back to top
DomovIzletiKam na nedeljski izlet?

Kam na nedeljski izlet?

Ste to nedeljo prosti in še ne veste, kaj bi počeli, kam bi se odpravili? Če je ne želite preživeti zleknjeni pred domačim televizorjem, vam v naslednjih vrsticah ponujamo nekaj idej.

Vselej se lahko odpravite v bližnji kraj, mesto, ki ga še ne poznate. Na internetu ali v vodiču si preberite o mestnih znamenitih stavbah, muzejih, parkih, ki jih lahko obiščete, preberite si o slavnih ljudeh, ki so v mestu živeli in pobrskajte za priporočenimi restavracijami, kjer boste pojedli kosilo. Če mesto obiščete z otroki, jih odpeljite v park, njim namenjen muzej, na ogled otroške gledališke predstave. Dan v mestu končajte z obiskom gledališke, operne predstave ali koncerta.

Če vam obisk mesta ne diši preveč, se odpravite v naravo. Obiščete lahko bližnji gozd. Še posebej otroci bodo nad sprehodom navdušeni. Med potjo naberite storže, veje in kamenčke zanimivih oblik. Če so vaši otroci dovolj spretni, jim pod vašim budnim očesom dovolite, da splezajo na manjše drevo. Jeseni se v gozd odpravite po gobe. Za otroke je obisk gozda lahko prava učna ura v naravi; spoznavajo drevesa in njihova imena, gobe in različne živali, ki tam živijo. Sončno nedeljo lahko izkoristite tudi za obisk katerega izmed slovenskih hribov. Preverite vremenske razmere, dobro se obujte, oblecite, s seboj vzemite hrano, pijačo, dobro voljo in odlična nedelja v naravi se lahko prične.

Pozimi lahko prosto nedeljo izkoristite za obisk enega od številnih slovenskih ali tujih smučišč. Če želite dan izkoristiti v celoti, priporočamo, da si budilko nastavite na zgodnjo jutranjo uro. Upoštevati je potrebno tudi pot, ki jo boste za prihod do smučišča morali opraviti. Nekaj dni prej se pozanimajte, če se karte za smučišče po nižji ceni morda prodajajo pri kateri od slovenskih turističnih agencij ali na drugem prodajnem mestu. Preverite smučarsko opremo, toplo se oblecite in se odpeljite novemu dnevu naproti. Če ne smučate, lahko na smučeh tudi tečete. Če opreme za tek na smučeh nimate, si jo izposodite na progi za tek na smučeh. Če na smučeh še niste tekli, bi se pa tehnike radi naučili, si najemite učitelja. Prosta nedelja je kot nalašč za učenje. Če vam ne diši nič od naštetega, vzemite sanke in se odpravite na bližnji hrib. Tudi otroci vam bodo hvaležni.

Poleti je nedelja idealne za kopanje v rekah. Pripravite hrano za cel dan in če je to dovoljeno, lahko ob reki tudi pečete na žaru. S seboj vzemite ležalnik, dobro knjigo in se po prijetni ohladitvi v reki dodobra spočijte. Srečno!

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano