back to top
DomovPotovanjaSpoznajmo Kambodžo

Spoznajmo Kambodžo

Kambodža je dežela mnogoterih naravnih in kulturnih lepot, dežela kontrastov in tudi žalostne zgodovine. Mnogi ob Kambodži pomislijo na polja smrti, Pol Potov režim, na zloglasni seks turizem in mine, s katerimi je še danes precej na gosto posejana ta lepa država JV Azije. Potovanje po Kambodži je svojevrstno doživetje. Če ne obiščete zgolj glavnega mesta Phnom Penh in Angkor Wat-a, potem boste odkrili, da je Kambodža mistična in čudovita dežela, kjer čas v odmaknjenih vasicah še vedno teče kot pred pol stoletja.

Kambodža in ljudje ne morejo skriti brazgotin, ki jih je pustila kruta vladavina Rdečih Kmerov med leti 1975 in 1979. V času vladavine diktatorja Pol Pota je umrlo ogromno ljudi, uničenih je bilo mnogo pomembnih dosežkov, ljudem pa se ta žalostna zgodba včasih lahko opazi na obrazih. Kambodža se danes počasi na novo postavlja na noge – pot po njej pomeni doživetje za dušo in stik s pristnim življenjem, ki je v mnogih krajih obtičalo v preteklosti.

Na zahodu meji dežela na mnogo bolj turistično Tajsko, od koder se mnogo popotnikov nameni obiskati vsaj slavni Angkor Wat. Na V je njena soseda Vietnam, na severu pa skrivnosten in turistično nekoliko manj odkrit Laos. V Kambodži prevladuje budistična vera, kar je moč opaziti na vsakem koraku – popotnik se namreč povsod srečuje s templji, pagodami in stupami. Večina prebivalstva se ukvarja s poljedelstvom. Kambodžo popotniki pogosto obiščejo skupaj v kombinaciji s Tajsko, Vietnamom in Laosom.

Zakaj obiskati Kambodžo?

  • Sedmo čudo sveta – slavni Angkor Wat – gotovo je glavni razlog večine popotnikov obisk tega slavnega svetovnega čudesa. Angkor Wat se nahaja le nekaj kilometrov proč od mesta Siem Reap, kjer večina popotnikov prenočuje in je odlično izhodišče za obisk slavnih templjev. Angkor Wat velja za najlepši verski oziroma religiozni objekt na svetu. Cena enodnevne vstopnice popotnika stane okoli 20 dolarjev. Angkor Wat je območje, na gosto posejano s templji, med katerimi je najbolj znan istoimenski Angkor Wat. Vendarle pa so izjemno lepi in zanimivi tudi mnogi manjši in turistično manj oblegani templji. Raziskovanje templjev vam z lahkoto vzame dan, dva, tri ali celo več. Veliko turistov si ogleda tudi tempelj Ta Prohm, ki se je pojavil v filmu Tomb Raider. V Angkor Watu ne gre spregledati niti krasne terase slonov, ki je včasih služila kot glavno mestno zbirališče. Angkor Wat je tako izjemno dobro ohranjen spomin na neko veličastno civilizacijo, ki je v 12. stoletju pomenila celo za enega največjih naseljenih mest. V času med 12. in 13. stoletjem je tako mesto štelo preko milijona ljudi. Raziskovanja templjev se je moč lotiti na več načinov – verjetno je najhitrejši kar najem tuk-tuka, lahko pa se na raziskovanje podate tudi s kolesom, a v tem primeru morate imeti na voljo vsaj dva ali tri dni, če se zares želite naučiti lepot templjev. V mestu Siem Reap lahko dokaj pogosto srečamo tudi mlade domačinke v spremstvu s starejšimi zahodnimi moškimi, kar je žalostna podoba revščine, ki vlada v tej deželi.
  • Killing fields – Polja smrti in muzej Toul Sleng /zapor 20 – veliko popotnikov na obisku Kambodže obišče tudi zloglasna Polja smrti in zapor 20, ki pričata o krutosti Pol Potovega režima v Kambodži. V samo 4 letih je ta krvoločen diktator dal ubiti preko 2 milijonov ljudi – to je bilo 15-20% celotne populacije. Pol Pot je želel narediti državo za povsem poljedelsko in kmetijsko usmerjeno, zato je dal izprazniti mesta, pobiti izobražence, narod pa spremenil v sužnje. Tako Polja smrti kakor muzej je možno obiskati, ko obiščemo prestolnico Phnom Penh.
  • Phnom Penh je prestolnica Kambodže, ki je največje in najbolj gosto naseljeno mesto v državi. Mesto šteje preko 11 milijonov prebivalcev. Mesto je zanimivo obiskati za dan ali dva, da si pogledamo nekatere primerke zanimive arhitekture, kraljevo palačo in raziščemo ulice, kaj več pa brbotajoče azijsko mesto popotniku niti ne ponuja. Pripravite se na gnečo in kaotičnost tega natrpanega mesta.
  • Obale na J Kambodže – na poti po Kambodži nikakor ne smemo zamuditi lepih in turistično manj obleganih južnih obal. Tu je moč napolniti baterije, se nakopati v lepem morju in si ogledati mnoge naravne ter kulturne znamenitosti. Med najbolj poznanimi obalnimi kraji je gotovo čudovit Sihanoukville.
  • Kambodža nudi še mnogo, mnogo več – najbolje se je zgubiti v nekoliko bolj odročnih in turistično nepoznanih vaseh ter manjših krajih in na tak način zares začutiti pristno kambodško dušo.
Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano