamenitosti, posvečenih znani kubanski revoluciji, Che Guevari in Fidelu Castru. Poleg Havane je izjemno zanimivo mesto tudi Santiago de Cuba, ki sicer leži na skrajnem jugovzhodnem delu otoka, a je vsekakor vreden ogleda. Santiago de Cuba je nekakšno umetniško mesto oziroma mesto, kjer je kultura in kubanska umetnost precej razvita in skoncentrirana. Santiago de Cuba je tudi odlično izhodišče za obisk Baracoe – ene izmed najbolj vzhodnih točk samega otoka.

Kuba je skratka destinacija, ki ponuja turistu več, kakor ta od nje sploh upa pričakovati. Kuba je tropska, strastna, ritmična, temperamentna in zares čudovita. Je sinonim za veselje do življenja – torej tistega, kar nam v življenju prepogosto manjka.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano