back to top
DomovPočitniceKam na počitnice?

Kam na počitnice?

Odločitev, kam na počitnice, je seveda odvisna od več dejavnikov. Pri izbiri je potrebno upoštevati naše želje, interese, čas in denar, ki ga imamo na razpolago. Ko izbiramo destinacije za počitnice, je zelo pomembno tudi, da preverimo, v katerem delu leta je takšne kraje najbolje obiskati, da nam počitnic ne bi pokvarilo slabo vreme in nepričakovane temperature. Ker debelino vaše denarnice in vaše želje poznate le vi, vam spodaj predstavljamo, v katerih letnih časih je najbolje obiskati posamezne počitniške destinacije.

Poletje

Evropa – Poleti je ena izmed najpogostejših izbir počitnikovanje nekje ob morju. Mnogi v ta namen izberejo sosednjo Hrvaško, spet drugi se odpravijo kam dlje (na katerega izmed grških otokov, na Ciper, Ibizo, ipd.). Ta čas leta pa je več kot primeren tudi za obisk katere koli države v Evropi, ki vas lahko navdušujejo z arhitekturo, pestro kulinariko in bogato zgodovino. Med najbolj priljubljenimi izletniškimi točkami so gotovo Berlin, Praga, London in Pariz. Poletje je tudi dober čas za potovanje na Islandijo, kjer so temperature čez dan okoli 20 stopinj. Če se odločite za obisk Islandije v juliju, se je potrebno zavedati, da na severu dan traja celih 20 ur. Poleti se je smiselno odločiti tudi za obisk katere izmed držav severne Evrope, kjer ni tako vroče – Irska, Škotska ali Nizozemska.

Azija – v poletnem času je večji del Azije prekrit z močnim monsunskim dežjem, zato je potovanje po tem predelu lahko precej naporno in neprijetno. Če se vendarle ne morete upreti želji po potovanju po Aziji, vam priporočamo obisk Malezije, ki je v mesecu juniju ravno v obdobju med dvema monsunoma. V juliju je primeren čas tudi za obisk Balija in Jave. V avgustu monsun izpusti nekaj predelov, katere je v tem mesecu primerno obiskati: Tamil Nadu v Indiji, Kerala, južni deli Indonezije in sever Avstralije.

Afrika – najprimernejši deželi za obisk sta Kenija in Tanzanija, ko se temperature gibljejo okoli 25 stopinj. Mnogi se v tem času odločijo tudi za obisk Mavriciusa in Madagaskarja, kjer je čez dan toplo, ponoči pa se prijetno ohladi.  Avgust je primeren tudi za obisk držav na severu ( Maroko, Alžirija, Libija, Mavretanija, Tunizija) – vreme v tem času je suho in toplo.

Amerika – Na Ameriški celini so prijetne počitniške destinacije med poletjem Peru, Bolivija in severni Čile. Prav tako se v tem času v Braziliji konča deževno obdobje. Julij je primeren tudi za obisk naravnih parkov v ZDA. V avgustu je vreme v severni Ameriki večinoma suho in toplo ter torej primerno za potovanje.

Kam ne? V poletnem času se je smiselno izogibati Indije, bližnjega Vzhoda in centralne Afrike, katere zaznamuje ekstremna vročina in močno deževje. Prav tako je to čas, ko je v večini obmorskih letovišč južne Evrope visoka sezona, to pa pomeni gnečo in višje cene.

Jesen

Evropa – V Evropi so v septembrskem času še vedno aktualne obale Jadranskega morja in Grčije, prav tako je jesen primeren čas za obisk večjih evropskih mest. V jesenskem času je manj gneče in tudi cene so nekoliko nižje. V jeseni je primerno obiskati Andaluzijo, Sardinijo ali Korziko. S koncem jeseni (novembra) se počasi začenja smučarska sezona v Alpah (Francija, Italija ali Švica).

Azija – v času jeseni se končuje monsun, vendarle je september še precej nepredvidljiv. Jesen je primeren čas za obisk SV Kitajske, Indonezije. Z oktobrom se povečini konča monsunsko obdobje, zato nekaj prihodnjih mesecev pomeni vrh turistične sezone. Oktober in november sta najbolj primerna za obisk Indije, Kitajske, otokov v Indijskem oceanu, Nepala in drugih držav JV Azije. Pozna jesen je primerna tudi za obisk Hong Konga, Južne Koreje in Kazahstana.

Afrika – Idealen čas za obisk Zimbabveja, Namibije in držav S Afrike. Nižje temperature jeseni omogočajo tudi obisk Tunizijske puščave, križarjenje po Nilu in obisk južne Afrike. Konec jeseni je primeren čas za obisk Malija ali pa za izlet s čolni po reki Niger.

Amerika – jesenski čas je idealen za obisk severne Amerike – Arizone, Nevade, Kolorada, Nove Mehike, Atlante, Teksas, Phoenixa in Utaha. Če želite obiskati jug celine, se je najbolje odpraviti  v Argentino, kjer lahko občudujete divjino Patagonije. Jesen je odličen čas tudi za obisk Las Vegasa.

Kam ne? V tem letnem času je bolje odložiti obisk Karibskega otočja in srednje Amerike, kjer divjajo cikloni. Prav tako je v nekaterih predelih Tajske to obdobje tajfunov, severna Avstralija, Fidži, Nova Gvineja in Mehiški zaliv pa se v tem času soočajo z nevarnimi cikloni.

Zima

Evropa – v času božičnih praznikov so izjemno priljubljeni Pireneji, Avstrijske Alpe in večja mesta v Evropi. Mnogi se v tem času odpravijo na božične sejme v katerega izmed večjih evropskih mest. Pozimi je prijetno obiskati tudi Andaluzijo. V zimskem času se odvije tudi vrhunec smučarske sezone v Alpah.

Azija – Zima je primeren čas za obisk Laosa, Bangladeša, Maldivov in tudi nekaterih predelov Tajske, ki se ognejo deževnemu obdobju. Zlasti januarja je primerno obiskati Tajsko, Vietnam, J Kitajske, Burmo in Indijo. Februar je pravi čas za obisk Šrilanke, Filipinov in za trekinge v Nepalu.

Afrika – primeren čas za obisk Senegala, Slonokoščene obale in Kameruna. Prav tako se mnogi pozimi odločijo za obisk Sejšelov.

Amerika – Pozimi lahko obiščete Karibe, Mehiko, Jamajko, Kubo in Bahame. Konec zime je primeren čas za obisk Peruja, Nikaragve, južne Kalifornije in Argentine. Prav tako je to pravi čas za obisk Havajev, ki v tem času nudijo visoke valove za vse, ki radi deskajo.

Kam ne? Zima ni primeren letni čas za obisk Malezije, ki je v monsunski dobi in Egipta, ki se sooča z zimskim deževjem in hladnejšimi temperaturami. Precej hladno je tudi po vsej V Evropi. Zaradi velike verjetnosti ciklonov to ni primeren čas za obisk Sejšelov, Polinezije, Madagaskarja in Reuniona.

Pomlad

Evropa – Začetek pomladi je primerna za obisk držav in mest južne Evrope, kot so Rim, Toskana, Barcelona ipd. V mesecu marcu je moč izkoristiti še zadnje smučarske dni v Alpah. April in maj sta primerna za obisk Sredozemlja, severne države pa so še vedno nekoliko bolj sveže, a prijetne za obisk. Maj je eden izmed tistih mesecev, ko je primerno obiskati katero koli evropsko deželo.

Azija – v začetku pomladi se še ni začel monsun v Indiji, kar jo dela za idealno popotniško destinacijo. Prav tako je to dober čas za obisk Nepala, Šrilanke, Kambodže, Filipinov in Vietnama. April je tudi mesec, ko na Japonskem cvetijo znamenite češnje. Konec pomladi je primerno obiskati še Bali in Indonezijo, razen Sumatre, kjer je maja obdobje dežja.

Avstralija – pomlad je idealna za obisk Sydneya.

Afrika – dober čas za obisk Egipta, ko dnevi in noči še niso prevroči. Maja lahko obiščete tudi S Afrike in Saharo, saj temperature za obisk še niso previsoke. Prav tako je to pravi čas za obisk Kapverdskih otokov.

Amerika – Pomlad je idealna za obisk Floride, Kube in otokov Martinique in Guadeloupe. Prav tako je spomladi prijetno obiskati Karibe, centralno Ameriko, Kalifornijo in tudi večja ameriška mesta, na primer NewYork. Pomlad je primerna za obisk Karibov, centralne Amerike in Kalifornije.

Kam ne? Spomladi se je bolje izogniti Keniji, kjer divjajo močno deževje in hurikani ter Kanadi, kjer je v tem obdobju veliko komarjev in blata. Zaradi visoke vlažnosti in obilnega dežja se je smiselno izogniti tudi J Ameriki, Zanzibarju in Tanzaniji. Proti koncu pomladi se je pametno izogniti še večjemu delu Azije, saj jo zajame monsunsko deževje. Prav tako konec pomladi (maj) ni pametno potovati v Indijo, kjer vlada vročina in visoke temperature.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano