back to top
DomovPotovanjaSpoznajmo Kanarske otoke

Spoznajmo Kanarske otoke

Kanarski otoki mnoge asociirajo na dolge peščene plaže, kristalno čisto morje in uživanje brez vseh skrbi. Gre za otočje, ki se nahaja zahodno od Z obale Afrike in upravno spada pod Španijo. Otočje je sestavljeno iz 7 večjih otokov, med katerimi je najbolj znan Tenerife, ostali pa so še: Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomero in Il Hierro.  Otočje je vulkanskega izvora, kar se odraža tudi na razgibanosti pokrajine. Otok Tenerife tako sega celo preko 3.700 m visoko – ognjeniški vrh Pico Teide, ki je visok 3.718 m.n.v., je najvišji vrh Španije. Čeprav otoki spadajo pod Španijo, imajo avtonomen status, delijo pa se na dve provinci, ki sta ime dobili po glavnem mestu Tenerifov in Gran Canaria: Santa Cruz de Tenerife in Las Palmas de Gran Canaria. Otoki se med seboj razlikujejo po turistični ponudbi in razvitosti.

Kanarsko otočje velja za eno izmed prvih območij, ki so jih na pragu novega veka zasedli Evropejci. Otočje je bilo sicer znano že v antiki, do prihoda Špancev, pa so ga naseljevali staroselci. Turistična industrija je sicer precej spremenila podobo otočja, vendarle pa so se nekateri predeli posameznih otokov še uspeli ogniti divjemu ritmu turizma. Bližina Afrike se čuti predvsem v podnebju in rastlinju.

Znamenitosti

Na splošno bi lahko za glavno znamenitost označili mnoge vulkanske pojave, ki še celo danes vplivajo na podobo otočja. Otočje zaradi ognjenikov obiskovalcem ponuja veliko razgibanost in pestrost – na otokih je tako mogoče najti vse od bujnih gozdov pa do pravih puščavskih sipin. Naravne lepote so tako gotovo ena izmed glavnih turističnih znamenitosti.

Mnogi se na Kanarske otoke seveda odpravijo zaradi morja in plaž. Kanarski otoki obiskovalcem ponujajo številne dolge, čiste in idilične plaže, nekatere kotičke plaž pa množični turizem k sreči še ni dosegel. Otočje je zato kot nalašč za sproščanje in uživanje ob zvokih valov. Kanarski otoki so tudi zelo priljubljena destinacija za poroke in poročna potovanja.

Nekateri se na Kanarske otoke odpravijo tudi zaradi kulturnega bogastva, veliko je tudi arheoloških ostankov, ki pričajo o kulturi staroselcev.

Izvor imena Kanarski otoki

Mnogi ljudje so prepričani, da je otočje dobilo ime po kanarčkih, ki naj bi prebivali po otokih. Ena izmed teorij o izvoru imena pa pravi, da so otoki dobili ime od Rimljanov, ki naj bi jih poimenovali Insula Canaria, kar bi pomenilo pasji otroki. Pasji izvira iz prevoda iz latinščine (tisti s psi), kakor so Rimljani imenovali domorodce Guanče. Od tod izhaja tudi pasja pasma kanarska doga. Na otokih so v naravi živeli tudi ptiči pevci, ki so jih nato poimenovali po otokih – od tod ime kanarčki. Tako torej niso otoki dobili ime po kanarčkih, ampak so kanarčki dobili ime po imenu otočja. Ime naj bi ptičem pevcem nadeli Španci, ki so okoli leta 1496 osvojili otočje.

Vreme in klima

Za otočja je značilna zelo ugodna klima. Gre za subtropsko oceansko podnebje, za katerega so značilne mile zime, povprečne dnevne temperature na tem območju pa so okrog 20 stopinj. Poletja so toplejša (povprečna dnevna temperatura 28 stopinj), a še vedno ne prevroča. Vreme v posameznih predelih Kanarskih otokov je lahko zelo različno. To pomeni, da so v kratkih relacijah med posameznimi kraji enega otoka lahko zelo velike podnebne spremembe. Temperature so tako v veliki meri odvisne od nadmorske višine, ki se, zaradi razgibanosti pokrajine, hitro spreminja. Na vreme vpliva Atlantik, ki preprečuje, da bi se otočja preveč segrela ali pretirano ohladila. Prijetne so tudi temperature morja, ki se gibljejo nekje med 21 in 23 stopinjami. Najbolj primeren čas za obisk otočja je med oktobrom in aprilom.

Posebnost Kanarskih otokov

Na otočjih najdemo kar nekaj endemitskih rastlinskih in živalskih vrst – gre za vrste, ki živijo le na tem predelu sveta, nekatere celo zgolj na Kanarskih otokih. Ker so otoki ognjeniškega nastanka, so nastali iz nič in so se vse žive rastline in živali na otok priselile. Na otočje so takšne vrste prišle iz vseh koncev sveta, največ pa iz Sredozemlja. Najbolj znana je agavovka zmajevec Drago, ki je tudi simbol otoka. Poleg tega je na otokih tudi veliko endemitskih kuščarjev, najbolj razširjen med njimi je Lagarto, ki ga je mogoče videti povsod. Na otokih pa prebiva tudi ena endemična vrsta kanarčkov.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano