back to top
DomovSlovenijaKolpa, poletje ob reki

Kolpa, poletje ob reki

Reka Kolpa je mejna reka, saj teče med Slovenijo in Hrvaško. Reka izvira na Hrvaškem, v Gorskem kotarju, 118 km njenega toka poteka po slovensko-hrvaški meji, njena struga nato ponovno teče po hrvaški zemlji in se pod Siskom izlije v Savo.

Če si želite poletni čas preživeti ob tej najjužnejši slovenski reki, vam možnosti vsekakor ne primanjkuje. Ob reki lahko kolesarite. Ena od kolesarskih tur se vije po najjužnejši slovenski pešpoti, tik ob bregu Kolpe. Njeno izhodišče je v vasi Radenci ob Kolpi. Ob kampu Kanu v Radencih zavijete levo ob reki navzdol. Pešpot Radenci-Damelj je primerna tako za kolesarje kot tudi pešce. Pot pelje mimo izvira večne mladosti Trpotec in jame Kobiljača (dostop je možen le v spremstvu jamarjev). Pot nato vodi še mimo najjužnejše točke Slovenije (zaselka Kot) in se konča v vasi Damelj, kjer pridne kolesarje ali popotnike pričaka še en kamp. Pot lahko nadaljujete proti Suhi dolini in se nato skozi vas Draga dvignete do vasi Sinji vrh. Od tu se lahko vrnete nazaj proti Radencem. Izlet je srednje zahteven, traja 3 ure, prevozili pa boste približno 28 kilometrov. Lahko se odpravite tudi po Zgornjekolpski kolesarski poti. Pot pričnete v Osilnici in si tam še prej ogledate galerijo Staneta Jarma (slovenskega akademskega slikarja in kiparja). Pot vas bo nato peljala skozi vasico Ribjek, nato skozi vasico Ložec, Grintovec in Bosljivo loko vse do Mirtovičev. V Bosljivi loki se lahko okopate v Kolpi in se malce sončite kar na otočku sredi vasi. Do Mirtovičev naj vas za klance ne skrbi, od tu naprej pa se cesta zoži in prične vzpenjati. Ko se pripeljete do vasi Peščenec, si lahko ogledate cerkvico Sv. Ane in Joahima. Čaka vas še spust do vasice Srobotnik in naprej proti Kuželju. Sledi pot ob Kolpi do mejnega prehoda Petrina in skozi vas Pirče. Pot se konča v vasi Vas. S kolesom lahko tudi obiščete energijske točke ob Kolpi in sicer na kolesarski poti med Radenci in Banja Loko.

V Kolpi se lahko kopate, je topla, čista in kot nalašč za mlade družine. Na voljo vam je kar nekaj kampov, kjer lahko preživite sproščujoče počitnice. Po Kolpi je možen spust s kanuji in ribarjenje. Če si želite aktivnejših počitnic, se lahko odpravite na ogled Krajinskega parka Kolpa, ki se razprostira ob reki med krajema Stari trg in Dragoši, znotraj občine Črnomelj. Znotraj parka si lahko ogledate arheološke, številne etnološke, zgodovinske, umetnostne in tudi tehniške spomenike. Najpomembnejši segment parka predstavlja naravni rezervat, v katerem lahko občudujete raznolikost rastlinskih in živalskih vrst. Park se razteza na območju 4 tisoč hektarjev gozda, strmih bregov in poplavnih ravnic ob reki, zato vam terena za raziskovanje zagotovo ne bo zmanjkalo.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano