back to top
DomovLetalske karteKje kupiti letalske karte?

Kje kupiti letalske karte?

Včasih se zdi, da je nakup letalske vozovnice prava znanost, hkrati pa igra na srečo. Mnogokrat se namreč zgodi, da za isti let v istem razredu različni potniki na letalu plačajo povsem različne cene. Šok je še toliko večji, če je razlika med cenami tudi po nekaj sto evrov. Prav tako se lahko zgodi, da za enourni polet v bližnjo evropsko državo odštejemo več, kot je na primer odštel znanec ali prijatelj za polet na drugo celino oziroma na drug konec sveta. Pri nakupu letalske vozovnice je zato dobro upoštevati nekaj preprostih nasvetov, da bi si zares zagotovili najbolj ugodne cene. Pri končni ceni vozovnice je namreč potrebno upoštevati več faktorjev, zato enoznačnega odgovora, pri kateri letalski družbi se leti najceneje, preprosto ni.

Več razredov, različne cene

Najprej je razlika v ceni med posameznimi razredi. Večina pozna tri razrede – ekonomski, poslovni in prvi, v resnici pa letalski prevozniki svoje vozovnice razporejajo v še več drugih razredov in podkategorij. Posamezni razred določa ceno in kvaliteto storitev, ki jo je potnik na letalu deležen. Od cene in razreda je tako odvisna kvaliteta in ponudba hrane, izbor čtiva, širina sedežev in razmik med njimi, dodatne storitve, izbor filmov in glasbe, nagib naslonjala itd. Cenovne razlike med tremi osnovnimi razredi so lahko ogromne, vprašanje pa je, ali se za nekaj dodatnega udobja splača odšteti bistveno več denarja. Morda se je za višji razred smiselno odločiti, če potujete čez ocean in boste na letalu preživeli več kakor 5 ur. Pri najcenejših letalskih kartah se pogosto lahko zgodi, da jih ni mogoče preklicati, prav tako pa naknadno ni moč spremeniti imena potnika in datumov.

Kako do najbolj ugodnih cen za letalske karte?

  • Preverite ponudbo – to pomeni, da se nikoli ne odločite za nakup karte, preden niste dodobra preverili ponudbe in ste zares v celoti informirani o cenah posameznih letalskih družb. Pred nakupom in iskanjem vozovnice se najprej pozanimajte, katere letalske družbe letijo na vašo destinacijo in preverite, katera letališča vam pridejo v poštev. Včasih so namreč cene precej nižje, če letite iz večjih letališč v bližini naše države.
  • Ko najdete ugodno karto, ne odlašajte – če na spletu najdete ceno, ki se vam zdi kar predobra, da bi bila resnična, se nikar ne obotavljajte. Karto lahko preko spleta rezervirate in kupite. Če z odločitvijo o nakupu odlašate predolgo, se lahko zgodi, da ponudnik letalske vozovnice še v istem dnevu ali celo uri bistveno spremeni ceno karte – ceno lahko spremenijo glede na povpraševanje za določeno destinacijo. To pomeni, da cena raste s povpraševanjem in obratno.
  • Bodite fleksibilni – seveda nam včasih razmere ne dopuščajo veliko manevrskega prostora pri izbiri datumov, je pa fleksibilnost pri nakupu letalske vozovnice velika prednost. Včasih se cene kart na različne dneve v tednu močno razlikujejo, zato lahko vozovnico dobite bistveno ceneje, če se z dnevi lahko nekoliko prilagodite.
  • Iščite ponudbo letov iz vseh bližnjih letališč – ne iščite le kart iz domačega letališča, temveč preverite cene za lete iz vseh bližnjih letališč – Zagreba, Munchna, Trsta, Dunaja, ipd. Na ta način lahko privarčujete tudi nekaj sto evrov.

Kupiti karto na spletu ali v turistični agenciji?

Letalsko karto vam lahko pomagajo kupiti v turistični agenciji, lahko pa si jo kupite tudi sami preko spleta. Na spletu danes obstajajo različni iskalniki, s pomočjo katerih lahko poiščete letalske vozovnice za različne destinacije in preko različnih letalskih družb. Obstajajo tudi portali, na katerih lahko te iskalnike primerjate med seboj. Za iskanje zares ugodne letalske vozovnice morate tako vložiti nekaj truda in predvsem časa. Najpogosteje uporabniki spleta za iskanje vozovnic uporabljajo naslednje iskalnike, spletne strani in portale:

http://www.skyscanner.net,

http://www.swoodoo.de,

http://www.posvetu.si,

http://matrix.itasoftware.com,

http://www.flyertalk.com,…

Ena izmed možnosti je tudi, da ceno za določeno letalsko vozovnico in let preverite neposredno pri letalski družbi, s katero bi želeli leteti. Včasih lahko na ta način najdete bistveno ugodnejšo ceno, kot jo za iste sedeže nudi turistična agencija. Nakup pri turistični agenciji pa se včasih še posebej izplača, če agencija nudi kakšne popuste ali pa prodaja zadnje proste sedeže, ki jih ima zakupljene na določenem letalu oziroma za določen let. V vsakem primeru je za najugodnejšo ceno letalske vozovnice potrebno vložiti precej truda, časa in potrpljenja.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano